Örökbefogadnátok a házastársatok előző kapcsolatából származó gyerekét, ha az exe lemondana róla a javatokra?
Nem a papír a lényeg. Ezt egy gyerek is tudja.
17/18 voltam.
Nem. Max. ha félárva lenne, mert akkor azzal biztosíthatnánk, hogy ha bármi történik a maradék vérszerinti szülővel, akkor maradjon valakije. Egyébként egyrészt feleslegesnek érezném, másrészt egyenesen tisztességtelennek, hisz van anyja, nem kell lecserélni. Ha 2 van neki azzal többre megy minden téren, még anyagilag is.
Nő vagyok
"Azt hittem, többen vannak, akik megtennék"
Miért tennék, amikor a gyereknek se érdeke?
Ha van apja/anyja mégis más örökbefogadja, akkor a vérszerinti szülőtől se gyerektartás, se halál esetén örökség se illeti meg.
Mire jó az neki, ha papír nélkül is szeretetben neveli, eltartja az új pár?
"Nem a papír a lényeg. Ezt egy gyerek is tudja."
Lehet a papír is a lényeg. Nalunk pl az lett volna. Külföldre költöztem, a férjem külföldi állampolgár. Amíg a gyerekem kiskorú volt, ha bármi történt volna velem, vissza kellett volna mennie Magyarországra. A magyar törvények szerint ugyanis a férjemnek q világon semmi köze a gyerekekhez. Ugyan az apjának se volt, mert amint már a nem tudom hanyas kommentemben írtam, a bíróság rég megszüntette a szülői felügyeleti jogát... Anyám volt a legközelebbi verrokona, hozzá került volna a gyerek. 8 éves volt, amikor kikoltoztunk, tehát 10 év volt még addig, amikor már ő donthette volna el, hogy maradna e, vagy menne e vissza, addig mennie kellett volna. Ha lett volna papír, ha örökbe tudta volna fogadni a férjem, nem lett volna ilyen probléma, akkor donthetett volna a gyerek.
Képzeled el, milyen az, amikor egyik szulod egyáltalán nincs a képben, a másik, akivel élsz, aki nevel meghal es hirtelen kiragadnanak abból a környezetből, ahol x éve élsz, egyszerűen oda adnának a nagyszulodnek, akivel nem nagyon van kapcsolatod, ahelyett, hogy ott maradhatnal az anyad férjével, aki sajatjakent szeret.
Amúgy volt itt egy kérdés nemrég arról, hogy valahogy szoba került egy parnal, mit tenne a férfi, ha az anya meghalna, nevelné e annak a lányát továbbra is. Ott mindenki a férfit ekezte, mert nem akarna a gyereket nevelni, itt meg az a jó, az a normális, ha a másik fél nem akar a gyerek életének hivatalosan része lenni
Egyetértek, 25!
Nem a gyerek igényelné a papírt, hanem úgy lehetne rendezni a dolgokat.
És mindenki írja, hogy azért nem, "mert ott a másik szülő".
Elárulom, hogy ahol tényleg ott a másik szülő, az le sem mondana a gyerekről, tehát ott nincs is értelme a kérdésnek.
Aki meg fizet érte havi 30e forintot, de amúgy nem foglalkozik vele, évek óta nem látta, arra tényleg szüksége van szegény gyereknek? Meg az a kis pénz megéri a huzavonát annak a szülőnek, akinél marad a gyerek?
Hogy még el se lehessen vele költözni, mert ahhoz is a másik szülő hozzájárulása kell, akit el se tudnak érni rosszabb esetben?
Nem, mert
- Van egy anyja a gyereknek, fizesse csak utána a gyerektartást (feltélezem, hogy ha egyeltalán ez szóba kerül, akkor a másik szülővel van tartva a kapcsolat valamilyen szinten)
- Ha lenne az apjával (később) gyerekem akkor az 1., örökbefogadott gyerek vezetéknevét kéne a többinek is viselnie, hiszen egy házasságban a közös gyerekek vezetékneveinek azonosak kell lennie. Az én gyerekeim pedig az én nevemet fogják viselni.
Esetleg akkor fogadnám örökbe, hogy ha a biológia anyja meghalt olyan kicsi korában, hogy nem emlékszik rá semennyire. De úgy nem, hogy él.
"...feltélezem, hogy ha egyeltalán ez szóba kerül, akkor a másik szülővel van tartva a kapcsolat valamilyen szinten"
Nagyon rosszul feltetelezed, mert ha lenne kapcsolat vele, nyilvánvalóan nem merülne fel, hogy egyszercsak kilepjen a gyerek életéből
"Ha lenne az apjával (később) gyerekem akkor az 1., örökbefogadott gyerek vezetéknevét kéne a többinek is viselnie, hiszen egy házasságban a közös gyerekek vezetékneveinek azonosak kell lennie. Az én gyerekeim pedig az én nevemet fogják viselni."
Nem, nem kellene, de amúgy az meg van, hogy attól, hogy te q saját vezeteknevedet akarod adni q gyerekeidnek, az apjuk dönthet úgy, hogy ő még q sajátját adna?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!