Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Segítség, kioszt a gyerekem?

Segítség, kioszt a gyerekem?

Figyelt kérdés

Segítő szándékú válaszokat várok, nem kioktatást!

Leszögezem, nem szeretnék mindent a dackorszakra fogni.

3 éves a lányom és az elmúlt időszakban, mintha nem is a mi tüneményes gyerekünk lenne. Felesel, hisztizik és szófogadatlan lett.

Legújabb, hogy a mi "szídásunkat" ellenünk fordítja. Elmondjuk mit nem szabad és miért és sokszor minket is próbál okítani ugyanazzal a szöveggel. Tehát úgy érzi, hogy neki is szabad. A többi gyereket is kiosztja, büntibe küldi stb.

2x vagyok hajlandó rászólni valamiért és ha tovább csinálja akkor 3. szólásnál elveszem a játékát vagy büntibe küldöm. Fel szoktam hívni a figyelmét, hogy az utolsó dobása lesz és el is mondom, hogy miért van büntibe, ha már oda kerül a sor. De néha totális csődnek érzem minden próbálkozásomat. Van, hogy egy ideig működik, de aztán megint "bekattan".

Tudnátok tippeket adni, hogy ezt hogyan lenne jó kezelni? Esetleg akik hasonló szituban voltak hogyan kezelték?

Elmeséltem a védőnőnek is és annyit mondott, hogy túl kell élni. Csak ez nekem nem éppen megfelelő hozzáállás. Szó szerint olyan, mint valami felügyelőtiszt aki osztja a feladatokat meg a bünetéseket stb. Nyilván rászólunk, hogy elég volt, meg majd mi eldöntjük hogy legyen vagy a másik gyerek anyukája majd büntibe küldi a gyerekét, ha úgy gondolja... Szóval rászólunk, hogy ne ossza az észt. De sokszor süket fülekre talál, vagy mint fent írtam ellenünk fordítja.

Bocsi a címért, direkt próbáltam figyelemfelkeltő címet adni.

2017. nov. 27. 14:39
1 2 3
 21/30 A kérdező kommentje:

Nem hárítok én semmiféle felelősséget.

Az ételes példát hozta a válaszoló fel így azt írtam. Sok értelmetlen szabály van, tudom jól.

A ceruza pakkolás is csak egy példa volt, persze, hogy segítünk neki, ha úgy van. Sőt, van, hogy megkér, hogy segítsünk és akkor segítünk is neki. Itt leginkább a csakazértse viselkedés a fő gond.

Ha a nyűgössége miatt hisztizik, nyilván nem küldjük a szobájába.

Most lehet, hogy én leszek a lelketlen szülő, de az öleléssel nevelésben nem hiszek. Igenis kellenek a szabályok és tudnia kell, hogy rossz volt és azért bünti jár. Nem olyan miatt büntetjük amiről nem tudja, hogy rossz. Előtte mindig elmondjuk neki vagy rászólunk. Írtam is, hogy 3. kérésre jár a bünti.

Az óvónő se fogja ölelgetni, ha rossz volt.

Sőt a főnököd se fog dícsérni és ölelgetni, ha nem végzed el a munkádat mert nincs kedved.

Tudom még csak 3 éves. De az olyan alap dolgok, hogy magunk után elpakkolunk, ebéd előtt kezet mosunk, wc-zés után kezet mosunk, ha valaki más beszél türelmesen várunk és nem kiabálunk bele, az ételt nem dobáljuk, a kasszánál kivárjuk a sorunkat stb. szerintem ilyen korban kell elsajátítani.

Azért az meg kicsit túldrámázás, hogy azt gondolja csak akkor jó, ha azt csinálja amit mondunk. Vannak dolgok amiben ellent lehet mondani van amiben nem. Ha megkérdezem kér-e almát és nemet mond, nem küldöm a szobájába.

#19 sajnálom, hogy neked ilyen lett a szüleiddel a kapcsolatod és ilyen emlékeid vannak gyerekkorodról.

