Hogyan tanítsunk meg egy 2,5-3 éves gyereket illendően enni?
Egyszerű: ha feláll, kiborítja az ételt, akkor azt jelenti, hogy BEFEJEZTE és uzsonnáig NINCS SEMMI kaja.
Éhes lesz, és? Majd megtanulja, hogy nem csinálunk ilyet.
Én bizony így csináltam, elég gyorsan megtanulta, és leszarom, ki mit gondol, mert amúgy imádom a lányomat, ő is engem, de van amit nem tűrök.
Nagyon remélem, hogy a kislányom nem úgy fog enni az oviban, ahogy itthon, mert ő pont azért csinálja ezt, hogy NE kelljen ennie. Neki az a jutalom, ha befejezheti az étkezést.
Na erre varrjatok gombot.
Nyilván mivel ezt felismertük, nem is azzal "büntetjük", hogy akkor ezzel vége az étkezésnek, hanem egyrészt neki kell feltakarítania, amit szétszórt (ami egy kicsit öngól, mert szeret takarítani),
másrészt neki kedves tevékenység korlátozásával.
Hatásos, de mivel dackorszakosról van szó, bizony próbálkozik.
Igaz, hogy nincs gyereked, de óvodapedagógus vagy, ilyen szitukra nem tértetek ki a suliban?
Amúgy én sem tudok mást tanácsolni, mint megmondani a kicsinek, hogyha mégegyszer ilyet csinál, akkor elmegy az asztaltól és uzsonnáig már nincs étel, ha ennek ellenére is megteszi ugyanazt, akkor következetesnek lenni és felállítani az asztaltól.
"4"-el egyetértek.
Annyit még hozzátennék, hogy odahaza, ha evés van, akkor nincs telefonálás, tv-zés, olvasás.
Akkor csak az étkezéssel lehet foglalkozni.
Esetleg, odahaza teritsenek meg együtt (nem muszáj puccparádésan, de legyen mindenkinek tányér, deszka, pohár,..... mikor mit kiván meg az étkezés)
Lehet megkérni a gyereket, vagy ugy terelgetni, hogy ő vállalja be önként, hogy szétrakja a tányért ....
Lehetne esetleg étkezéssel kapcsolatos meséket keresni.
Óvodában biztosan nem gond ilyesmi.
Amennyiben a szülők (ami sajnos egyre gyakoribb) össze-vissza vannak odahaza, nincs a gyereknek semmi támpont az életében, ugy nagyon nehéz lehet.
Ha mindenki csak gyors bekap valamit menet közben, az nem jó :(
Tudom a felgyorsult mindennapokban semmire sincs idő :( ismerős.
De az a pici ember csak meg kell tanulja mit lehet, mit nem.
Másik gondolatom, amit inkább gondolnék igaznak, hogy ez a kisgyerek azzal szeretné a figyelmet végre magára vonni, hogy valami rosszat csinál :(
Hogy kap-e odahaza elég odafigyelést, szeretetet, (megkockáztatom várták-e egyáltalán őt? milyen körülmények között jött a világra? mennyire tolerálják a szülők a gyerek dolgait,.... stb. mind-mind közre játszhatnak a viselkedésében)
Esetleg adnék neki valamilyen feladatot. Ő oszthatja a poharakat, szalvétákat, stb. -nem tudom a "napos" mint olyan létezik-e manapság?-
éreztetném, vele, hogy ő egy fontos láncszem a csoport életében. Ha netán hiányzott, várjuk nagy szeretettel, örömmel, amit irányában fejezzünk is ki!
Ha semmi képpen sem vonható be ilyesmire, akkor kapjon seprüt, lapátot, és szedje össze amit kiboritott, és ennyi volt számára az étkezés.
Persze csak annyira szigoruan, hogy a szülő ne sértődjön meg, stb.
Ó mikor én óvodában dolgoztam, volt két kisfiu (roppant jól egymásra találtak), akik képesek voltak végigmászni az ágyak alatt (akkor még nyitós, x lábu ágyak voltak. az orrát nem lehetett megtörölni, még ha nyakába lógott a dolog akkor sem :( "kiröhögött" engem akkor gutaütés kerülgetett szép csendben, mert egyszerüen bomlasztotta a csoport nyugalmát. Mai eszemmel nézve, lehet, hogy csak nagyon-nagyon kellett volna szeretni mindkettőt :) és nem morgolódni, hogy milyen csintalanok.
Próbálgatták mit lehet. De ezt folyamatosan.
bocs, hogy összevissza irtam gondolataimat.
"Nagyon remélem, hogy a kislányom nem úgy fog enni az oviban, ahogy itthon, mert ő pont azért csinálja ezt, hogy NE kelljen ennie. Neki az a jutalom, ha befejezheti az étkezést. "
NE haragudj, de akkor ott VELETEK van valami nagy gond, mert olyan gyerek nincs, aki éhezni akar!!!!!
Ilyen esetben az van, hoyg a szülö túl akarja etetni a gyereket, többet tömni belé, mint amennyire szüksége van. Ugyanis nem minden gyerek nagyevö és ha a szülö erölteti, akkor egyre kevésbé lesz az evés öröm - mert minden, lelkileg egészséges embernek, mindegy, hogy felnött vagy gyerek, az evés örömforrás - és ezzel többet árt a gyereknek, mint ha kevesebbet enne, mint amennyi a szülö szerint kellene neki.
"NE haragudj, de akkor ott VELETEK van valami nagy gond, mert olyan gyerek nincs, aki éhezni akar!!!!!"
De, vannak rossz evő gyerekek akik inkább nem esznek ha nem a foguk alá való a kaja. És őket aztán nagy öngól ételmegvonással büntetni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!