Férjem mindig ijesztegeti a gyerekeket, ezzel milyen kárt okozhat nekik?
Én sem örülnék a helyedben. De szerintem azért nagy kárt nem tesz vele. Régebben a mumus volt a menő, plusz a gyerekek még egymást is ijesztgetik és mégis egészséges felnőttek lesznek.
Persze továbbra is próbálj meg hatni a párodra, hogy ne tegye. De azért komoly károkat nem okoz.
(Alig voltam idősebb a gyerekeidnél mikor valami okos kis barátnőm arról mesélt, hogy hallott egy lényről, aki nappal bemegy a házba, elbújik, éjjel meg kiszívja a vérünk... na onnantól féltem éjszakánként és csak úgy tudtam magam biztonságban ha fülig betakaróztam :) másként el sem tudtam aludni. Aztán lassacskánt én is rájöttem hogy ez butaság. De azontúl, hogy volt néhány álmatlanabb éjszakám, nem okozott semmi.)
Ettől függetlenül nem értem a férjed, miért akarja hogy féljenek?
Ami lesz, hogy a gyerekek minden kicsi emberben a rosszat fogják látni, és a mérges emberek is egy félelm érzetet adnak nekik.
Anyukám mindig azt mondja, hogy én soha nem gisztiztem földön fetrengve. Na mióta gyerekeim vannak, és néha ö is itt van, már tudom miért.
Mikor a lányom kicsi volt és eldobta magát a földre, akkor azt mondta anyám neki(és annó nekem is), hogy gyorsan állj fel, mert megcsip a pok, vagy a bogár... Utálok minden pici bogarat állatot, szinte pánikba esek ha rámszáll, vagy felém mászik... Most már tudom miért.
A másik, hogy nem akart a 3 éves lányom feljönni a pincéböl, erre anyám: gyere gyorsan mert ott lent van az ördög... Na erre beugrott, hogy ezt én is hallottam, és miért tartok annyira a sötétben és pincében, vagy mély helyeken.
Gyerekeimnek egyébként természetes közeg a sötét, imádnak sötétben lenni, így anyámnak ezt megtiltottam, hogy ilyet mondjon nekik.
-szorongást, félelmet, ágybavizelést
-biztonságérzés hiányát
-védtelenséget, kiszolgáltatottságot
Ha pl. te azt hinnéd, hogy valaki bántani fog álmodban vagy azt mondaná valaki kamuból, hogy ne menj ki a házból, mert kint vn egy pasi, aki csak arra vár, hogy bántson téged, akkor valószínűleg megijednél és nem éreznéd magad biztonságban. Majd, ha később rögzül lehet más helyzetekben sem fogod magad biztonságban érezni magad. Ugyan ez csak a gyerekekkel. Ti vagytok nekik a biztonság, ha ti sem tudtok biztonságot nyújtani nekik ilyenek miatt, akkor máskor sem lesz meg nekik ez az érzés. Szerintem apuka tanuljon meg kommunikálni a szükségleteiről.:/ Esetleg a gyerekeket meg lehet kérni, hogy mivel szeretik aput segítsenek neki pihenni, megmasszírozni, valamilyen kaját készíteni neki. Szerintem be lehet őket valahogy értelmesen vonni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!