Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Anyukák! Tudtátok, hogy a 15...

Anyukák! Tudtátok, hogy a 15 hónapos kori védőoltás a legveszélyesebb?

Figyelt kérdés
[link]
2010. jún. 2. 11:15
 1/8 anonim ***** válasza:
100%
nem hallottam róla.amúgy minden oltásnak megvan a veszélye.De nem véletlenül kell beadatni,nem véletlen hogy kötelező.Fiam is megkapta és boldog kiegyensúlyozott 3 éves.
2010. jún. 2. 11:24
 2/8 anonim ***** válasza:
100%

Csak A.J Wakefield szerint az, és még ő sem tudta megfelelően alátámasztani, hogy az oltás következtében alakulnának ki bármilyen betegségek, vagy rendellenességek. Vissza is vonta a tanulmányát.

Kérlek, ne haragudj meg rám, amiért ezt írom, de mi értelme van a kérdésednek? Magyarországon kötelező oltási rend van, akár egyetértünk vele, akár nem. Arról nem is beszélve, hogy hosszú bírósági hercehurca, rengeteg pénzbüntetés kísérne egy oltás be nem adatását, és amennyiben közösségbe kívánod adni a kicsit, úgyis beoltják. Ez ördögi kör, lehet vele nem egyetérteni, lehet szidni az oltásokat, de úgyis megkapja a gyerek, akár akarod, akár nem. Így nem igazán értem miért kell az anyukákat rémítgetni. Az MMR nem választható oltás hanem KÖTELEZŐ. Leghamarabb az iskolában úgyis megkapja.

Szar a magyar rendszer, de amíg ezen nem változtatnak, addig nincs választásod.

És én nem szeretnék úgy járni, mint a cikkben emlegetett J-ék, annyit nem ér egy bizonyítatlan tanulmány, hogy akár egy napra is elvegyék a gyerekemet.

2010. jún. 2. 11:27
 3/8 kelemenkelo ***** válasza:
73%
most őszintén ezt a kérdést miért tetted fel.nagyon unatkozol
2010. jún. 2. 12:53
 4/8 anonim ***** válasza:
55%

Én sajnos nemcsak hallottam, hanem nekem is bajom lett az oltástól. Részlegesen autista lettem, de mivel hivatalosan az oltás biztonságos ezt soha nem ismernék el. Meg mondjuk az nekem nem sokat segítene.

Jelenleg külföldön élek, és lehet, hogy emiatt nem jövök majd vissza, ha babám lesz, mert nem akarom ugyanennek kitenni.

Nem hiszem, hogy minden oltás felesleges és káros, de az tűrhetetlen, hogy a szülőknek semmi döntési lehetőségük sincs, a gondokat pedig tagadják ahelyett, hogy kutatásokat végeznének. Egy oltás az emberek legalább 97-98 százalékát megvédi, csak ki kéne szűrni, hogy kinek lesz tőle baja (mik a hajlamosító tényezők, mert biztosan vannak ilyenek) és őket nem kéne beoltani.

Az meg különösen felháborító, hogy emiatt el akarnak venni gyerekeket a gondos szüleiktől.

Egyébként akikről eddig olvastam, hogy a gyerekük szintén beteg lett, egyikük sem említett kártérítést, talán mert hivatalosan nem ismerik el, hogy mi a baj oka. Ez csak hivatali jópofizás volt szerintem a közleményben.

2010. jún. 2. 13:31
 5/8 anonim ***** válasza:
100%
Hallottam róla és sajnos tapasztaltam is :(
2010. jún. 2. 13:42
 6/8 anonim ***** válasza:
100%

Igen hallottam és láttam is. A családunkban van egy ilyen kisgyerek, aki ez után az oltás után kicsit felpuffadt, majd részben autista lett és most spec suliba jár, a szülei mindenfelé költöznek, hogy a legjobb helyre kerüljön. Az anyuka futott egy pár eredménytelen kört, hogy bizonyítsa ettől a 15 hós oltástól lett minden, de nem igazán foglalkoztak vele, kötelező és van ki hajlamos az autizmura, van ki nem. Egyetértek azzal aki azt írta, hogy ki kellene szűrni, ki az akinek a szervezete rosszul reagál erre az oltóanyagra és valahogy továbbfejleszteni, hogy emiatt ne legyenek beteg gyerekek. Nagyon féltem mikor az én kicsikém kapta, szinte napokig reszkedtem, nem aludtam, látva ezt a példát, nagyon aggódtam, nehogy nálunk is ugyanez lejátszódjon.

Egyébként sokan nem is tudnak erről, akik nem olvasnak utána, nem is gondolják, hogy ez ilyen veszélyes. Valamit kellene ez ellen tenni, nem hiszem el, hogy 21. században nem tudnak olyan oltóanyagot kifejleszteni, ami nem veszélyezteti a kisgyerekeket.

