Mikortól tud a gyermek válaszolni a Miért? Kérdésre?
3 évesen még nem kell tudnia, igaz? Példát írok: van egy régebbi szivacs ágya a lányomnak. Most kapott egy szép Dany gyerekágyat. De nem alszik a gyerekágyban, csak a szivacskanapén (kihajthatós). Eddig azon se aludt amúgy...
Na, és megkérdeztem tőle, miért jobb a szivacságy, mint az új ágya? Nem tudott rá válaszolni, csak állt némán. én várok el túl sokat tőle??
Valószínűleg az a baj, hogy az új ágyban kókusz matrac van, és nagyon kemény neki. Ezt nem kellene már tudni elmondani 3 évesen? Első gyerek, nem vagyok tapasztalt ilyen téren.
Volt, aki azt mondta, erre csak nagycsoportos korban tudnak válaszolni. De én ezt sem hiszem el..
Ő szokott miértet kérdezni? (Miért? - korszak - általában 3-3,5 évesen kezdik és eltart ovi végéig)
Mert azután jön (ha egy ideje tart), hogy válaszolni is tud rá.
Attól függ, mit kérdezel. Bizonyos miértekre simán tudják a választ ennyi idősen csak nem tudják megfogalmazni. De mondjuk erre a kérdésre annyit tudnia kéne mondani hogy "mert szeretem az ágyamat" vagy "kényelmetlen az új ágy". Fiam 3 évesen ilyeneket azért már simán közölt.
Nem tudom ki mondta a nagycsoportos dumát de nagy baromság......
Szerintem is attól függ, hogy éppen az adott kérdésre van-e válasza. Lehet maga sem tudja, miért nem szereti az új ágyat.
Én kislányom nem rég múlt 3, azért elég sok egyszerübb dolodra meg mondja, hogy miért már egy jó fél éve. Példák:
Miért nem aludtál (többet)? - Mert jött a róka, majom, rosszat álmondtam, pisilnem, kakilnom kellett.
Miért nem izlik az ebéd? - Nem finom benne a hagyma, sonka, zöldség, akármi.
Ma például reggel nem akart felvenni egy leggingset (ritkán van ilyen) és kérdeztem miért nem. Azt mondta, mert nem szép és ki fogják benne nevetni (egy nagyon szép virágos leggingsröl van szó, szóval elöször nem akartam hagyni, hogy elkezdjen válogatni, de olyan szépen megindokolta, hogy kapott egy másikat.)
Mondjuk van olyan, hogy valamire nincs válasza és akkor csak annyit mond, hogy hát én azt nem tudom, vagy csak annyit, hogy nem tetszik, nem szeretem, de nem tudja megmondani néha, hogy konkrétan Miért nem.
Az én gyerekemnek 4 évesen jött el a miért korszaka, előtte csak nagyon egyszerű miértes kérdéseket tudott megválaszolni, aminek tudja az okát.
Szerintem egyszerűen csak nem bírja az ágyat, de nem biztos, hogy egyáltalán tudja, miért nem akarja.
Én felnőttként sem tudnám pontosan megindokolni, hogy amit nem szeretek, abban mi zavar.
Kérdezd meg, miért kell télen felvenni a kabátot, szerintem erre fog tudni válaszolni.
Arra ügyelj, hogy kedvesen, "mintegy mellesleg" kérdezz ilyesmit. Ne számonkérően, vagy ilyen "falhoz állítósan". Nem azért írom, mert te biztos így kérdezted, csak ez az "állt némán", ez sajnos az én gyerekkoromat idézi vissza. egy csomó mindent elvártak, hogy tudjam meg értsem, amikor még nagyon kicsi voltam, például nem akartam enni, és számonkértek, nem nagyon kedvesen, hogy de miért nem?? Utólag kiderült, hogy rotavírus készülődött bennem és már émelyegtem, de ezt egy kicsi gyerek nem tudja így elmondani! Azt hittem, én vagyok a bűnös meg a rossz, hogy nem kérem a finom ebédet.
Szóval nem biztos, hogy tudja, egyáltalán miért ragaszkodik a régi ágyhoz, pl lehet, hogy az ismerős és megszokott, de egy hároméves ezt még nem fogja tudni kifejezni! Figyeld a viselkedését inkább, vagy figyeld a játékát, hátha eljátssza, a húgomról egy csomó mindent így tudtam meg, hogy figyelgettem, ahogy játszik, és ott "elmondta" a plüssállatainak.
Nem,nem falhoz állítósan kérdeztem :)). Csak kicsit lehet,hogy tényleg nehéz kérdés volt...
Megkésett beszédfejlődésű amúgy. Márciusban töltötte a 3at és előtte 2 hónappal szólalt meg (anya,lámpa). De már meséket mond magától.
Az enyém például eltudja ezt mondani, simán kidumalja, hogy miért jobb ha a tesója is alszik vele,.
De ő 2. Gyerek és 10 honaposan már szavakat mondott(viszont 16 hónapos voltmikkr elindult)
A tesója 3 évesen még nem tartott itt, ha még kérdeztem, jó a cipő? Semmi valasz
Ha azt kérdeztem szorít e hátul a cipő, akkor kaptam csak valami normális választ.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!