Miért hördült fel néhány szülő, hogy az Operettszínházba szeretnék vinni a gyerekeket a tanárok?
Általános iskola harmadik osztályosokról van szó. Szerintetek, miért akadt ezen ki néhány szülő? Én nem értem. Hiszen több gyerek hangszeren is tanul a szomszédos zeneiskolában. (lányom pl. fuvolázik)
Családunk rendszeresen jár előadásokra. Másik csemeténk 12 éves fiú. Idén egy tucatszor voltunk, de még megyünk a Müpa-ba Cinemusic 2018 JUNIOR koncertre, színházba és az Operettszínházba is van jegyünk az Ének az esőben előadásra.
Nem tudjuk elképzelni, ezeknek a szülőknek, mi lehet a problémájuk. (?)
A gyerekeknek nagyon jó a befogadólépességük, szó szerint mindenre nyitottak. Legyen az egy aranyos kis bábszínházi előadás, vagy egy sokkal komolyabb színházi előadás.
Ha a gyerekek nem reklamáltak amikor az osztályfőnök feldobta az ötletet, akkor felesleges ezen kattogniuk a szülőknek. Talán az anyagiak miatt, vagy talán amiatt mert szerintük a gyerekek túl fiatalok még hogy megértsék a darab lényegét. Érdemes olyan programokra elvinni a gyerekeket, ami nekik is tetszik. Nekem általános iskolába volt hasonló élményem. Ott a tanár nem foglalkozott az osztály véleményével, elintézte annyival hogy "kulturálódni megyünk". Nem ezen múlik hogy egy gyereknek a későbbiekben milyenek lesznek a képességei, és hogy mennyire lesz kulturált. Fiatal vagyok én is, a színházba járás nem kifejezetten a kedvenc elfoglaltságom, de ha egy-egy darab felkelti az érdeklődésemet, akkor elmegyek rá. Különbség, hogy most csak arra megyek el, ami engem is érdekel, régen pedig mindenhova kérdezés nélkül elhurcoltak.
Attól még, hogy vmit színházban adnak elő még nem lesz kultúra. Ha az operett kultúra, akkor a varieté is az, meg a bűvész-show, meg Lagzi Lajcsi, és sorolhatnám...
Jogos a felháborodásuk.
Mert lehet, hogy az ő gyerekük nem szívesen megy
Vagy esetleg nincs rá pénzük.
Nem kéne kötelezővé tenni, ennyi a lényeg egyszerűen.
Ne más ossza már be pl az én szabadidőmet.
Lehet, hogy valakinek kéne pl az az idő kikapcsolódásra.
Vagy nemtom, lehet, hogy a hobbijának akar élni.
Vagy lehet, hogy jövőhéten, vagy másnap, vagy valamikor a közeljövőben dolgozatot írnak.
És nem adott esetben egy unalmas színdarabot fognak számonkérni a dolgozatban.
Az unalmast azt úgy értem, hogy a gyerek nem élvezné, és csak idegesítené, nyomasztaná őt, hogy végig kell ülni, miközben menne az idő (akár a szabadideje, akár a tanítási időből), amikor mást is csinálhatna./csinálhatnának. Pl lehet, hogy a gyerek szórakoztató, csalafinta matekpéldákat oldana meg helyette; amikben van valami logikai csavar, egy trükk; de még lehet akár az is, hogy logaritmusozna.
Azt is úgy értem , lehet valamelyik gyerek amúgy élvezni fogja a színházat; lehet van, amelyik örül neki, és jónak tartja; van, aki annak örül, hogy addig se kell tanulni; mert egyébként a szülei rögtön egyből ráparancsolnak otthon; vagy önszántából kezdene bele, és adott esetben ez pihenésre egy kicsike kibúvó. Valaki meg nem élvezné, csak fölöslegesen fárasztaná őt ez.
*És elvenne az életéből,nem adna hozzá; úgy érezné, elraboltak elvettek tőle néhány órát, az anyjától meg néhányezer forintot; ami mehetett volna olyan dologra, amit meg esetleg ők szerettek volna.
Nem tehetnék tehát kötelezővé, de ha mégis, amelyik gyerek őszintén nem lelkesedett a darabért -az azért látszik; na, őnekik visszafizetni a pénzt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!