Hogyan tanítsunk meg egy 2,5-3 éves gyereket illendően enni?
Figyelt kérdés
Óvodapedagógusként dolgozom. Az egyik gyerek folyamatosan feláll az asztaltól. Ledobálja az ételt, kiborítja a levest. Dadus szólt az anyukának, hogy figyeljenek oda és próbálják megtanítani helyesen enni. Az anyuka tőllem kért tanácsot, mit tegyen mádképp. A gond csak ott van, milyen tanácsot adhatnék én, akinek még nincs gyereke? Személyes véleményem nekem is van, így csinálnám, ha...de úgy érzem nincs jogom tanácsot adni ebben az esetben. Ti miket sorolnátok fel? Ti hogyan tanítottátok meg gyerekeiteket illendően enni?2018. febr. 23. 14:23
11/14 anonim válasza:
Nálunk egész kicsiként oda voltak ültetve az asztalhoz, etetőszékkel, 2-2,5 évesen már ülésmagasítóval. Úgy igazítottam az időpontokat, hogy naponta legalább egy étkezés közös legyen. Ha elkezdtek játszani a kajával, akkor elvettem előlük, olyanra nem is emlékszem, hogy szándékosan kiborították vagy ledobálták volna. Az első gyerek volt problémásabb, finnyás, rossz evő, neki eleve kicsi adagokat adtam, hogy inkább kérjen még, minthogy már ránézésre elmenjen a kedve az evéstől. A tesókkal már semmi gondom nem volt, a legkisebb másfél évesen gyönyörűen evett önállóan, partedlit is csak megszokásból adtam rá. Ekkora gyerekekkel még az lehet a gond, hogy nehezükre esik végigülni, amíg mindenki végez, főleg, ha gyorsabban vagy kevesebbet esznek. Őszintén szólva én nem ragaszkodtam hozzá, hogy ilyen kicsiként vigyázzban üljenek, ha már jóllaktak.
12/14 anonim válasza:
"Hogyan tanítsunk meg egy 2,5-3 éves gyereket illendően enni?"
Nálunk csak a cérnametélttel van gond a 2,5 évesnél a húslevesben. Kézzel eszi belőle. Rajta vagyunk az ügyön.
Azért idéztelek, mert majd akkor tanítsd óvodapedagógus létedre, ha meg tanulsz helyesen írni: "tőllem". Csodás! Még jó, hogy nem tanítónéni vagy - szerencsére.
Nyilván a földre dobált étel nem helyes, de te se lázadozz, mert egy óvónéninél alap (lenne) a helyesírás.
13/14 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válszokat. Válasz adjak néhány kérdésre, attól, hogy én óvodapedagógus vagy az nem azt jelenti, hogy tudnom kell azt, hogy otthon anya, apa hogyan tanítja meg a gyereket enni. Mert mi ugyan elmondjuk az oviban, mit szabad, mit nem vagy elmondunk nevelő meséket, sőt oda ülök mellé és segítem abban, hogy jobb legyen. De ugy gondolom/látom, hogy ez ezt a gyereket abszolút hudegen hagyja. Bem próblémás gyerek, épp elméjű, épp mindenhogy.Én személy szerint, csak a családhoz vezetném vissza, bár rendes családból származik. Úgy értem, hogy talán otthin sincs rendszer, javasoltam, üljön anya vele szembe az asztalhoz. Lássa, hogy az evés komoly dolog. Ne. Játszunk közben, nem tv nézünk. Nem szórjuk le. És igen is rá kell szólni, ha olyat tesz amit nem szabad. Az anyuka állítja, mindent így tesz. Ettől többet óvidapedagógusként nem tzdok adni.
2018. febr. 23. 20:08
14/14 A kérdező kommentje:
Természetesen könnyű más szemében megtalálni a szálkát, miközben magunkéban a deszkát sem látjuk. Elnézést a hibákért, telefonon írtam be mindent, miközben rohantam egy továbbképzésre. Bár kétlem, hogy ezen kellene fennakadni. Büszke vagyok arra, hogy óvodapedagódus vagyok és addig, amíg velem meg van elégedve a tanfelügyelőnő, az igazgatónő, dícséretet kapok feletteseimtől, szülőktől és imádnak a gyerekek, megjegyzem én is őket. Addig engem ismeretlenül ne kritizáljon ennyi hiba miatt senki!!!! Emberek vagyunk, hibázunk! Sőt megkockáztatom azt is, hogy sok esetben helyesebben beszélünk,írunk mi itt Erdélyben, mint néhány magyarországi ( tisztelet a kivételnek) ember. Tisztelettel az óvónéni!
2018. febr. 23. 20:19
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!