Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Hogyan biztosítsak olyan...

Hogyan biztosítsak olyan "szünetet"a gyermeknek, ahol mindent szabad es el is mulik a szabályok okozta frusztrácioja?

Figyelt kérdés

Hiába járunk pl játszótérre, játszóházba, stb, mégis kezd olyanná válni a kapcsolatunk, mint az óvodában.

Persze nem tiltással nevelek, hanem eltereléssel sokszor, mégis már olyanokat mond, hogy vigyenek el a tűzoltok, ő inkább egyedül vacsizik, lefekszik és főképp játszik.

Nos "egyedül" át megy kisvandálba..függönyt leszed, virágot szétborit stb.

Ugy érzi, itthon is, ahogy az oviban is, hogy szabályozott keretek között él, ami nem is lenne gond, ha nem frusztrálná.

Néha örül is, ha elmegyek itthonrol! Vagy ma is ugy aludt el, hogy azt ismételgeti, "be kell tartani a szabályokat", ahogy a rendőrös kreszoktatos mesében hallja, es folytatja a sorolással hogy nem szabad dobálozni, nem szabad virágot boritani, én probalom ezeket is gyors ellensulyozni es azokrol beszéltetni, hogy de szavad labdával dobálozni, hintázni es ugye milyen jot libikokáztunk a jázszotéren is.

Vagy ez csak ilyen korszak?

2017. szept. 30. 22:57
1 2 3
 11/29 anonim ***** válasza:
76%
Ne foglalkozz vele, hogy miket szól be, szabályok vannak és azokat be kell tartani, óvodán kívül is, pl. nem pisilhet a szoba sarkába soha, sehol, fel kellene fognia, szabályok nélküli szünidő nincs.
2017. okt. 1. 06:04
 12/29 anonim ***** válasza:
100%

Oké, hogy tiltod, de magyarázod is? Nem azért nem szabad eldobni a telefont, mert azt mondtad, hanem mert eltörik, tönkremegy ès akkor se te se ő nem tud többet telefonálni. Na meg venni kell egy újat amiért neked sokat kell dolgoznod, addig ő meg sokat lehet oviban és talán olyan finom ételeket sem lesznek otthon, mint a nutella, mert spórolni kell.

Szerintem az a baj, hogy azt érzi, hogy azért nem szabad, mert azt mondtad, és nem azért, mert valami rossz dolog történik, ha azt csinálja.

2017. okt. 1. 07:35
 13/29 anonim ***** válasza:
56%

Kezd rájönni a kis "lelki terrorista", hogy hiba van a matrixban: neked se tetszik, hogy rá kell szólnod, bánt a lelkiismereted, és ha elkezd mártírkodni, akkor körbeugrálod.

"Be kell tartani a szabályokat".

"Igen, be kell tartani, bizony, jól mondod."

"Nem szabad dobálózni, nem szabad virágot borítani.."

"Nem bizony, ügyes vagy. A virágnak is fáj, meg a Pistikének, ha eltalálod. És most tudsz mondani 3 dolgot, amit ma játszottunk?"

"Hintáztunk, labdáztunk, rajzoltunk"

"És neked melyik tetszett a legjobban?"

Tudod, mi a különbség? Hogy nem kezdesz el mentegetőzni a gyereked előtt azért, mert neveled.

Nyugodtan beszélgess vele, hogy te vagy Anya: neked az a dolgod, hogy azt is megtanítsd, mit szabad, mit nem szabad, hogy ezt ő tudja majd egyedül is, és nem sérül meg játék közben. Például.

2017. okt. 1. 07:44
 14/29 anonim ***** válasza:

Valószínűleg az alap szabályok hiányoznak-pl hiába hagyom egyedül a 3 évesemet attól nem fogja letépni a függönyt.

Így viszont valószínűleg folyamatosan tiltasz. Lehet neked is lazítani kellene kicsit.

2017. okt. 1. 13:27
 15/29 A kérdező kommentje:

Ezt sem értem, hogy egyáltalán miert vannak benne olyan vágyak, hogy pl. letépje a függönyt. Egyszerűen én vagyok neki a zavaro hátráltato tényező az ő szemszögéből.

Kb olyasmi van benne, amikor pl lelépnek a szülők es a kamasz titokban hazibulit szervez/tart a házukban.

De a sok fegyelmezest is ő maga provokálja, nem én vagyok olyan kreativ hogy már a csillagot is letiltom az égről

2017. okt. 1. 17:29
 16/29 A kérdező kommentje:

12 a magyarazattal ott a baj, hogy pl hiaba magyarazom, hogy a telfonra plvigyazni kell, mert draga, ujat kell venni, sőt még a mentőt is azon hivjuk, ebbol csak annyit ért, anyának gyenge pontja a telefon, ami nem hatja meg, annak meg plane örülne is ha mentőben utazhatna, a létfontosságát sem érti

Egy virág felé sincs empátiája abszolut

De amikor már kiabálva magyaráztam, hogy a lakásra vigyázni kell, mert abban elunk es mindenki azon van, hogy épitse, ujitsa, szépitse, ő meg tönkrevágja!!!, akkor speciel átölelt es azt mondta, inkább ne vigyen el a tűzolto.

