Rokon vs. nevelőszülő?
Sziasztok!
Elsősorban tapasztalatok alapján várok véleményt...
Mi lehet a jobb egy gyereknek? Ha a családjából való kiemelést követően
- rokonokhoz kerül (véglegesen), ahol sok gyermek (köztük egy újszülött) mellett aránylag kevés hely és figyelem jut rá, de rendezett, nyugis körülmények vannak; vagy ha
- bekerül a nevelőszülő-programba?
4 éves, hiperaktív-figyelemzavaros kislányról van szó. A biológiai szülőhöz nem lesz "visszagondozva", tartós megoldás kell.
Nincsenek intézetek. Rég nincsenek. Családotthonok vannak.
Betegség miatt előre lemondani? Hihetetlen, kamuszagú.
Nem mondanak le róla, elveszik tőlük...
pszichiátriai megbetegedésről van szó. Évek óta szorosan figyelik őket. Sajnos most a gyermekmolesztálás vádja is bekerült a képbe (valótlanul, de ez kukk mindegy), ez volt az utolsó csepp a gyámügynél. Volt eddig is dráma rengeteg.
Baromira nem vagyok képben vele, hogy hova mennek a véglegesen kiemelt gyerekek a családjuktól, vagy hogy mi a "családotthon," ezért is tettem fel a kérdést.
Gyermekvédelemben dolgozó vagyok.
Első körben úgy fogják elvinni, mivel kicsi, hogy nevelőszülőhöz kerül. Onnan pedig örökbeadhatóvá fogják nyilvánítani. Már hál'isten nem kell feltétlenül a szülőknek beleegyezni-kérni ezt. Ha az összes szakember egyöntetűen azt mondja, hogy soha többet 100%, hogy nem kaphatják vissza a vérszerinti szülei, akkor örökbefogadható lesz. Neki még talán van esélye családot találni.
Viszont, sajnos, elég gyér a nevelőszülői hálózat :( és sajnos én sem tudom neked azt mondani, hogy biztosan olyan helyre kerülne, ahol szeretnék...
Amit én javasolni tudnék, bár ez sem egy egyszerű megoldás és kelleni fog hozzá az ottani kollegák megoldani akarása és segítőkészsége. Ha te sem szeretnéd örökre vállalni, de nevszülőhöz sem engednéd, én ezt javaslom: vállald be családbafogadással, jelentkezz közben nevelőszülőnek, így addigis, míg találnak számára családot, nálatok lehetne, jó helyen. (mondjuk itt belép az, hogy képes lennél-e 6-12hónap után esetleg elengedni a gyereket).
Kérdező!
A saját gyerekeidet kell nézned.
Van amikor meg kell hozni nehéz döntéseket.
a gyejós vagyok. Ha nem hazagondozható és asz ÖSSZES szakember ezt így EGYÜTTESEN leírja-nyilatkozza, akkor a szülők nélkül is meg lehet oldani. Igen, alá kell írják, hogy hozzájárulnak az eljárás megindításához, de ha az összes szakember azt mondja, hogy NEM mehet haza, és vagy aláírják vagy a rendszerben reked, akkor alá fogják írni, mert onnan nincs visszaút.
Ha anyuka nincs képben, gondnokság alá kell vetetni, és meg is van oldva. Nem akarok semmi rosszat feltételezni az ottani kollegákról, de mi megoldottuk ugyan ezt a szituációt egy fél éves gyerek tekintetében májusban, aki azóta örökbefogadókra is talált. Szóval, meg lehet oldani, csak kicsit mélyebbre kell menni a jogszabályokban a kedves ott dolgozóknak...
Köszönöm a választ! Igen, volt róla szó, hogy anyukát gyámság alá kell vetetni, de a gyámügy szerint kifejezetten ehhez való vizsgálat/nyilatkozat kellene pszichiátertől, ami egyelőre nincs és nem tudom, ki tudná intézni, az apja elzavarta otthonról, megszakadt vele a kapcsolat. A láthatásra elment, egyébként nem tudjuk, hol van. Ha sikerülne papírt szerezni is minimum fél éves procedúra állítólag. Az apuka is látogatja a kislányt (ő eddig is csak látogatóként volt jelen a gyerek életében). Ő egy baleset következtében értelmi sérült fickó, szintén nincs gyámság alatt és a szüleivel él. Nekünk elérhetősegünk hozzá sincs és félek is tőle.
Kértük a helyi gyámügyet, hogy érjék utol őket / próbálják minél tisztábban felvázolni nekik, miért is kellene lemondaniuk a jogaikról. Azt mondták, ők ilyet biztosan nem tesznek.
úristen... hát, nem egy egyszerű a helyzet. Ha amúgy szeretted volna nevelni a kislányt, ki lehetne ezt bogozni, de valóban nem egy könnyű menet. Viszont addig mehetett volna a családba fogadás (bocsi, most nincs időm visszaolvasni, ha esetleg már megbeszéltük és az vmi miatt nem működhetett volna akkor ez a rész tárgytalan).
Ahhoz meg, hogy a gyámügy nem segít, vagy legalább nem irányított el ezzel a gyerekjóléti központhoz, inkább nem is fűzök hozzá semmit, mert kitiltanak innen...
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!