Egy 24 éves és egy 21 éves meleg férfinek mennyi esélye van az örökbefogadásra?
Én és a barátom 6 éve együtt vagyunk. Amikor nagykorú lett, össze is költöztünk.
Most 24 éves vagyok, 18 éves korom óta dolgozom főiskola mellett, és mostanra hogy már megvan a diplomám is. Jövő tanévtől gyógypedagógusként fogok tevékenykedni egy iskolában.
A Barátom és én úgy érezzük, szeretnénk igazi családot. Tudom hogy fiatalnak tűnünk, sőt egyesek szemében még mi magunk is gyerekek vagyunk.
Azt is tudom, hogy legfőképpen ez a mai társadalomra vezethető vissza, azonban mi, ellentétben a többi fiatallal, igen is felelősen gondolkodó, fiatal felnőtt emberek vagyunk.
A Lakást igaz dédnagyanyámtól kaptam a 18. születésnapomra, de hát általában ha módjukban áll, akkor segítenek a szülők, nagyszülök, az elindulásban.
Végezetül, jelenleg 18 éves korom óta van munkaviszonyom, nem rugtak ki sehonnan, és van egy saját öröklakásom, 1+2 félszobával. Szeretnénk örökbe fogadni egy kisfiút.
Igazából nem baj az sem ha már kiskamasz, mert a nagyobb gyerekeknek egyébként is nehezebb szerető családra találniuk, és mi így hozzá tudnánk járulni ehhez is. Olyan 7-13 éves korú gyerekre gondoltunk.
A probléma csak az, hogy nem tudom mennyire lehetséges, hogy 2 melegnek, ráadásul ilyen fiatalnak megítélhessenek egy gyermeket.
Szerintetek van valamennyi esélyünk rá? És ha igen, hová kéne fordúlni szándékunkal? Mi nagyon komolyan gondoljuk ezt, kérem segítsenek!
Üdv!
Azonos nemű párok gyermekvállalása Magyarországon [szerkesztés]
Magyarországon az egészségügyi törvény[3] alapján mesterséges megtermékenyítés csak heteroszexuális párok és meddő vagy idős egyedülálló nők számára érhető el, ez utóbbiaknak csak anonim sperma felhasználásával. A törvény szerint tehát leszbikus párok mesterséges megtermékenyítésben nem vehetnek részt, egyedülálló leszbikusok (ha meddők vagy idősek) igen. Ennek ellenére mivel az élettársi kapcsolat könnyen letagadható, nem zárható ki, hogy ezáltal leszbikus párok is gyerekhez jussanak. Az élettársi kapcsolat letagadása azonban hamis tanúzásnak minősül, és mint olyan büntetőfeljelentést vonhat maga után. Meleg férfiak mesterséges megtermékenyítéssel nem lehetnek szülők, mert spermát csak anonim módon adhatnak.
A hatályos családjogi törvény[4] alapján a biológiai szülő azonos nemű partnere semmilyen módon nem válhat a gyermek törvényes szülőjévé, mivel automatikusan nem válik a gyermek szülőjévé (csak ha házasságot kötöttek volna), szülői elismerő nyilatkozatot nem tehet (a törvény csak az apasági elismerő nyilatkozat fogalmát ismeri, amit nő nem tehet, és férfi is csak abban az esetben, ha nincs másik férfi, akit a gyermek apjának kellene tekinteni), partnerének gyermekét örökbe nem fogadhatja (csak ha házasságot kötöttek vagy ha mindkét biológiai szülő lemond róla).
Melegek és leszbikusok, akár párkapcsolatban élve is, örökbefogadhatnak gyermeket, de a párnak csak az egyik tagja lesz a gyermek törvényes szülője. További nehézség, hogy a törvény a (különnemű) házastársak általi örökbefogadást preferálja, így azonos nemű párok csak olyan gyermeket fogadhatnak örökbe, aki másnak már nem kellett. Közös gyermekké fogadásra a meleg és leszbikus pároknak nincs lehetőségük: a meleg vagy leszbikus pár mindkét tagja egyszerre nem fogadhat örökbe egy gyermeket, és jelenleg arra sincs lehetőség, hogy a a partner vér szerinti gyermekét vagy a partner által korábban örökbefogadott gyermeket fogadja örökbe az azonos nemű partner. Az elfogadott, de hatályba nem lépett, jelenleg átdolgozás alatt álló új Ptk. [5] az azonos nemű élettársak számára is lehetővé tette volna a partner vér szerinti vagy korábban örökbefogadott gyermekének örökbefogadását, így két lépésben a pár mindkét tagja a gyermek szülőjévé válhatott volna. Ez a lehetőség a bejegyzett élettársak számára nem lett volna elérhető. Ezen új lehetőség sorsa az új Ptk. átdolgozása miatt egyelőre nem ismert.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!