Adjátok kérlek tanácsot, mit tehetnék?
Figyelt kérdés
5 éves múlt a fiam. Okos, értelmes gyerek, egyetlen gond van vele. Ha valami megtetszik neki, gondolkodás nélkül elveszi, és elrakja. Pl boltban csoki, oviban autó, ismerősnél kis porcelán figura.
Mindig kiderül, tudja, hogy ez bűn, nem szabad el is mondja, de mégis megcsinálja. A vásárlást pl már csak úgy tudom intézni, ha valakire rá tudom őt bízni, és nélküle megyek boltba. Mit tegyek? Elkeseredtem 😞
2019. ápr. 25. 15:39
1/3 anonim válasza:
Nevelési tanácsadó. A gyermekpszichológus segít kideríteni, miért csinálja.
2/3 anonim válasza:
Elvileg a gyerekkori lopás azt jelenti, hogy valamit pótolni szeretne, ami hiányzik, érzelmileg. Érdemes pszichológust felkeresni.
3/3 anonim válasza:
Ne mondd neki, hogy bűn. Ezzel csak bűntudatot keltesz benne. Mondd inkább, hogy egy rossz szokás, és fejezd ki, hogy bízol benne, hogy le tud szokni róla. Mondd el neki, hogy ő sem örülne, ha egy vendég az ő játékaiból rakna el ezt-azt. Ha megtetszik neki valami, nézegesse meg, játsszon vele (engedéllyel), aztán együtt adjátok vissza. Meg fogja szokni. Szerintem a bolthoz is hozzá kellene apránként szoktatni. Egyrészt ne legyen nála szatyor, zseb, stb., amibe el tudná rakni. Másrészt kísérd figyelemmel, és beszéljétek meg, hogy a vásárlás végén, ha addig ügyes volt, választhat valami apróságot, amit esetleg egyedül fizethet ki. Ha egyszer-kétszer sikerül, nagyon dicsérd meg, hogy mennyire büszke vagy rá, látod, hogy kezd kinőni ebből a kisgyerekes rossz szokásból, és igazi komoly nagyfiúvá válni. Szóval engedd, hogy büszke legyen magára. Persze, ha a dolognak valami mélyebb lelki háttere van, akkor érdemes pszichológushoz vinni, de abból, amit leírtál úgy tűnik, hogy tényleg csak megtetszenek neki a dolgok, és még nem képes kontrollálni a vágyait.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!