Mi a véleményetek a gender (nem) semleges nevelési irányzatról?
Az a baj szerintem, hogy nagyon össze lett keverve ez a dolog a szexualitással, aminek semmi köze nem kellene, hogy legyen ehhez a fogalomhoz.
Tehát én azzal értenék egyet, hogy egyértelmiűen férfinak/fiúnak és nőnek/lánynak kell nevelni az adott gyermeket, de a káros sztereotípiáktól mentesen. Nagyon káros az, ha arra nevelünk egy lányt, hogy csak akkor lesz sikeres, ha mondjuk fürdőruhában rázza a seggét és nem lehet mondjuk tudós vagy autóversenyző, ugyan így simán lehet attól igazi férfi valaki, ha mondjuk táncolni szeretne, vagy szakácsnak menne, erre rengeteg pozitív példa is van manapság. Ezektől még senkinek semmi baja nem lesz az életben.
Amit itt is sokan kevernek, hogy fiút szoknyában járatni az nem SEMLEGES viselkedés, a semlegesség nem azt jelenti, hogy nőt, vagy meleget kell csinálni egy fiúból vagy fordítva. Ezt ronják el nagyon a szélsőséges félremagyarázással, a semleges nevelés nem azt jelenti, hogy majd a gyerek eldönti a nemét, a nem az adott, férfi és nő. Az a kérdés, hogy a társadalomban milyen szerepet tölt be az adott férfi és a nő. Semmi baja nem lesz egy pasinak attól, ha elmosogat, vagy egy nőnek attól, ha becsavar egy villanykörtét, meg még sorolhatnám.
A szexualitás elfogadása megint más kérdés és nem is kapcsolódik ide, nem is kellene ide kapcsolódnia.
Szóval azt kellene megérteni, hogy a semleges nevelés nem azt jelenti, hogy a gyerek eldöntheti, hogy fiú vagy lány szeretne lenni és hogy melyik nemhez vonzódik.
"Szóval azt kellene megérteni, hogy a semleges nevelés nem azt jelenti, hogy a gyerek eldöntheti, hogy fiú vagy lány szeretne lenni és hogy melyik nemhez vonzódik."
Ezt sokan szajkózzák, hogy majd a gyerek eldöntheti, milyen nemű akar lenni meg kihez vonzódik, de sose értettem, aki ilyeneket mond, az tudatosan eldöntötte, hogy én mától fiú leszek vagy hogyan?
"Ezt sokan szajkózzák, hogy majd a gyerek eldöntheti, milyen nemű akar lenni..."
Na az ilyeneket lőném agyon a helyszínen. Mennyire természetes az, ha egy férfinak eltávolítják mondjuk a nemiszervét, vagy bármi ilyen beavatkozást végeznek? Ez nem normális dolog, főleg, ha egy gyerekre erőltetnek ilyet a szülők, merthogy egy gyerek ilyet magától nem talál ki, az biztos. Ilyen esetekben az emberi hülyeséggel van a gond, meg a médiával, hogy ezeket emeli ki, illetve mossa össze. Ez megintcsak nem a semleges nevelés, ez egy oltári nagy baromság ami szerintem büntetendő.
És itt megintcsak nem azt mondom, hogy ne lenne elfogadható a melegség, vagy akár a transzexualitás. Ezeknek biztosan megvan a pszichológiai vagy akármilyen háttere, és ha valaki tényleg csak úgy találhatja meg a boldogságát, hogy egy ilyen drasztikus műtétet bevállal, akkor bizony el kell fogadni azt. De nem erre nevelni a gyereket, hogyha akarja átműttetheti magát, meg hogy tök természetes a pride-on tangában ugrálnia egy kamionon.
Szóval szerintem az a normális, hogyha elmagyarázod a gyereknek, megfelelőp korban, hogy mi is igazából az a férfi és mi az a nő. Meg lehet említeni a melegséget, de csak teljesen általánosan, hiszen ez is az általános tudás része, egy 10-14 éves gyerek már bőven tudja mi ez, látja a tévében, a suliban, sorolhatnám.
A semleges nevelés pedig abban merül ki, hogyha mondjuk a fiad azt mondja, hogy lehet, hogy a fiúkhoz vonzódik, akkor nem vered agyon, ha megfelelő támogatást nyújtasz (elmondhatja otthon a problémáit, elmehet pszichológushoz stb.), ha valóban így van (és nem mondjuk feltűnési viszketegség vagy unalom), akkor elfogadod a párját. Persze ezt attól még nekem, mint apának nehéz lenne ezt elfogadnom, ezzel nincs is gond, de ettől a gyereket nem érné hátrány.
Más dolog valamire buzdítani egy gyereket, és megint más a döntését elfogadni.
""Ezt sokan szajkózzák, hogy majd a gyerek eldöntheti, milyen nemű akar lenni..."
Na az ilyeneket lőném agyon a helyszínen."
A gendersemleges nevelést ellenzők szokták ezt mondogatni, én még más szájából/billentyűzetéből ilyet nem hallottam/olvastam. Úgyhogy kezdhetsz köztük vadászni, ha gondolod.
Abban egyetértek veled, hogy egy szülő ne kényszeritse az elképzeléseit a gyerekére, nem is tudom, megteheti-e, hogy orvosi beavatkozást végeztessen rajta csak úgy, ilyen esetről sem hallottam még, ha mégis van, az gondolom, elég elszigetelt és egyedi eset, nyilván én is büntetném.
"Szóval szerintem az a normális, hogyha elmagyarázod a gyereknek, megfelelőp korban, hogy mi is igazából az a férfi és mi az a nő."
