Rokon vs. nevelőszülő?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Elsősorban tapasztalatok alapján várok véleményt...

Mi lehet a jobb egy gyereknek? Ha a családjából való kiemelést követően

- rokonokhoz kerül (véglegesen), ahol sok gyermek (köztük egy újszülött) mellett aránylag kevés hely és figyelem jut rá, de rendezett, nyugis körülmények vannak; vagy ha

- bekerül a nevelőszülő-programba?

4 éves, hiperaktív-figyelemzavaros kislányról van szó. A biológiai szülőhöz nem lesz "visszagondozva", tartós megoldás kell.

2022. okt. 28. 23:40
1 2 3
 11/30 A kérdező kommentje:

A történetben én a rokon (pontosabban a rokon házastársa) vagyok. Tegnap hívott a gyámügy, szerdáig kell igent/nemet mondanom. Más a családból nem jöhet szóba. Egy kérdést nem tesznek fel a körülményeinkről, évek óta lóg ez a kérdés a levegőben és egy környezettanulmányra nem jöttek ki.

Van egy 5 éves fiam, aki középsúlyos értelmi sérült, nembeszélő autista. Oda-vissza napi 4 óra autóút a spec. óvoda, amit a férjem vállal a 8 óra meló mellett, így természetesen minden más rám hárul. Van egy 3 éves kislányom, a kérdéses kislánnyal nagyon szeretik egymást. Egyelőre itthon van velem, de ha vállalnánk a rokon kislányt, mennének együtt oviba. Áprilisra várom a harmadikat. 80 négyzetméteren élünk, 2 nagy hálónk van, az egyiket tervezem gyerekszobává alakítani, emeletes ágya lehetne a 2 lánynak. Anyagilag egyébként tudnánk vállalni. Szeretni nyilván szeretnénk, bár a rendes kötődéshez idő kell.

Azért dilemmázok, mert halványlila gőzöm sincs, hova tolják a gyereket, ha nemet mondunk. Erről kellenének a tapasztalatok. Az örökbefogadás gondolom nem úgy működik, hogy szerdán kiemelik és csütörtökön már meg is kaphatja valaki örökre, aki készült/vágyott rá, ezért gondolom, hogy legalábbis ideiglenesen nevelőszülő vagy intézet... de tényleg nem tudom. A nevelőszülőkkel meg nekem bár érintőleges, de elég rossz tapasztalataim vannak.

Szeretnénk úgy dönteni, ahogy neki a legjobb. Nekünk ez 3 vagy 4 gyerek kérdés, neki meg talán az egész élete. :(

2022. okt. 29. 08:57
 12/30 A kérdező kommentje:
Na szóval röviden arra válaszoljatok, hogy mi lesz vele, ha nem vállalnánk...
2022. okt. 29. 09:04
 13/30 babyboom567 ***** válasza:
93%

Ezt neked kell meg a férjednek eldönteni.Én biztosan nem vállalnám, de én egy középsúlyos értelmi sérült gyerek mellé sem vállaltam volna be több gyereket. Egyszerűen én erre nem lennék képes. 6 éves sni-s kisfiam van,és komolyan nem tudom elképzelni, hogy még 1 plusz gyereket tudnánk logisztikázni,fejleszteni(anyagilag így is teljesen kivéreztünk).

És arra is kellene gondolni, hogyha valamelyikőtökkel történik valami,és ott marad a másik ember 4 gyerekkel(3 gyerekkel is az)társ nélkül,hát szerintem az katasztrófa.

De szerintem el fogjátok vállalni, ha a már az emeletes ágyat eltervezted.És szerintem vállald is el,mert TI meg tudjátok oldani ezt.

2022. okt. 29. 09:18
 14/30 anonim ***** válasza:
17%

A kislány szülője/szülei hajlandóak lennének lemondani róla? Mennyire súlyos a helyzet, hogy biztosan nem kerülhet vissza hozzájuk?

Igazából ezen múlna minden. Ha rögtön lemondanának róla, és örökbefogadhatóvá válna, 4 évesen még igenis lenne esélye viszonylag hamar igazi családba kerülni.

Akkor pedig a nevelőszülő lenne a megoldás.

Ha viszont még pár évig csak ülnek a dolgon, akkor már egyre kevesebb az esély.

A ti helyzetetekben pedig nekem még a 2. és 3. gyerek is szinte meggondolatlanságnak hangzik egy sérült gyermek mellett, nem még egy teljesen másféle hozzáállást igénylő, családjából kiemelt gyermek. Még akkor is nehezített pálya, ha nem is lenne több gyerek rajta kívül.

A nevelőszülő legalább ezen a téren is gyakorlattal rendelkezik.

2022. okt. 29. 10:00
 15/30 anonim ***** válasza:
70%

"Szeretnénk úgy dönteni, ahogy neki a legjobb. "

Szép gondolat, de ebben a helyzetben nem helyes. Úgy kellene dönteni, ahogy a TI gyerekeiteknek és NEKTEK a legjobb. Az értelmi sérült gyereked eleve teher mindannyiótoknak és ez később egyre nehezebb lesz.

