Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Ti mennyi szabad teret,...

Ti mennyi szabad teret, beleszólás engedtek 2-3 év körüli kisgyereknek?

Figyelt kérdés

Tegnap olvastam egy cikket hogy egy óvónő 8 tanácsa hogy ne neveljünk engedetlen gyereket, eddig azt hittem jól csináltam, de most megrengtem ebbe.

Igazából ez most nem is egy kérdés lesz feltétlen csak eszmecserét szeretnék más kisgyerekes anyukákkal.

Következetesen nevelek, ha valamit nem engedek akkor hisztivel se fogom engedni ez alap.

De rájöttem a cikk után hogy nagyon sok mindenbe engedem a gyereket dönteni, mondok példákat.

Napi dolgok pl milyen színű szívószálat kér, mit szeretne reggelizni, milyen ízű szörpöt kér, abonettet vagy kenyeret kér, melyik játékkal játszunk stb.

De sokszor pl nekem tök 8 mit csinálunk délelött, itthon vagyok vele, tehát most ne ezt az időt nézzük csak hanem az egész évet hogy pl melyik játszira menjünk, vagy pékségbe mit kér, vagy merre motorozzunk, hétvégén átmenjünk -e pl ehhez a rokonhoz vagy inkább kínálok mellé egy B alternatívát.

Folyékonyan beszél,korához képest nem elfogultságból nagyon értelmes gyerkőc, nem vettem észre eddig hátulütőjét ennek a dolognak, nem akarom pl rákényszeríteni hogy menjünk ki X rokonhoz ha nincs kedve, de pl ha el kell menni boltba nyilván nincs választása jön velünk.

Cikk szerint ezzel nagyon rosszat teszek, szerintetek is?

2019. jan. 10. 13:24
1 2 3
 21/21 anonim ***** válasza:
100%

Na, végre sikerült végigolvasnom a cikket.

A felvezető szöveghez képest egész normális dolgokat ír le, bár van egy csomó (számomra) nyilvánvaló, közhelyes dolog benne. Meg persze én apa vagyok, nem anya, némiképp másképp látom a gyereknevelést.

Lenne mit írni az 1-7. pontokra is, de maradjunk a 8. pontnál.

Itt elsősorban azon vitáznék vele, hogy hol húzzuk meg a határokat, hogy kisgyereknek mi a kompetenciája.

Hogy melyik vödröt vigye a homokozóba vagy milyen ízű fagyit kér, az kb. egyenértékű azzal, amit a kérdező is ír (milyen színű szívószálat kér, mit szeretne reggelizni, milyen ízű szörpöt kér, abonettet vagy kenyeret kér, melyik játékkal játszunk).

Hogy ÉN mit reggelizek, abba értelemszerűen nem szólhat bele, nem is értem, hogy merülhet föl ilyen. De azt pl. fölvetheti, hogy szívesen enne holnap ebédre szilvás gombócot, és ha feleségem szerint megvannak a hozzávalók, akkor szívesen csatlakozunk és esszük azt ebédre holnap mindannyian. De ha valamiért nem szerencsés az ötlet, akkor rövid úton lebeszéljük róla.

"Hová menjünk vasárnap délután?" Ebbe viszont szerintem igenis beleszólhat, ill. nyilváníthat véleményt. Én pl. nyári nyaralás szervezése előtt megbeszéltem akkor négy és fél éves kisfiammal és feleségemmel is, hogy hová menjünk nyaralni. És igenis számított, hogy a kisfiam hová menne!

Azt gondolom, egy vasárnap délutáni közös program, meg egy nyaralás ennyi idős kisgyerekkel alapvetően azt a célt szolgálja, hogy jól érezze magát gyermekünk. Nekem másodlagos, hogy vasárnap délután állatkertbe vagy játszótérre viszem a kisgyerekemet, a lényeg, hogy ott legyünk, ami neki örömet okoz. De értelemszerűen, ha fix programunk van, akkor azon nem változtatunk.

Az, hogy ÉN melyik cipőmet vegyem fel, az értelemszerűen megint csak énrám tartozik, ezt szintén nem értem, hogy vetődhet fel problémaként.

Egyébként ebben a pontban a szerző csúnyán összekever két dolgot: azt, hogy a gyerek véleményt mondhat valamiről, ill. hogy ő döntheti azt el.

Az, hogy véleményt mondhat arról, hogy pl. mennyi ideig tévézzen (DVD-zzen), az nem jelenti azt, hogy ő is fogja azt eldönteni. Mindig megfontolom a véleményét/kérését, de a végső szót én, ill. feleségem mondja ki.

Emiatt elég gyenge lábakon áll a szerző érvelése.

2019. jan. 11. 01:13
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!