Ti hogy kezelitek az eltanult "rossz" dolgokat?
Sikerült 3 év alatt viszonylag veszélytelenül megtanítani játszani a gyerekem, erre nemrég belefutottam két piszkosul veszélyes dolgokat csináló kissrácba a játszótéren.
Többen csúsznak együtt, hason csúsznak, kilengenek 2 méter magasban a korlátnál kihintáznak fogódzkodva, felmásznak a hinta láncán, az utolsó pillanatban állnak félre a hinta és a csúszdázó útjából, nem várják meg a mászót, hanem felmennek mellette, vagy játèkból hátra lépnek egyet, ha jön mögötte, mindeközben visítanak irgalmatlan hangerővel.
5 és 6 évesek.
Az én gyerekem egyből kapott a dolgon, rohant utánuk, mászott és lengett volna, hát haza kellett hoznom, miután a két kissrác nagymamája(vagy idős anyukája, 50 körüli hölgy)csak annyit mondott, hogy milyen gyorsan tanul a gyerekem.
Nem akartam, hogy így viselkedjen, próbáltam a nekik szabad, neked nem taktikát, de nem jött be, ráadásul le sem mert csúszni miattuk, mert a csúszda vége elé álltak üvöltve.
Odaálltam, próbáltam a rendesen játszós szabályokat mantrázni, de nem jött be. Olyan rémesen tehetetlennek éreztem magam, és elkapott a kellemetlen érzés, hogy ez csak a kezdet, mennyi minden rosszat tanulhat még el.
Bölcsiből már megtanulta az erőszakot(harapás, lökdösés, ütés), ezt is hónapokba telt visszaszorítani és még most sem múlt el nyom nélkül.
Mielőtt hazajöttünk ráadásul kiszaladt a számon az "ők rossz gyerekek, neked nem szabad így játszani" is, pedig korábban sosem használtam ezt a szót.
Nem tudok mit kezdeni ezzel, nem tudom úgy tanítani, hogy ne becsméreljek másokat, hisz veszélyes hülyeségnek tartom a viselkedésüket, pláne kicsik közt, de mégsem uszíthatom mások ellen..?
Ki mit mond a gyerekének ilyenkor?
Nem tűnnek rossz gyerekeknek azok, hanem te vagy túlóvó paramami.
Az én 5 éves lányom is szokott hason lecsúszni, korláton lógva kapaszkodni stb. Ez nem rossz viselkedés, hanem életrevaló elevenség.
Azt kell megértened, egy 3 éves nem képes olyan dolgokra, mint egy 6 éves, ettől függetlenül ő is szeretné utánozni a nagyokat.
Terelgetned kell a helyes irányba vigyázva rá, ám a köré épített burkodat pukkaszd ki.
Az igazat, hogy egy jól nevelt kisfiú. Elmagyarázom miért veszélyes amit csinálnak, nem szabad másokat megijeszteni, bántani vagy lelökni a mászón. Azt is elmondom milyen veszélyes ha nem kapaszkodik pl
A játszón ha megjelenik az akitől rosszat tanul elterelem a figyelmet megyünk fagyizni, vagy labdázni esetleg másik játszóra. Sajnos nem lehet mindentől óvni de ez pont az ahol kell mert baleset veszélyes magára de másokra is.
Nálunk nem téma mások viselkedése valahogy. A játszotéren alapbol ott vagyok vele, még magátol hintázni sem tud, nemhogy égig lengeni, mászásnál alapbol ovatos még nekem kell biztatni is, inkább amiket utánoz, a magasabb épitményeken az eszeveszett ugrálás rohangálás de magasak a falak, nem tud kiesni/leesni, max elesni. Le pedig eddig nem szakadt egy függőhíd sem.
Az oviban pedig korabeliekkel van és 3-4 évesen nem az 5-6 évesekkel marhul mert egyencsoport (nem vegyes)az udvarrész is fel van osztva korosztályokra.
Nálunk az utánzással ott vannak a bajok amikor barátnőm/rokon pl köpködős, sikongatos, lökdösődős gyerekét kezdi majmolni es ez a stilus is nehezen koptathato ki. Néha elgondolkodom hogy az én gyerekem két évesen is értelmesebb volt, ő nem köpködött és lökdösött ésnem röhögött idiotán, pedig igazi eleven kisgyerek, erre 3-4 évesen ragad rá a kisebbektől.
Hanyagolom is a kisebb gyerekes anyukákat barátságokat egy ideig. Néha néha elmegy találkozni de annyi elég is nekem az "érdekes" kisebb gyerekeikből.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!