Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Tényleg mérgező a tonhalsaláta...

Tényleg mérgező a tonhalsaláta? Ártottam ezzel?

Figyelt kérdés

Mostanában rákattantunk a rio mare tonhalsalátákra, rengeteg ízben van, jó sok tonhallal és zöldséggel, 3 éves gyerkőcöm is imádja ketten szoktunk megenni vacsira egy adagot.

Kb 1-2 hónapja heti 1x szoktunk enni, azt hittem tök egészséges és finom vacsora, erre tegnap hozott ki egy cikket a nosalty hogy a tonhal halálos dolog a higanytartalma miatt ami főleg kisgyerekekre meg terhes nőkre veszélyes.

Persze utána kerestem, de csak amerikai termékekre vonatkozó információt hozott ki, most akkor ezzel ártottam tényleg?

Másik doki meg azt írta sokkal több az előnye a halfogyasztásnak mint a hátránya.

Harmadik cikk meg felsorolt magas higanytartalmú halakat amiket kerüljünk együnk inkább például tonhalat helyettük..wtf?

Többet inkább nem adok neki, vagy maximum havi 2 havonta 1x, de ezzel amit már bevittünk heti egy adagot árthattam a gyereknek?

Csak rio mare-t esszük meg.

Ezen kívül 2 hetente szoktam halas ebédet készíteni vagy hekkfiléből vagy afrikai harcsafiléből nagyon ritkán pisztrángot de abból ő nem nagyon szokott kapni.

Köszönöm a segítségeteket!

2019. jún. 5. 09:42
 1/9 anonim ***** válasza:
100%
Ugyan... akkor már levegőt se vegyetek, az sokkal mérgezőbb. Nyilván azzal van baj, ha valaki folyamatosan naponta 5x eszik egyfajta ételt.
2019. jún. 5. 10:23
 2/9 anonim ***** válasza:
100%

Igen. Mérgező, veszélyes ételt forgalmaznak a boltokban, amit csak úgy leemelsz a polcról.

Komolyan........

2019. jún. 5. 11:23
 3/9 anonim ***** válasza:
100%
Őszintén... ha halálosan mérgező lenne, akkor hogyan árulnák? Nem is esztek belőle olyan hatalmas mennyiségeket. A nosalty meg aztán egy nagyon hiteles oldal ilyen szempontból...
2019. jún. 5. 12:28
 4/9 A kérdező kommentje:

Ha nagyobb mennyiségben fogyasztunk tonhalkonzervet, előfordulhat, hogy egészségügyi problémáink adódnak a bevitt higany mennyisége miatt. A higany színtelen és szagtalan, nem vesszük tehát észre. Ha azonban a szervezetünkbe kerül, neurotoxinként hat, azaz megzavarja az idegsejtjeink működését. A higyany különösen káros a terhes nőkre és a kisgyerekekre.

A gyerekek fejlődő szervezete nagyon gyorsan megköti a tápanyagokat. A bevitt higany hatással lehet a fejlődésükre, tanulási problémákat, megkésett fejlődést okozhat.

---

Nem én találtam ki, több cikk is írja..

Nem vagyok paraanyuka csak megijedtem mert volt hogy heti 2x is ettünk, kb 2 hónapja.

2019. jún. 5. 13:53
 5/9 A kérdező kommentje:

Nosaltys:

7. Tonhal

A tonhalban levő higany igen veszélyes, hiszen vagy a veséket, vagy közvetlen az agyat károsítja – ezért terhes nőknek és kisgyermekeknek nem is ajánlott fogyasztása. Egy ültő helyünkben nem tudunk annyit megenni, hogy veszélyes legyen, de a heti fogyasztást érdemes mérni. Tény hogy ez nálunk nem igazi rizikó, de pl. Japánban már gond lehet.

2019. jún. 5. 13:54
 6/9 anonim ***** válasza:
100%

Figyelj kérdező. Itt a nagyobb mennyiségben fogyasztani az azt jelenti hogy minden egyes nap több kilót megeszel belőle, 10-20 évig, akkor esetleg lehet, hogy kimutatható valamilyen negatív hatás, de még az is lehet hogy akkor sem...

A nosalty is már ilyen tipikus bulvár oldal lett, klikkvadász, szenzációhajhász cikkekkel. Volt valami hivatkozás hogy milyen tanulmányok alapján állították össze a cikket? Pontos adatok h pontosan mondjuk 100 gr tonhal mennyi higanyt tartalmaz(hat) - ha tartalmaz egyáltalán, és hogy mi az a határ ami tényleg káros lehet?

Ha semmi ilyesmiről nem volt szó pontosan a cikkben, akkor el sem érdemes olvasni, csak hatásvadászat az egész. Nyilván nem egészséges higanyt enni, hanem totál káros, de nyilván nem a higanyos lázmérőből szopogatja a higanyt a gyerek, nem??

Számos étel van ami tartalmaz káros dolgokat, a zöldség-gyümölcsöket vegyszerezik, permetezik stb, a haszonállatokat ki tudja mivel etetik, gyógyszerezik stb., kb már minden szennyezett, kb bármiről lehetne manapság már egy ilyen cikket írni.

2019. jún. 5. 20:28
 7/9 anonim ***** válasza:
100%
Hivatalos forrását olvas e tekintetben ez egyelőre Nébih honlapja ha mérgező lenne akkor már ki lennének vonva forgalomból tonhalat még az oviba is kapnak szerintem ritkán.
2019. jún. 6. 04:59
 8/9 anonim ***** válasza:

Külföldön élünk, három hetente hétfőn van az óvodában tonhalas tészta. Én is egész baba kora óta adom a fiamnak. Igen, van benne higany és igen a higany mérgező , de folyamatosan és nagyon adagban kellene enni , hogy kárt okozzon.

Egyébként pár éve volt itt a hírekben egy kislány, aki higanymérgezést kapott de minden nap tonhalat evett, éveken keresztül.

(Az meg hogy milyen márkát veszel, teljesen mindegy a tonhal tonhal akármelyik gyár is konzervezi.)

2019. jún. 9. 00:49
 9/9 A kérdező kommentje:
Nagyon szépen köszönöm, ezentúl ritkábban fogom neki adni akkor kb 3-4 hetente egyszer.
2019. jún. 9. 09:40

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!