4 évesen normális hogy sokszor nem az igazat mondja?
Nem mondanám úgy hogy hazudik, mert abban van egy negatív felhang, és én úgy gondolom, hogy ezt nem rosszból csinálja, hanem... nem tudom miért....
De ilyen esetek vannak, néhány példa: este férjemmel voltak itthon, mert dolgom volt, hazaérek, kérdezem vacsoráztál? Azt mondja igen, még el is meséli hogy mit, erre látom, hogy a férjem csak pislog a háttérben, és mutatja, hogy nem, nem vacsorázott még...
Vagy kimegy a wc-re, kiáltok neki a konyhából hogy van e rajta papucs, azt mondja hogy igen, utánamegyek, látom hogy nincs...
Azt mondja nem aludt az oviban, rákérdezek az ovónőnél, aki csak azt mondja, hogy dehogynem, aludt rendesen...
Ezek miért vannak? Normális ebben az életkorban?
Hogyan tanítsam meg, hogy ne "füllentsen"?
Mondtam már neki, hogy azt mondja ami tényleg történik/történt, bólogat, de nem tudom mennyire van ez ténylegesen hatással...
Nem azért aggódom hogy normális e mert hazudósnak gondolom a 4 éves gyerekemet és azt hiszem nem lesz belőle becsületes ember🤦, Te kész vagy sokat válaszoló, komolyan.... Én is szívből örülök hogy nem én szültek 😂.. Itt nem az lett volna a lényeg hogy bizonyítani kell állítást állítással szemben... Nem írtam le olyan részletesen, mert gondoltam. a lényeg érthető, de ezek szerint nem mindenkinek 🙄. 4 éves nen tud vacsorát főzni magának, nem is ezt mondta, azzal fogadott, hogy apa virslit adott neki és igen vacsorázott. A férjem meg normális ember, és ha azt mondja hogy nem is, mert eddig azt mondta hogy nem éhes elhiszem, mert nincs oka ezt hazudni hogy a fiunk nem evett miközben ő virslit főzött neki. Érted?
Az ovis eset sem arról szólt hogy nem aludt ott, tehát elszökött, hanem hogy nem aludt, tehát feküdt nyitott szemmel amíg a többiek aludtak.. Érthető? Az ovónéni pedig mondta hogy nem, nem csak feküdt, el is aludt.
Tehát nem komoly esetek ahogy te értelmezted ahol a felnőtt félnek érdekében állt volna hazudni. Így.már remélem számodra is érthető.
A gyerekem sem hazudott, mondom szándékosan nem így írtam.
A lényeg, hogy ilyen életkorban általában játékból, fantáziából tesz ilyet, sok esetben. Olykor egy 4 éves már teszteli is a felnőttet, hogy vajon mit reagál, "ha azt fantáziálom és mondom, hogy..."
Persze olyan okokból is van, akinél megtörténik hasonló eset óvodás korban, ahol megfelelési kényszere van a szülő miatt (esetleg a pedagógusa miatt), pl mert tudja, hogy ha adott esetben igazat mondana, abból feszültség, baj stb származna. Vagy szimplán érzi, tudja, milyen választ vár a szülő.
Mivel nem voltam ott, és nem ismerem a gyermeked, nyilván nem tudhatom, melyik eset áll fenn nálatok, de 4-6 évesen bármelyik jellemző lehet, akár váltakozva is. Pl akár a vacsis szitunál: "jaj, ha anya megtudja, hogy még nem vacsiztam, lehet, hogy mérges lesz, biztos azt szeretné hallani, hogy már vacsiztam, ezért azt mondom".
De egyébként gyakoribb, hogy pusztán játékból, fantáziából mondja, amit mond.
Más kérdés, hogy az óvodásokat kettős tudat jellemzi: jól el tudják különíteni egymástól a hátköznapi valóságot, valamint a képzeletüket (pl népmese hallgatásakor is).
Ők még kevésbé fogalmaznak árnyaltan, az nehezebb.
A gyerekem ha azt mondaná hogy van rajta papucs, miközben nincs, azt tudom hogya következőket jelenti nála:
Mindjárt felveszem es ha felveszem akkor van rajtam papucs (csak utközben nem jut el a papucsig mert más erdekea dolog jött közbe)
Vagy, volt rajtam az előbb papucs, csak epp most nincs, de alapvetően papucsban vagyok, az már részletkérdés hogy pont abban a pillanatban mikor anya kerdezi, vagy épp maskor van rajtam
Vagy mivel epp az ágyon ugrálok ahol nem szabad papucsban lenni, egyszerűbb azt mondani hogy van mertbonyolultabb kifogásokat gyártani
Igazábol a gyerek nem hazudik, csak nem terjed addig az aktiv szokincse es gondolkodasa sem hogy pl késleltetést fejezzen ki azzal hogy mindjart es akkor emlékezzen is rá mit igert vagy hogy belemenjen kompromisszuk fogalmazásába
Igazabol ki lehetne igy minden valaszukat elemezni. Amikor szuloi szemszögből igazat is mond(ana) pl nincs, annak is ezerféle jelentése lehetne kezdve azzal hogy direkt dacol a szuloi kérés ellen es ezzel megtagadja azt, szoval ez a nincs azt is jelentheti hogy nem veszem fel nem fazik a lábam
A fejlodo gondolkodasrol es gyerekkomunikáciorol regényeket lehetne irni.
A legalapabb hogy nem gondolkodnak árnyalatokban.inkabb csak fekete fehérben de az nem jelent kizarolag pozitiv negativ beallitottsagot azaz engedelmet ellenszegulest, hanem csupan az árnyalatok nincsenek meg.
Gyerek pelda még. Anno gyerekem az ellentétpárokat tanulta kicsi nagy hideg meleg fent lent széles keskeny stb de irto nehezen ertette a vékony kövér ellentét párt. A képen a vékony macihoz kötötte az xxxl-es rucikat, a kövér macihoz a cingárgatyot, de egy idő mulva tudatosult benne es képes kulonbséget tenni es amikor azt mondja magára hogy most köver vagyok, más azt hiszi ez önkritika, közben arra érti olyan sokat evett hogy kikerekedett a pocakja
Igazábol szokincs kérdés is. Hogyan kombinálják rendelik a szavakat a szituaciokhoz.
Összefuggeseket is neha viccesen találnak meg abbol lesznek az aranyköpések :)ehhez tarsul még a gyermeki fantázia is és rögtön kész egy ujabb szamunkra mesevilág ami nekik igazi komoly valoság is akár :)
Gyerekem pl olyan jol összetette azt is hogy mivel a hangyák morzsát gyűjtenek es ha nem voltam megelégedve a fogmosással szabályosan nem akart elaludni mert akkor a szájába is jönnek mig alszik, ujra meg kellett mosni a fogát :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!