Mikorra jutunk el odáig, hogy a szülőt megbüntetik, ha nem foglalkozik a gyereke fogával?
Itt olvastam, hogy az USA-ban van ilyen. Nekünk a tejfogaimat úgy rohasztotta ki anya, arra tellett neki, hogy a gennyet kinyomta. Utána meg a 6-os fogaimmal is ugyanezt csinálta, hogy au tejfog, ki fog esni. Szétrohadt.
Meg a fogmosás se volt divat, lecseszés is járt érte,mert nem megyünk sehova.
9-es ugyanez, inkább adta a fájdalomcsillapítót, meg nyomkodta a gennyet.
ROSSZUL ÍRTAM: nem az, hogy nem huzatunk, az is, han nem is tömetünk, mert miért ki fog esni. Aztán csak kiderült, hogy amit évekig halasztott, nem fog a helyére nőni semmi, akkor se érzett bűntudatot. Csak foghúzás után nehogy hiányozzak az iskolából.
Írt írta egy anyuka, hogy a 4 éves kislányának elrohadt a foga, be van dagadva, nem tudja kinyítni a száját, fáj. Ekkor írta egy USA-ban élő, hogy ott ilyen elhanyagolt esetért, bűntetnek is.
Annyiban egyetertek a kerdezovel, hogy a gyerek fogsoranak az elhanyagolasa, valamint az, hogy a gyereket nem tanitjak meg, nem szoktatjak hozza a rutinszeru fogapolasra, az bizony elhanyagolas.
Egy fajdalomban levo, gyulladt, gennyes fogazatu gyereket nem vinni fogorvoshoz nekem pont ugyanaz, mintha fulgyulladassal, kotohartya gyulladassal, vagy epp torott ujjal nem vinne el az orvoshoz az anyja/apja.
Igen, egy 8 eves gyerektol mar elvarhato, hogy apolja a sajat fogat, de ehhez az is kell, hogy kicsi koratol megtanitsak neki, hogy ez kell, hogyan kell jol csinalni, valamint megvegyek neki hozza a fogjefet, fogkremet. Fogorvoshoz menni pedig nem fog magatol, ahhoz is szulo kell.
Az iskolai fogaszat jo dolog, de nalunk anno csak ajanlast adott az orvos, a szulo tajekoztatva lett a problemarol, ha nem egyezett bele a szulo, akkor az orvos nem kezelhette a gyerek fogat.
Azzal is jo lenne azembesulni nehany szulonek, hogyha a tejfog rossz es gyulladt, akkor a genny igen konnyen ramehet a tejfog alatt varakozo maradando fogra. Tonkre teheti mar azt is addigra, hogy kibujik.
Epp ezert kell a romlott tejfogat kezelni, megtartani, mert sok mulik a tejfog allapotan, a marandoban is kart tehet.
(Engem konkretan egy “kedves” csaladtagom szembe rohogott, hogy a hat eves fiamat fogorvoshoz vittem, mert lett egy lyukas tejfoga. Buszken mondta, hogy az o 6 evesenek mar csak fekete csonkok vannak, de kit erdekel, ugyis no masik. Azota eltelt par ev es most panaszkodik, hogy a maradandokkal sok baj van, rosszul nottek ki, volt, amelyik mar szuvas volt kibujas utan fel evvel, stb, igy most neki milyen rossz, hogy fogszabalyzora kell kolteni. Persze en szerencses vagyok, mert az en gyerekemnek jo a genetikaja. Hat persze.)
Utolso: a tobbiek nem oylan esete gondoltak, mint a tied volt. Arra gondoltak szerintem, hogy a romlott, de mentheto tejfogat azert kel (kezelessel es nem csak ugy, lyukasan) tartani, mertha ido elott kiesik, akkor torlodik a fogsor, nem lesz esetleg helye a maradando fognak, ami majd egyszer (lehet, hogy evekkel kesobb) a helyere jonne es boritekolhato a fogszabalyozas.
A te eseted epp a masik veglet. Ha a gyerek fogarol idonkent rontgen keszul a fogvaltas soran es latszodik, hogy a csontfog mar jon, de a tejfogat nem tolja, hanem keruli, akkor persze beavatkoznak es huznak tejfogat, hatha a maradando ugy a helyere kerul. De nyilvan ehhez is kell, hogy fogvalto, de amugy egeszseges fogazatu gyereket is elhordjanak ellenorzesre, meg egy olyan fogorvos, aki ezt eszre is veszi.
Regen nem volt ekkora kampany a fogapolasnak sem, azt azert ne felejtsuk el.
Nekem mondjuk 16 eves korom korul kezdtek romlani a fogaim, pedig akkor mar javaban mostam,szajvizeztem,fogselymeztem, evente 2x jartam fogorvoshoz. Sajnos genetika is kozrejatszik.
Maradi elvekre épült, beszűkült látókörű, csordaszellemű polgárok a többség, azért.
De aki a nyáj után megy, az sz a . ros füvet fog legelni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!