Mikortól beszélünk megkésett beszédfejlődésről?
Nem kell, nem megkésett még.
Akkor érdemes ilyen pici korban már megnézetni, ha nem is ért és sehogy nem kommunikál.
Kislányom pl.: ennyi idősen nem is mutogatott, nem utánzott, őőzni se őőzött, nem értette meg magát. Nála fenállt a megkésettség.
3 éves koráig jogában áll csak őőőzni...utána vidd orvoshoz, ha akkor sem beszél
Lányom 2 évesen is csak őőőzött meg hümmögöt, közösségbe kerülés után kezdett el beszélni kb 3 hónapra rá, mert ott nem értették ha őőzött meg hümmögött mostmár csak akkor van csend, ha alszik😂4,5 éves
Mi most töltöttük ki a védőnővel a 18 hónapos státuszt (1 hete töltötte a lányom a 18 hót), és azt mondta hogy ennyi idősen 7 "félszót" kell tudnia mondani, és még meg is számolta hogy ez megvan-e a lányomnál. A lányom eddig inkább mutogatva illetve babanyelven kommunikált, habár mindent megértett, az utóbbi 1 hónapban kezdett csak el kérdezgetni, hogy "ez mi?" majd pedig utánzással próbálkozni.
Mi most itt tartunk: Da (csúszda) Ta (Hinta) Pa (lámpa) Vau (kutya) ca (cica) bu (busz) Emmi (ez mi?), aba (apa), ma (mama), papa (papa), baba, má (mázli)
Szerintem várj türelemmel, és 1-2 hét múlva nálatok is beindul az utánzás, nálunk is azzal kezdődött hogy rábökött a dolgokra és el kellett neki sokszor ismételni hogy mi az.
Esetleg próbáld meg azt, hogy mikor rámutat a képre akkor nem csak elmondod mi az, hanem felé fordulsz hogy nézze a szádat, szépen artikuláltan mondd el hogy mi az, majd pedig ismételgesd el párszor, hogy gyakorolhassa. Utána kérdezd meg tőle te hogy mi az, meglátod fogja próbálni úgy mozgatni a száját ahogy tőled látta, még ha szó nem is lesz belőle :)
2 és fél évesen felmérte a fiamat a helyi pedagógiai intézet.
Megállapították, hogy megkésett beszédfejlődésű.
2-3 szava volt, az is alig érthető,de ő sok mindent nem is értett meg abból, amit mondtunk neki.
Szinte csak babanyelven beszélt.
Egyébként ő mutogatni is majdnem másfél évesen kezdett.
Korai fejlesztőbe kezdtünk járni.
Áprilisban töltötte a 3 évet.
Már be sem áll a szája, bár még kissé beszédhibás.
Tökéletesen megért mostmár mindent, amit mondunk neki.
Mondjuk én még másfél éves korában bizonytalan voltam, de éreztem már akkor is, hogy gond lesz nála.
Aztán amikor a 2 éves státuszon már a védőnő és a gyerekorvos is aggódását fejezte ki, akkor időpontot kértem.
Szóval a lényeg, ha aggódsz, ha szerinted sem stimmel valami, akkor vidd el egy felmérésre.
Baja nem lesz tőle, viszont ha gond van, akkor jobb minnél előbb elkezdeni a fejlesztést.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!