2017. nov. 27. 17:13
 22/30 Carragher_x ***** válasza:
86%

"De az olyan alap dolgok, hogy magunk után elpakkolunk, ebéd előtt kezet mosunk, wc-zés után kezet mosunk...szerintem ilyen korban kell elsajátítani. "

Teljesen igazad van. Viszont azt is tudnia kell, hogy miért. Szóval hogy miért mosunk kezet wc után. Miértnek az kevés, hogy "mert anya mondta". (Nem állítom, hogy nálatok így van, csak az előző felvetéshez kapcsolódik.)

2017. nov. 27. 17:52
 23/30 anonim ***** válasza:
83%

Még annyit hozzátennék, hogy ilyen korban kell elkezdeni MEGPRÓBÁLNI, aztán kb iskolás korra, vagy tini korára sikerül.

Nem véletlen mondják, hogy a nevelés hosszú folyamat és csak a végén látszik az eredmény.

Nekem felnőttként is nehéz visszafognom magam, az indulataimat, betartani a szokásokat, pl nagyon ritkán mosok kezet étkezés előtt, és van, hogy fogmosás vagy vacsora nélkül kidőlök a nap végén.

Egy 3 évesnek egy extragiganehéz. Minden apróságot mindig ugyanúgy el kell mondani, megértetni vele, türelmesnek lenni, ha nehezen megy neki, belecsempészni egy kis élvezetet, megérteni, hogy neki is vannak kevésbé jó napjai, és meghallgatni akkor is, ha olyat mond, amit nem szívesen hallasz tőle.

Nem kell átvészelni ezt a kort semmittevés közepette, hanem helyes módszerekkel, sok odafigyeléssel és humorral kezelni. Nincs olyan módszer, amitől engedelmeskedni fog minden helyzetben, de olyan van, amivel a kiakadásokat minimálisra tudod csökkenteni, a gyereked pedig kiegyensúlyozottabb, önbizalommal és vállalkozó kedvvel teli, gondolkozó gyerek lesz.

Ha nagyon muszáj engedelmeskednie(pl autóútra rohanna vagy veszélyes helyre mászna, én ilyenkor ijedtemben kiabálok egy NEt, és egyből ledermed, mert ilyen nagyon ritkán van, és mindig nagyon veszélyes helyzetben.

Az meg senkit nemérdekel, ha néha nem bírja idegekkel a sorbanállást egy 3 éves és közben szórakoztatni kell, hogy ne üvöltsön.

Általánosban a tanárok folyton csitítják a gyerekeket, mert nem bírnak figyelni az órán csendben, pedig azok már 10 évesek.

2017. nov. 27. 20:41
 24/30 anonim ***** válasza:
49%
Bocs,hogy a lényeget ragadom meg,de miért írod a pakolunk szót két k-val? Olvasni is szörnyű.
2017. nov. 27. 22:42
 25/30 A kérdező kommentje:
Gabica27 - mert ezek szerint rosszul tudtam. A pakk szóból indulhattam ki. Köszi hogy szóltál, tény ettől is okosabb lettem de a kérdésemben nem segített.
2017. nov. 28. 08:54
 26/30 anonim ***** válasza:
88%

Most rajzol, utána legóztok.

KÉRDEZD MEG TŐLE, mikor szeretné elpakolni a ceruzákat, most v később? Én sem úgy élek, h minden fenét egyből elpakolok, lehet visszatérek a tevékenységhez. És ha rajzol majd egy kertet a legóháznak?

Nekem a közlésed stílusa tűnt fel. Tényként utasító kijelentő mód, ha nem tetszik -bünti. Más opció nálatok nincs is?

Nem lehet hogy szegény gyerek belefáradt ebbe a sok utasítgatásba? Hogy az édes anyukája akitől kedvességet vár és elfogadást (mert neki is lehetnek nehézségei, tanulni valói, kétségei - és most már megfelelési kétségei is) egyszerűen nem beszél csak utasít?

Nekem felnőttként is kiba...ttul idegesítő és kétségbe ejtő lenne egy ilyen kapcsolat, amikor tudom, h ezzel az emberrel kell együtt élnem, nála kellene oltalmat találnom, erre így viselkedik??!! MIÉRT NEM SZERET ENGEM?!

