Nem bírok a gyerekemmel. Mit csinálok rosszul?
Az én lányom pontosan ugyanilyen volt.
A sok tanács amit kaptál semmit nem fog érni, ezt tapasztalatból mondom.
Nálam tudod mi vált be?
Ha hisztizett vagy verte magát akkor fogtam bevittem a gyerekszobába, közöltem vele, hogy itt ordíthat, tombolhat, senkit nem fog érdekelni. Ha úgy dönt, hogy mégis hallgat rám, akkor kijöhet.
Majd szépen kimentem, és becsuktam a szoba ajtaját. (mondjuk a lányom nem tudta, hogy légzésfigyelővel mindent hallottam, és figyeltem.) 3 napig tombolt a szobájában, majd kijött..Utána ha tombolni akart elég volt csak annyit mondani, hogy ok, akkor mehet a szobába tombolni.. rögtön abbahagyta.
Ja meg segített az egyéb dolgok megvonása is.
Pl:
- csoki kellene? Mivel hisztiztél, nincs csoki
- nem tudom hol van a baba, gondolom a hisztid miatt elbújt stb..
ezek is beváltak.
Ma már nagylány, tanuló, okos, kitűnő tanuló..
- Kösd le a figyelmét, mutass neki érdekes dolgokat, támogasd a kíváncsisága kielégítésében
- Amiben nem muszáj, ne korlátozd. Ne kelljen vigyázzban ülnie, mint egy "jó kislánynak", hagyd játszani, futkározni, minden olyat csinálni, ami nem kifejezetten veszélyes rá.
- Engedd, hogy kitombolja, kiszaladgálja magát, kiélje az energiáit, kellően ki tudjon fáradni
- Egy trükk: adj neki választási lehetőséget, hogy meglegyen neki mindig legalább a döntés illúziója (állami szinten is működik ez az állampolgárokkal, nem csak a gyereknevelésben. :) ) Reggel öltözködéskor mutass neki két különböző ruhadarabot, és ő dönthesse el, melyiket akarja felvenni
- Ha bármit jól, helyesen csinál, dicsérd meg! Mondd meg neki, milyen ügyes, okos. Simogasd meg, lehessen büszke magára.
(A leüvöltés, fenyegetés, verés, leszidással nevelés nagyon rossz módszerek, mert azzal egy életre összetöröd a gyerek most kialakuló személyiségét, kezdeményezőkészségét, kreativitását, bátorságát, öntudatát, ami később már nem képes helyreállni, kifejlődni, és nem lesz képes sikeresen helytállni az életben.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!