2010. jún. 2. 14:48
 7/8 anonim ***** válasza:
100%

Na, én is utánanéztem, mind a cikknek, mind pedig Andrew Wakefield-nek. Tessék, idemásolom, amit a velveten találtam:

"Andrew Wakefield egy brit kutató, aki azzal vált világszerte közismertté, hogy 1998-ban a nagy tekintélyű Lancet című szaklapban megjelent cikkében összefüggést valószínűsített a mumpsz-kanyaró-rubeola ellen védelmet nyújtó MMR kombinált oltóanyag és az autizmus, illetve az utóbbihoz kapcsolódó speciális gyulladásos bélbetegség között. Elmélete szerint a vakcinával bejuttatott háromféle kórokozó - ráadásul egymás hatását felerősítve - károsítja és gyulladásba hozza a bélnyálkahártyát, melynek következtében az idegrendszert megbetegítő fehérjék kerülnek a keringésbe, és ennek következménye az autizmus megjelenése. Hogy miből vonta le ezt a következtetést? Összesen 12 autista gyerek esete alapján, akik közül 8 gyerek szülei úgy nyilatkoztak, hogy a betegség az MMR oltás beadása utáni két hétben jelentkezett. A cikk nagy visszhangot keltett, és nem maradt el a hatás sem: töredékére esett a kombinált vakcinát kérő szülők száma, és az elmúlt tíz év sem volt elegendő arra, hogy az MMR oltás visszanyerje korábbi népszerűségét [1], noha a lavinát elindító cikk 12 társszerzője közül 10-en később visszavonták akkori állításaikat.

Pedig azóta sokan, sok országban, Wakefield szerény méretű vizsgálati csoportjánál jóval tekintélyesebb betegcsoportokban igazolták, hogy az MMR oltás és az autizmus közötti látszólagos kapcsolat egyszerű időbeli egybeesés következménye: az oltás beadása és az autizmus első tüneteinek típusos jelentkezése egyaránt egy- és kétéves kor közé esik. Felmerült az is, hogy esetleg az oltóanyag egyik adaléka, a thimerosal (thiomersal) felelős a betegségért, de azóta ezt is sokszorosan cáfolták.

A Clinical Infectious Disease című lapban érdekes cikk jelent meg még februárban, mely sorra veszi a Wakefield állításait cáfoló érveket, és összefoglalja a témában azóta született kutatási eredményeket. Megemlítik például, hogy akkortájt havonta 50 ezer brit kisgyerek kapta meg az oltást egy- és kétéves kora között, így egyáltalán nem meglepő, hogy voltak véletlen időbeli egybeesések. Érvként hozzák fel Wakefield állításaival szemben azt is, hogy az eddigi tapasztalatok szerint a háromféle betegség kórokozója közül egyik sem idéz elő idült bélgyulladást, és eddig semmi nem igazolja a felvetett idegrendszer-károsító fehérje létezését sem. Ráadásul az esetek egy részében a bélrendszeri tünetek csak az autizmus jelentkezése után léptek fel, így nehezen állítható, hogy a vakcina okozta bélgyulladás indította volna el az autizmushoz vezető folyamatot.

Az autizmusról régóta sejtik, hogy genetikai háttere van, és ez egyre inkább igazolódni látszik. A közelmúltban például bebizonyosodott, hogy az autisták jelentős részénél kimutatható az 5-ös kromoszóma egy bizonyos részének eltérése, egészen pontosan a cadherin-9 (CDH9) és -10 (CDH10) gén között. Ami azért érdekes, mert e két gén kódolja az idegsejtek közötti kommunikációért felelős speciális molekulákat, az autizmusról pedig már jóval korábban is azt gondolták, hogy éppen az idegsejtek közötti kóros kapcsolat felelős a tünetekért."

Az Andrew Wakefield féle felvetés csak felvetés maradt, és lehet aggodalmaskodni pro és kontra, semmi nem változik. És ha utánanéztek az 1998 óta eltelt 12 évben az ilyen irányú kutatásoknak, akkor ti is látjátok, hogy egyik kutatócsoportnak sem sikerült fixen bizonyítani, hogy az autizmus és az MMR összefüggésben van egymással.

Nem is értem, miért egy 12 évvel ezelőtti kutatási eredménnyel riogatod az anyukákat, azóta már a 21. században élünk, ezernyi kutatás volt ebben az irányban! Pánikkeltés előtt lehet inkább informálódni kellene, és becsülettel közzétenni a másik oldalt is. Én nem állítom, hogy egy védőoltásnak nincs kockázata, nyilván van, ahogyan egy betegségnek is, hiszen nem viseljük mindannyian egyformán, van akit megvisel a betegsége, van akit nem, és van aki belehal! De ettől még a védőoltások nem feltétlenül rosszak, és a veszélyességüket lehet nem laikus, csak az egyik oldalt látó anyukáknak kellene megállapítani.

2010. jún. 2. 16:58
 8/8 anonim ***** válasza:
Amugy vallasra hivatkozva ki lehet kerülni a kötelezö oltasokat csak nagyon-nagyon nehez, es altalaban penzbünti akkor is van.
2010. jún. 2. 20:19

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!