Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Mit tanácsoltok? Vigyük...

Mit tanácsoltok? Vigyük szakemberhez?

Figyelt kérdés

Kisfiam 9 éves, kiváló tanuló és sportoló, versenyekre viszik. Folyton dicsérjük mi a szülei is és az iskolában is a tanítónői, de semmi önbizalma nincs, teljesen alul értékeli magát, a saját teljesítményét lekicsinyli (pl. tavaly megyei 2. lett egy nyelvtan versenyen, de szerinte csak szerencséje volt és azért kitűnő tanuló, mert a tanítónéni szereti). Nagyon csendes, udvarias és megfontolt, ami a vele kapcsolatban lévő felnőttek szerint jó tulajdonság, de én inkább azt látom, hogy szorong és bizonytalan. Itthon és a barátai között ő is nagyszájú és laza, de látom, hogy teljesen más mint a kortársai. Pl. foci edzésen a többiek teli torokból ordítanak, hogy passz, passz, ő sosem. A többiek állandóan gólt akarnak rúgni, még a hátvéd posztról is, ő ilyet nem tenne, mert ő azt csinálja, amit az edző mondott. Látom, hogy irigyli a többiek lazaságát.

Abban sem vagyok biztos, hogy neki kell szakember. Lehet, hogy nekünk kellene tanácsokat kapni, hogy hogyan erősítsük az önbizalmát. Szerintetek hova forduljak?

2018. máj. 23. 20:28
1 2
 11/12 A kérdező kommentje:

Nagyon szeretjük, sokszor mondjuk is neki, de lehet, hogy igazad van kedves utolsó.

Valamiért benne van ez az óriási teljesítménykényszer. Sajnos belülről jön, pedig már sokszor elmondtam neki, hogy nem kell, és nem is lehet mindig mindenből a legjobbnak lenni. Arról is szoktunk beszélgetni, hogy én akkor is szeretném, ha nem lenne ilyen jó tanuló, meg hogy ha hibázik és kinevetik a többiek azt kb. két perc alatt elfelejtik, ahogy ő is, amikor más hibázik. Szóval elméletben megérti, de a gyakorlatban nem tudom, hogy mit kellene máshogy csinálni, hogy így is érezze és ne szorongjon. Nem azt mondom, hogy folyamatosan stresszel, de sok olyan említésre sem méltó szituáció van, amikor szinte bepánikol, pl. díjátadókon, hogy merre kell kimenni a díjért, fogjon-e kezet, mi lesz, ha nem jó helyre áll, ilyesmi. Én is ilyen vagyok és gyűlölöm. Gyerekként meg főleg utáltam, ezért szeretném ha ő nem így érezne. Ezért gondoltam szakemberre, mert szemmel láthatóan mi valamit nem jól csinálunk. Tudom, hogy ilyen az alaptermészete, mert van egy lányunk is, aki az ellentéte, de ő nem ilyen kiemelkedően jó képességű, és lehet, hogy tudat alatt mégiscsak mi támasztunk magas elvárásokat a fiunk felé.

Arra is gondoltam, hogy abból adódik a probléma, hogy már az óvónőktől is azt hallotta, hogy ő milyen kivételesen okos, így muszáj megfelelnie ennek az elvárásnak.

2018. máj. 25. 15:11
 12/12 anonim ***** válasza:
Ne haragudj, most látom csak hogy válaszoltál. Ez nagyon nehéz, lehet hogy ő tényleg ilyen. De az biztos nem jó hogy az óvónők is már ilyet mondogattak neki, jót akartak de nagy teher tud ez lenni. Hogy a gyakorlatban mit kène tenni..legyen egyvalami, pl. a sport ahol bizonyíthat, de akkor azt úgy igazán, és ne legyen ideje arra hogy mindenhol maximálisan meg akarjon felelni, mert abba belerokkan az ember. Legyen első abban az egy dologban amit igazán szeret, és akkor a sikerélmény is megvan. Csak ötletelek..
2018. máj. 28. 11:34
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!