Bevallom, nekem nem magyarázott senki semmi ilyesmit, maximum biológiai szinten, de anélkül is tisztában voltam azzal, hogy milyen nemű vagyok, minek érzem magam és hogy kihez vonzódom. Pont ezt irtam feljebb, hogy ezek a késztetések belülről jönnek, felesleges és nem is lehetséges senkit sem "átnevelni". Csak kényszeriteni nem szabad, mert akkor az tényleg megzavarhatja, mert úgy érezheti, hogy ahogy ő van, az úgy nem oké. De a semleges nevelés elvileg pont nem erről szól, ebben is egyetértünk.
#14 vagyok, úgy látom nagyon félreérthetően írtam valamit, talán ezt a mi a férfi mi a nő dolgot. Szóval csak egy általános felvilágosításra gondoltam, nem azt gondoltam, hogy mondjuk egy 12 éves gyerek nem tudja hogy ő mi, vagy miről van szó, csak tisztázni vele a kérdéseket, elbeszélgetni kicsit a dolgokról, ha akar.
De nem arról, hogy minek érzi magát, vagy mi szeretne lenni :)
És pontosan ezt írtam, hogy szerintem a média mossa össze a szélsőségességet és a szexualitást a gender fogalmával, ami nagyon hibás. Erre írtam nem túl szerencsésen a büntetném az ilyet, gondolván arra, aki egy könnyen befolyásolható, ártatlan gyereknek árt. Volt egy ilyen hír a médiában, hogy valaki átműttette a gyerekét, mert másik neműnek érezte magát. Nem tudom igaz-e, remélem/szerintem nem, csak egy csont a provokációnak.
Mi értelme van eltitkolni a gyerek előtt a saját nemét?
Számomra hiteltelen az egész. A szabadságot akarják hirdetni, közben pedig egy kisfiút nem kell rábeszélni a transzformeres pólóra, egy fehérre viszont annál inkább. Kisfiamnak is volt flitteres pólója, de mindenképpen ninjagos kellett. Nem reklámokból látta, hanem hasonlót szeretett volna, mint a barátjáé. Kicsi korban egymást utánnozzák. Teljesen el kellene szeparálni a külvilágtól, hogy ne így legyen. Az pedig már berkísérlet.
Ovi előtt úgy alakult, hogy inkább kislányokkal találkoztunk, jól eljátszottak, de az oviban az első pillanatban beállt a fiúhoz játszani. Ez elég korán kialakul, ha pedig egy gyerek annyira antiszociális, hogy egyik nemhez sem "csapódik", akkor nem biztos hogy a beilleszkedését segíti ez a nevelés.
Vannak olyan sztereotipiák, aminek én is ellene vagyok. Nem is értem az rgyik hozzászólót, aki azt írta a fiát nem féltené annyira. Ezt mégis hogy? Ez nem azon múlik, hogy fiú vagy lány, hanem hogy szeretem-e vagy nem? Egy felnőtt férfinak is rosszul esne, ha betörne az a feje vagy az orra. Hát akkor egy 2 évesnek? Én nem nézem igáslónak a férjemet, de mi nők sem vagyunk egyformák.
Szerintem pont elég, ha úgy neveljük a gyerekeket, hogy vállalják a véleményüket és az érzéseiket és álljanak ki magukért. Ez a gender mizéria csak megzavar és elbizonytalanít, ha még valaki abban sem lehet biztos, hogy fiú-e vagy lány.
"Mi értelme van eltitkolni a gyerek előtt a saját nemét?"
Na pontosan pontosan erről van szó, hogy senki nem akarja eltitkolni! A gendersemlegesség nem a nemiség nélkülésget jelenti, hanem a sztereotipizálás, hátrányos, egyenlőtlen megkülönböztetés elkerülését.
Pont ez az, amit belemagyaráz a média (én a köztévén meg viccportálon kívül sehol nem hallottam még, onnan meg hamar elkapcsolok).
Pontosan gendersemlegesen bánsz a gyermekeddel akkor, amikor azt mondod, hogy egy 2 éves kisfiúnak ugyan úgy fáj a feje, ha beüti, mint egy kislánynak, tehát félteni és vígasztalni kell.
Fel van fújva, el van torzítva, és negatívként beállítva egy olyan dolog, ami a legtöbb embernél teljesen természetes.
Ha azt mondom, hogy a gyerekemet gendersemlegesen nevelem (gondolok én arra mondjuk, hogy megengedem a lányomnak hogy beüljön egy gokartba, amit gyakorlatilag minden szülő megtesz), agyonnal nekemesnek, mert az első gondolat az, hogy akkor melegnek vagy transzneműnek nevelem. Ezért hihetetlenül káros a média. Meg a tájékozatlanság.
# 18 folytatása:
persze nem mondok ilyet, mert még csak a szülőség előtt állok, meg mert teljesen felesleges felcímkézni valamilyen irányzattal a nevelést - egyszerűen csak normálisan, természetesen szeretném majd nevelni a gyermekemet. Ugyan úgy fiamnak meg lányomnak fogom szólítani, de ha a lányom szeretne horgászni akkor fog, ha a fiam szeretne megtanulni mondjuk táncolni vagy énekelni akkor azt fog. Szerintem ennyi ez a semlegesség, a többi csak mellébeszélés.
A 18-as válaszoddal nagyrészt egyetértek.
Viszont azt nem tudom, hogy gondoltad pontosan ezt a beszélgetést a gyerekkel. Úgy látom, a nemiséghez köthető dolgokat menet közben látja, a környezetétől, először főként a szüleitől. A sztereotípiákat is onnan veszi fel, ha olyan emberek között él, ahol ezek hangsúlyosak.
Túl sok minden magyarázni ezekről szerintem nem lehet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!