Foglalkozni kell már azzal, ha mindig a büntetésről mesél a gyermekem?
Óvodában szinte minden nap azzal fogad, hogy büntetésben volt, vagy ellenkezőleg, képzeld anya, ma nem voltam büntetésben- akkor ez csak az öröme a napban (?)
Persze meséli is, kivel mit játszott, stb de mindig a büntetés vagy nem büntetés a hangsulyos.
Ma itthon mit rajzol? Irkafirka ugyan, de arrol mesél, mindenkinek büntetést írt fel.
Hogy infokhoz jussak, kérdezgetem:
Kik vannak büntetésben? Mindenkit egytől egyig felsorolt (családtagokat, barátokat, óvónőket), de kiemelte hogy ő és anya és a dadus nincs csak büntetésben, mert ők rendőrök. (Szoval a dadussal jo a kapcsolata, az biztos, de amugy az óvónőket szeretettel szokta emlegetni ahogy a családtagokat is)
-kérdeztem, hogy és kicsit vannak büntetésben, vagy sokat?
Azt feleli sokat nagyon (valószínűleg soknak élheti meg az oviban az időt mikor leültetik?)
-kérdezem, de utána elmehetnek, kiszabadulnak, játszhatnak?
Válasza, nem, innen átkerülnek a börtönbe és mutogat egy dobozra hogy az a börtön
-kérdeztem, hogy de aztán valaki kap dícséretet is, dícséret is létezik, valaki kijavitotta a hibáját akit megbüntettek?
Azt feleli, nincs dícséret, csak büntetés van. De aztán harapofogoval kihuztam annyit belole hogy valaki biztos kijavitja a hibáját, igy akkor azt mondta, igen, a mami (nagyi)kijavitotta
Nincs vége, még most is büntetéseket osztogat, nincs happy end a játékában
Az óvónőkkel már korábban érintettük a témát, eleinte arrol beszéltek a pozitiv fegyelmezést, dicséreteket hangsulyozzák hogy arra koncentráljon, az motiválja, aztán az elterelést, de kezdik feladni.
én már csak a büntetésekről hallok a gyermektől.
Olyan problémákat mondtak a gyerekről, hogy a peremgyerekek könnyen beleviszik a rosszba, pl vagy agreasziv, vagy csúnyán beszélő gyerekeket talál meg magának és velük ökörködik (persze nem ezekkel a szavakkal mondták), hiába dicsérték, motiválták amikor ügyesen épit, rajzol a "jo" gyerekekkel, illetve volt olyan, hogy köpködött, azért ültették le, de azért is, mert rohangált, vagy hangoskodott. És szerintük csak kicsit ültetik le.
Amúgy nagyon kedves, aranyos, gyerekcentrikusak az óvónők, szeretettel reguláznak, igazából nem hiszem hogy "sokkolva"lenne a gyermekem velük, örömmel megy oviba, ha épp beteg, olyankor hiányzik neki az óvoda.
Csak ezen a büntetős rajzain, játékain akadtam fenn, belegondolva eléggé jellemző az, hogy rendőrt játszik, mindenkit büntet.
Kell ezzel mélyebben foglalkozni, vagy ez csak korszak?
Ovis korban sokszor előkerül a jó-rossz játék.
A fiúr rendőröset játszanak, mindenkit megbüntetnek, letartóztatnak, a lányok meg királylányok, akit meg kell menteni a rendőröknek.
Az, hogy a gyereked könnyen belevihető a butaságba, és ezért le kell ülnie büntibe, nem tragédia. Ezzel is tanul. Ha a büntetés durvább lenne, akkor nyilván foglakozni kell vele, de túldramatizálni felesleges.
Köszi, akkor nem gondolom túl.
Csak a gyerek rajzáról mindenhol olyanokat írnak, mintha bődületes jelentéseket hordoznának magukban.
De akkor ez csaj szimpla játék lehet mostanában és nem elfolytott szorongás, vagy bármi?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!