Fiam (2,5 éves) minden egyes nap kb ugyanabban az időben felébred és sír, jajgat. Mégis mi miatt?
Nagyjából egy hónapja tart. 2,5 éves.
Minden éjjel éjfél körül felébred és sír. Alig tudjuk megvigasztalni. Felül, sír és azt hajtogatja hogy nem nem nem vagy hogy anya. Tudom hogy csak találgatni lehet, de nem hiszem hogy minden éjjel rossz álom miatt lenne. Az alvás zavaros kór meg szerintem ilyenkor már nem lehet, illetve az hosszabb idejű zavartságot szokott jelenteni ha jól tudom.
A fiam általában 4-5 perc alatt vissza alszik. De addig nehezen csillapodik. Kimerítő.
Amúgy maximum este 9 fele már alszik.
Valaki átesett hasonlón??
Pavor nocturnus
Nálunk 1 évesen kezdődött, 4 évesen tetőzött. most 8 éves, és elég hullámzóan vannak jó és rossz időszakok.
Esélyesen pavor, ahogy a többiek is írják. Az alábbi cikkből csak a megelőző lépéseket másolom, a cikk ettől hosszabb. Hozzáteszem: 5 éves kor előtt nullára célszerű redukálni (csökkenteni) a mozgókép nézését (tv, video, főleg a rajzfilmek / animációk, klippek és más villódzó, trükkfelvételekkel, vágásokkal teli képsorokat). Aki érdekel, szakmai szempontokat is írhatok ennek okairól, ha legközelebb erre járok. Most pedig egy cikkből, részlet:
"„Súlyosabb esetnek számít, ha adott éjjel többször, vagy hetente legalább háromszor tapasztalja a szülő a tüneteket, ilyenkor a Heim Pál Gyermekkórház alvásambulanciájára szoktam beutalót adni” – nyilatkozta dr. Bedák Mária gyermekorvos.
A „betegséggel” kapcsolatban felkerestük dr. Gál Évát, a Heim Pál Gyermekkórház alváslaborjának vezető főorvosát is.
– A délutáni, esti órákban már inkább olyan tevékenységet végezzen a gyermek, ami nem annyira kimerítő a számára. A kimerültség következtében a mélyalvásban töltött idő hosszabb lesz, így megnő az esélye a felriadásnak.
– A délutáni alvás pozitív hatással lehet, így szintén csökkentjük az esélyét az esti túlzott kifáradásnak.
– Az esti lefektetés történjen időben! Szellőztessünk ki, illetve biztosítsunk megfelelő hőmérsékletet a szobában, ahol gyermekünk aludni fog. Sokat segíthet, ha elalvás előtt még egy kis beszélgetésre, meseolvasásra, dédelgetésre jut idő.
– Ha nem sikerült megelőzni a felriadást, akkor arra törekedjünk, hogy minél hamarabb vissza tudjon aludni a gyerek. Ne ébresztgessük, ne kapcsoljuk fel a villanyt.
Az esetek többségében a fent leírtak elegendők a pavor nocturnus kezeléséhez, más kivizsgálásra általában nincs szükség. Előfordulhat azonban, hogy a tünetek hátterében érzelmi okok állnak, azaz szorongás vagy depresszió, ilyenkor lehet pszichológus tanácsát kérni."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!