Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Miért kell rettegni az alkohol...

Miért kell rettegni az alkoholtól?

Figyelt kérdés

Volt egy kérdés itt gyakorin, ahol az anyuka afelől érdeklődött, hogy kellene közölnie a húgával, hogy amikor náluk nyaralnak, akkor ne igyanak alkoholt. Az oka pedig az volt, hogy van egy óvodás meg egy iskoláskorú gyereke és nem akarja, hogy alkoholfogyasztást lássanak a gyerekek.

Na most azt én se támogatom, hogy gyerekek előtt valaki a sárga földig igya magát és a saját hányásában fetrengjem, de szerintem semmi baja nem lesz ha kulturált iszogatást lát.

Amikor leírtam, hogy ebből később gondok lesznek a “tiltott gyümölcs mindig édesebb” dolog miatt, akkor teljesen lepontoztak.

Mikor én voltam gyerek a szüleim vagy a rokonok/barátok ha olyan alkalom volt ittak előttünk alkohol, de persze sosem részegségig, meg nem is volt ez túl gyakori. De nem az volt, hogy na gyerek van innentől csak vizet ihat mindenki.

Mikor tizenpár éves voltam már belenyalhattam a sörbe, borba, épphogy az ízét éreztem.

Most pedig itt vagyok normális felnőtt emberként, tanultam sokat, most pedig dolgozok. Ráadásul alkoholista sem lettem, sőt ritkaságszámba megy ha én iszom.

Miért kell ennyire burokban nevelni a gyerekeket?

2018. okt. 21. 23:26
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
83%
10-es az más dolog, ha elmész egy szüreti mulatságra és ott isznak emberek. Az egy mulatság, egy alkalom. De tűrnéd azt is, hogy egy héten keresztül két alkesz mindennap hajnalig piáljon a te lakásodban? Te meg közben próbálod élni az életed, csinálnád a megszokott dolgaid, suli, ovi, munka..?
2018. okt. 22. 09:01
 12/16 anonim ***** válasza:
51%

Nem vagyok antialkesz, tehát néha egy pohár bor vagy Martini belefér; de azt gondolom, ha valaki ezt akarja, hogy a gyereke ne lássa, semmi közünk hozzá, tiszteletben tartom, kész.

Egyébként meg bizonyos meghatározások szt alkoholista az is, aki ilyen helyzetben (vendégségben nem ihat meg egy pohárral) szenved, nem csak az, aki a sárga földig issza magát.

2018. okt. 22. 09:31
 13/16 anonim ***** válasza:
2018. okt. 22. 12:16
 14/16 A kérdező kommentje:

Az említett kérdés csak a gondolatot ébresztette bennem, nem az a konkrét szituáció érdekes.

Hanem az, hogy miért kell úgy csinálni mintha az alkoholfogyasztás egyenlő lenne valami borzalmas dologgal?

Persze ne az legyen, hogy részegen ordibálva összehányják a lakást, mert az senkinek nem hiányzik. Na de mi baja lesz egy gyereknek ha ivást esetleg spicces embert lát?

A kérdésre válaszolók kezdtek ferdíteni azzal, hogy micsoda alkoholisták amiért inni akarnak vendégségben (illetve nem is mondták, hogy akarnak a kérdező gondolta úgy hogy fognak).

Illetve az senkinek nem jut eszébe, hogy ez nekik csak kikapcsolódás és a hétköznapokban nem is isznak? Sok ilyen embert ismerek, aki szinte egy sört se iszik meg az esti meccs mellé, de amikor több napra szabadságon vannak a rokonoknál akkor azért isznak alkoholt rendesen, utána meg hónapokig megint nem.

Na meg itt valamiféle vallási dolgot is belevitt a kérdező, én ugyan nem vagyok vallásos, de hol írják azt a Bibliában, hogy az alkoholfogyasztás bűn?

Még ha mondjuk muzulmán lenne a család akkor értem ha nem akarják, hogy a vendégek igyanak, de így nem.

És határozottan tartom magam ahhoz, hogy ha egy gyerek elől bujkálva isznak még a szülők is, a gyereket meg tiltják tőle, akkor csak még erdekesebbnek fogja tartani.

Saját példa: alkohol volt otthon, nem volt elzárva sem, szüleim ritkán ittak és akkor se sokat, de nem volt tabuként kezelve. Ellenben egyikőjük sem dohányzott, és határozottan tiltottak is tőle.

Na ehhez képest alkoholt ritkán fogyasztok, nem is igazán vonzott, a cigaretta pedig ott motoszkált tizenévesen, hogy milyen jó is lenne kipróbálni. Egy rövidebb szakasz volt is amikor dohányoztam aztán szerencsére letettem. Nálunk a cigi volt a “tiltott gyümölcs” amit a határozott tiltás ellenére is kipróbáltam. Alkoholtól nem tiltottak, mikor idősebb voltam egy-egy pohár sör is belefért alkalmakkor, és teljesen normális felnőtt lettem. Nem mondom, hogy cigizniük kellett volna, mert nyilván nem, de a tiltással pont az ellenkezőjét érték el.

2018. okt. 22. 13:36
 15/16 anonim ***** válasza:
Nekem jottek sokat ivo tavolabbi rokonaim latogatoba. Inkabb elrettento pelda volt, mert rikacsoltak, budos volt a szajuk, hulyesegeket beszeltek es kipirosodott a fejuk. Sosem volt vonzo az alkohol szamomra, talan epp ezert. Viszont ezekrol a rokonaimrol elmondanam, hogy joszandeku, egyszeru videki emberek voltak, 2 diplomas gyereket felneveltek es a mai napig osszetarto a csalad. A szulok ittak oromukben, banatukban, desszertnek, unnepkor, vendegsegben...most akkor ezt hova tegyuk? En elfogadtam, hogy ok ilyenek.
2018. okt. 22. 19:50
 16/16 Coffelia ***** válasza:

Az alkohol tabusításának több oka is lehet, például rossz példa a családban. Mondjuk egy alkoholista anya vagy nagybácsi a gyerekkorból már bőven elég, hogy zsigerből gyűlölje az ember az alkohol minden formáját.

Azt a másik kérdést nem láttam, de az elmondottak alapján félig egyet is értek meg nem is. Ha mi, apa és anya nem iszunk, és természetesen ezt a mintát adjuk tovább, akkor ha másokhoz megyünk, nem fogjuk vegzálni a vendéglátóinkat, hogy a saját lakásukban, társaságban ne nyissanak ki egy üveg bort. Ha hozzánk jönnének, akkor az a mi szokásrendünk, és nem alkoholos a buli.

De ez csak egy példa, mi oszunk alkoholt a gyerek előtt, de kevés alkalom adódik, nem egy nagy szám. Én is nagyjából ennyit láttam inni a szüleimet, alkalmanként társaságban, otthoni kerti partin. Az első kis pohár borom 14 évesen ittam velük együtt egy pannonhalmi pincelátogatáson, még fotó is van róla. Megtanultam mértékkel, tisztelettel bánni az alkohollal, nem vagyok hajlandó bármit meginni a hatása miatt. De anyukám mindig utálta a sör ízét, és azóta ráadásul egy olyan vallást vettek fel, ami tiltja. Ők nem piszkálnak engem a kocaborozásért, de nekem meg eszembe nem jutna náluk a már nem létező bárszekrényt vallatni.

2018. okt. 25. 00:37
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!