Hogyan kezelitek azt a helyzetet, amikor a gyermeketek rossz jeggyel tér haza, és azt állítja, hogy nem csak ő, hanem az egész osztály rossz jegyet kapott?
- Felemlegetitek, hogy titeket nem érdekel a többi gyerek, neki azért lehetett volna jobb az osztályzata
- Vagy eszetekbe jut, hogy amikor ti voltatok iskolások, akkor is volt már olyan, hogy egy egész osztályt egyest kapott történelemből vagy kémiából
Nincs gyermekem, csak eszembe jutott ez a helyzet, amit gyerekként párszor megtapasztaltam, és gondolom, a mai napig vannak ilyen tanárok, ahol a legjobb jegy a hármas.
Minden szülő járt iskolába .Tényleg vannak elmeroggyant tanárok, akik 1-2 ember miatt egy osztályt büntetnek kollektívan.Vagy beírással vagy rossz jeggyel.
Ez néha-néha sajnos előfordul.Nem akadnék ki, bár a fogadóórán biztos megjelennék és megkérdezném erről a tanárt.
De ha a gyerekem minden rossz jegyét a tanárra fogná,az már kicsit sok lenne. Nem tetszene,hogy mást hibáztat mindig. De mondom néha-néha előfordulhat,hogy tényleg nem a diák a felelős a rossz jegyért. Mondjuk félévente egyszer el is hiszem.De minden héten ne próbálj meg beadni, mert akkor joggal nem hiszek neki.
A kérdés az, hogy becsülettel készült-e a dolgozatra.
Teljesen mindegy, ki hányast kapott.
Kérdés, mennyire szavahihető a gyerek... ismerek olyat, aki behazudta ezt, amikor egyszerűen nem tanult.
De alapvetően tudom, milyen az... ugyan én ált. jó dogákat írtam, de volt pl. egy helyettesítő angoltanár, akinél mindenki egy jeggyel rosszabbat írt, mint szokott, mert nem adta meg normálisan, hogy melyik szószedetet kell megtanulni, és olyanba kérdezett bele, amit fel sem adott...
Segít a technika ördöge!
Nálunk van egy remek facebook-csoport, amiben az osztályban tanulók szülei és a tanárok többsége is tag, így egyrészt nem maradunk le semmilyen fontos dologról, másrészt ilyen esetben bátran merünk kérdezni, hogy ez mennyire valós.
Aztán annak függvényében reagálom le a dolgokat, hogy igazat mondott-e a csemete. Sajnos nálunk ostorral se lehet rávenni a tanulásra. Pechjére ugyanoda jár, ahol én is tanultam, és a mai napig jó a viszonyom a régi tanáraimmal, bármikor merek hozzájuk fordulni. (A dolog hátránya, hogy állandó refrén az órákon a "bezzeg anyád").
Mindkét oldallal kapcsolatban van hiteles sztorim, olyan is előfordult, hogy a tanár tényleg nem osztályzott korrekt módon, és nem a reális tudást tükrözték a jegyek, illetve egyest írt a tanórai munkára, ha rosszul viselkedik, ami ugyebár jogtalan és szabályellenes.
Másrészt kedves volt tanárnőm mesélte, hogy még őt cincálták elő, mikor a fél osztály bukásra állt, holott a diákjai kanászodtak el. Volt egy-két hangadó, akik után mentek a többiek, épp ki nem röhögik a 16 évesek, ha feketepontot ad, de az egyesre is közlik vigyorogva, hogy "én kettőt kérek". Se lecke, se tanulás, órán játszanak a mobiljukon, aztán hisztiznek, ha egy tucat egyes csak a bukásra elég.
Szóval azt mondom, hogy minden estben utána lehet járni az igazságnak, nálunk ki is lehet kérni a gyerek dolgozatát, a szülő is belenézhet, a tanárokkal is lehet beszélni, az osztálytársak jegyeit is meg lehet kérdezni. Ha a gyerek hajlamos füllenteni, akkor is, mert lehet hogy pont most mond igazat. De ha épp nem tanult, akkor is jó megoldás, mert hamar leszokik a hazudozásról, úgyse ér el vele semmit, csak plusz egy büntetést.
Kedves Utolsó hozzászóló!
Ez a hozzáállás nagyon tetszik és még működőképes is... bizonyos iskolákban.
Mert mi van akkor, ha a szülő rákérdezz, a tanár meg letagadja és az iskolában még elő is veszi a gyereket érte?
Ez sem ritka esett.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!