2022. okt. 29. 13:56
 16/30 babyboom567 ***** válasza:

Illetve szép kezdeményezés, hogy a 2 kislány együtt jár majd oviba, csak sajnos ezt így látatlanba is megsúgom, hogy nem lesz így.

Nekem is sni-s gyerekem van, autizmus kivizsgálással indultunk pár éve, most már inkább figyelemzavar/ tanulási zavar,hiperaktivitás.

Elárulom neked, azon fogsz éjjelente szoptatás közben gondolkozni, hogy ha a következő oviból kiutálják/kirakják,hova viszed,és melyik intézmény fogja fogadni.És ha fogadja valaki, hogy fogod elhordani oda.

Még jövőre is ovis lesz a gyerekem,de már most azon kell gondolkodnom, hogy egyéni tanrendet,hogy oldjuk meg,mert nem fogom hagyni, hogy érezze azt az állandó elutasítást,hogy ő sehova sem jó.

Miért nem lehet visszagondozni a kislányt?

2022. okt. 29. 14:19
 17/30 A kérdező kommentje:

15-16

Az értelmi sérült gyerek is csak annyira "teher", mint az összes többi. Foglalkozni is épp annyit kell vele, csak másképpen. A sérültséget csak azért hoztam fel, mert az oktatási intézményrendszer gusztustalan foghíjassága miatt sok megy el utazással a szabadidőnkből. Nyilván minden nemtipikus gyerek is más, de a mi esetünkben a háromból még ő a legkönnyebben kezelhető. :D Az óvoda miatt nem félek, egyrészt a kislányra az eddigi ovijában sem volt különösebb panasz, másrészt integrálható gyereket itt még papírtól függetlenül sem küldhetnek el sehonnan, integrálhatatlannak meg csak a szülő nyomatékos kérésére nyilvánítanak bárkit is, mert nem tudják hova tenni őket (ez sajnos tapasztalat). Integráló ovik közül válogathatok lakóhelytől függetlenül, mert minden helyi oviban dolgozik egy családtag, aki vállalja őket. Mindegyiküknek vannak a kislánynál súlyosabb esetei.

2022. okt. 29. 16:40
 18/30 anonim ***** válasza:
29%

Kerdezo!

Egy sérült gyerek mindig nagyobb teher mint egy ép. Többet kell vele foglalkozni, máshogy kell vele foglalkozni. De te tudod, a te életed. Neked kell vele megbirkoznod, nem nekem. Ahogy már más is írta, én nem vállaltam volna mellé még egy gyereket sem, nemhogy kettőt és most egy harmadikon gondolkozzak... Azt is vedd figyelembe, hogy ha azt a kislányt magatokhoz veszitek, nem pár hónapra, hanem tízen évekre szól. Ha nem megy x idő után, nem lehet csak úgy vissza adni. Vagyis lehet, csak azzal baxod el igazán az életét.

2022. okt. 29. 16:44
 19/30 anonim ***** válasza:
100%

Ha igent mondasz/tok, utána azért lesz környezettanulmány és anamnézis, de feleslegesen ők se fognak dolgozni. :)

Én úgy érzem, az igen felé hajlasz (férjed mit mond?), és én azt gondolom, családban maradni mindenképp csak jót tenne a kislánynak, pláne, ha a lányoddal is szeretik egymást.

A gyermekotthon és a nevelőszülő szükségszerűen nagyobb törést jelent, hosszabb távon sülhet el jól és rosszul is, ezt előre nem tudhatod.

Én azt gondolnám végig, hogy a kislány eleve problémás, ahogy írod, ha hozzátok kerül, akkor az plusz stresszfaktor, okozhat viselkedési problémákat, az elején mindenképp. Tudjátok ezt vállalni? Te fogod ezt bírni terhesen, majdan kisgyerekkel? Mert ha belevágtok, onnan már nemigen van visszaút (mindenki sérülni fog).

2022. okt. 29. 16:49
 20/30 A kérdező kommentje:

Őszintén, a nem felé hajlok... de nem tudom, hogy együtt tudok-e élni ezzel a döntéssel. Könnyebb lenne, ha tudnám, hogy máshol van esélye jobb életre annál, mint amit mi nyújtani tudunk neki, de amint írtad, ezt előre nem tudhatom. Akit nevelőszülőt ismerek (két családot), folyton passzolja tovább a gyereket, amint kiütköznek a problémák és kéri-kapja a következőt. Na ez a kislány problémás, már most, és még el sem szakították az anyjától. Az örökbefogadás meg gondolom nem megy azonnal, akkor nem lennének intézetek... A férjem kizárólag a családja iránti szeretetből vállalná, nekem a családja többi tagjának lelki világa sokadlagos az egyenletben.

Annak, aki erre kérdezett rá, a kislánynak súlyos betegség miatt kell mennie, ami nem fog javulni.

2022. okt. 29. 20:32
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!