Nézz te is magadba, ha csak oda dobálózol, vissza fognak dobálni: "DE!" "MAJD TE! "

2017. nov. 28. 12:14
 27/30 A kérdező kommentje:

Természtesen nem úgy néz ki az egész napunk, hogy parancsolgatunk és neki követnie kell. Azt se írtam, hogy mindenért bünti jár. Szokott kapni büntit, de nyilván nem minden csipcsup dologért. Ha hisztizik akkor igen, a szobájába küldöm akár egymás után 5x is. És itt nem arra gondolok amikor tényleg valami baja van, akkor természtesen ott vagyunk vele, hanem amikor a cél érdekében próbálkozik a hisztivel.

És mivel felnőttektől várok válaszokat, nem gyerekes stílusban írok. Ezért tűnhet durvábbnak és kijelentőnek.

A ceruza elpakolás is olyan dolog, látom, hogy már nem azzal foglalkozik, akkor el kell tenni. (Igen ezt is durván fogalmaztam meg, hogy el kell, de nyilván nem így mondjuk neki.) Oviban sincs másképpen, sőt ott külön kérik, hogy szoktassuk erre őket. De én is, főzés után elrakom a koszos edényeket a mosogatógépbe és nem hagyom szanaszét a konyhapulton. Szerintem (vagyis nálam tuti) ez alap dolog.

A babái a lakás különböző pontjain szoktak heverni, mert ott alszanak. Szóval akkor mondjuk neki, hogy ha már nem játszik vele és nem játék közben kell.

Most úgy érzem, hogy a kiragadott szituknál megakadt a kérdésem. A ropis dolog is eddig 1x fordult elő, de az jutott hirtelen az eszembe, akárcsak ez a ceruza dolog is. Van, hogy mondani se kell elrakja őket.

2017. nov. 28. 14:30
 28/30 A kérdező kommentje:
Tehát a kérdésem arra irányul, hogy amikor ilyen szituáció van hogyan érdemes és a legjobb kezelni. Nem minden nap fordul elő (szerencsére). Meg is hülyülnék, ha minden nap ebből állna.
2017. nov. 28. 14:36
 29/30 anonim ***** válasza:

26-os vagyok.

Látszik, hogy ez az út egy zsákutca, ezzel nem lehet tovább együtt élni, mert a gyerek nem fogadja el.Azt nem tudom, nektek ez jó-e, ti így érzitek-e jónak az életeteket.

Arra gondoltam, milyen lehet a te-ti szüleitektől látott példa, amit mindenki ugye vhol tovább visz? A párod is osztja ezt a véleményt, módszert? Ez neki is így elfogadott, vagy más a véleménye?

Mert lehet, van az, h ugyan te ezt láttad, viszont a gyerkőcöd egy tök más egyéniség, neki más a hatásos.

Mi lenne, ha kipróbálnátok egy másik utat, amikor megszűnik a bünti. A lánykátok sztem kikupálódott, okos kislány, felnőttesebben lehetne kezelni, ahogy egy felnőttnek sem mondjuk, h akkor most menj büntibe.

Túl nagy lehet a feszültség már otthon. Kérdezd meg ha leteszi a ceruzát, h később rajzol-e még? Ő mit szeretne? Van kedve segíteni neked? Ketté lehetne választani az óvodai és otthoni kötelezettségeket. Oviban azonnal elpakolunk, mert sok a kisgyerek, és ha előhagynánk a játékokat eleshetnének benne. Otthon csak neki kell vigyáznia, de este szépen elpakolunk.

Egy próba hét alatt kiderül.

2017. nov. 29. 12:16
 30/30 A kérdező kommentje:

A Férjem is így látja. Nincs feszültség itthon ezeket a hisztiket leszámítva. Sőt. Amióta feltettem a kérdést egy vita vagy bünti nem volt.

Remélem ez csak a tesó születése (3 hónapos) és a front váltotta ki belőle.

2017. nov. 29. 13:18
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!