Ketnyelvü babakkal kapcsolatos kerdesem lenne. A fiam 25 honapos, Törökorszagban elünk. A ferjem törökül beszel, en magyarul a kisgyerekkel. Hasonlo helyzetben levö anyukaktol kerdeznem, a ti babatok mikor kezdett el beszelni es hogyan?
Nem tudom, hogy mennyire segít : a barátnőm Németországban él, 2 kislánya van (6 és 3 évesek), a férje török, ő magyar, és a környezet német...
Mindkét gyereknek teljesen természetes, hogy mindhárom nyelvet beszélik (apukával törökül, anyukával magyarul, másokkal németül) és mellette mindkét gyerek egészen elképesztően intelligens, koruknál sokkal fejlettebb szinten vannak! (Mi ezt a soknyelvűségükkel magyarázzuk, mivel ez az agyukat sokkal jobban megmozgatja, mintha csak 1 nyelvet használnának.)
Igaz, náluk annyiban más a helyzet, hogy a nagyobbik csak 5 évesen, a kisebb pedig 3 évesen ment oviba, addig anyukával otthon voltak.
Mondjuk az is igaz, hogy a fiúk általában lassabban fejlődnek, később kezdenek beszélni...
Talán, ha tanácsolhatom neked (kétgyerekes anyukaként), nem kellene még bölcsibe vinni a kisfiad, legalább 3 éves koráig jó lenne, ha otthon lehetne. Viszont vidd gyakran török gyerekek közé (játszóházba, rokonságba, játszótérre), hogy szokja a többiek és a környezet nyelvét is!
Sokat dicsérjétek, adjatok neki kisebb feladatokat, amiket biztosan meg tud csinálni és ezért nagyon-nagyon dicsérjétek meg (növelni kell az önbizalmát!)...
Ha kiegyensúlyozott, biztos, nyugodt környezetben van, akkor hamar leszokik a pellusról is, bátrabb lesz a többi gyerek között.
Az is lehetséges, hogy a bölcsiben (neki természetes módon) magyarul szólalt meg, amit a gondozók és/vagy a többiek nem értettek és talán rászóltak vagy kigúnyolták vagy megbüntették???... Valamiért bizonytalan lett a kisfiad a beszédben, ennek oka lehet!
Lehetséges, hogy a te kisfiad az átlagnál érzékenyebb (nem vagyunk egyformák), neki még túl korai a közösség?...
Hát a bátyám Németországban él, a felesége elvileg Lengyel, de nem tud lengyelül, csak németül...van egy kislányuk, a bátyám úgy tudom, h magyarul beszél a kislánnyal, az anyukája németül, meg persze mindenhol máshol is németül beszélnek vele...most 5 éves, de sajnos nem tud magyarul nagyon, valamennyire érti talán, de egyáltalán nem beszél, csak németül, nem tudom, h miért....sztem ez így elég gáz :)
Szerintem ha te csak magyarul beszélsz a gyerekkel, akkor meg fog tanulni rendesen mind a két nyelven, csak arra figyeljetek, hogy mind a kettőt külön, rendesen tanulja meg, és ne valami keveréknyelven kezdjen majd beszélni.....mondjuk a török meg a magyar között azért van némi hasonlóság, úgy hogy sztem nem lesz annyira nehéz mindkettőt egyszerre elsajátítania. ...erre egy mintapélda: Cebimde çok küçük elma var (ejtsd:dzsebimde csok kücsük elmá vár)- (A)zsebemben sok kicsi alma van :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!