Se ez másnál nem hatott

2017. okt. 1. 17:39
 17/29 A kérdező kommentje:
Ő nem függ tárgyaktol, nem anyagias, még gyerek, addig nem is fogja érteni a magántulajdon védelmét. Hogy is magyarázzam. A virágot össze akarta ragasztani, mondtam az már kuka, nem ragaszthato, igy szimplán tudomásul vette, ha törik, kidobjuk es ennyi. Hiányozni nem fog.
2017. okt. 1. 17:51
 18/29 anonim ***** válasza:
83%

Végigolvastam a válaszokat, és a te kommentjeidet is, kedves kérdező. Nehéz így látatlanban, de nekem az a gyanúm, hogy a gyermeked szorong valami miatt.

Vagy te sumákolsz el valamit előlünk a válaszaiddal, vagy pedig -és talán a következő a valószínűbb- talán mintha nem kapna elég megértést, figyelmet a gyermeked, vagy pontosabban szólva lehetséges, hogy nem veszed észre azt, amely dolgok igazán fontosak a számára.

Lehet, hogy tévedek, mivel látatlanban és ebből nem könnyű kibogozni, mi lehet a háttérben.

Szóval felvetődött bennem, hogy mintha a gyermekedet ami igazán érdekli, ami igazán a képessége, és vágya, mintha nem akarnád megfejteni talán? Vagy esetleg magasan funkcionáló autizmus jellemzi őt? A két utóbbi felvetésem össze is kapcsolódhat, mivel utóbbiak gyakran meg nem értettek, már kicsi koruktól, hiszen a többséghez képest mások az igények, más dolgokra érzékenyek, mint a többség, más dolgok fontosak számukra. Tehát esetleg meg nem értettség is lehet a folyamat mögött.

(Esetleg trauma, amiről nem tudsz.)

Érdemes lenne játékterápiával felfedni, mi lehet emögött: Pedagógiai Szakszolgálat (NevTan).

Ha szokott rajzolni (a 4 évesek kb 80%-a is), gyűjtsd időrendben rajzait és kérdezd őt afelől, kit, mit ábrázol rajzán, amikor épp rajzolja. Nem baj, hogy időközben átnevezi, azt is írd rá, de az a megnevezés a mérvadó, amit épp rajzolás közben mond.

2017. okt. 1. 20:48
 19/29 anonim ***** válasza:
100%

Ami még eszembe jutott, néhány kérdés: ha valami jót csinál gyermeked, elismered, megdicséred érte? Ha igen, akkor túlzóan teszed, vagy egyszerű módon?

Mennyire jellemző, hogy kompromisszumokat ajánlsz fel neki, és kölcsönös együttműködést?

Mennyire vagy türelmes vele?

És amiről sokan sajnos nem tudják, hogy az egyik döntő tényező óvodás korban:

mennyire hagyod spontán, szabadon játszani, pontosabban arányaiban mennyire? Szoktál-e neki iskolás jellegű feladatokat adni, szerepeltetni?

2017. okt. 1. 20:54
 20/29 A kérdező kommentje:

Ezeken gondolkodnom kell. Egyelőre tippem nincs mik lehetnek a háttérben megbújó értékei, vágyai. Igy nem vizsgáltam még őt. Hirtelen pl közösségi játékok, torna, mozgás, játszón az egyensulyozos dolgok kötik le inkább, de homokozással is elvan, főképp autozni szeret, de szivesen fest, az épitőjátékokat kb kerüli, valoszinű a kiskori elborulás miatti kudarcok miatt, az összeillesztőset pedig összeilleszteni nem ment. Ma már ugyan nevetve boritjuk is mintha földrengés lenne, epit tornyot, de csak kérésre, azután inkább szállitja.

Ha nem vagyok a közelben akkor ezekkel a vandálkodással mintha csak azt élné ki hogy felnotteset jatszik. Pl a telomat azert vágta le mert telefonalni akarna mint anya de nem lehet.ezert a függonyt is azert tephette le, mert felakasztaná mint anya, de neki azt sem lehet. A wc t lehet azert dugitja mindennel el, mert takaritgatná mint anya, de neki azt sem lehet.

Most igy belegondolva az lehet a baja hogy felnőtt akar lenni es nem lehet :) ez dühvel tölti el, esetleg önbizalmat is roncsolhat, pedig pl hagyom tükröt ablakot pucolni, értékelem amit segit, noha igy átgondolva ritka alkalmak ha vele házimunkázom.

Köszi hogy segitettetek kibogozni.

A rajzok megnevezéséből mi vonhato le?

Általában az ismerős dolgokat rajzolja amiket szeret pl harangszo es ez miatt tornyot rajzol, vagy pl síneket a vonatnak, félelmei voltak korábban a nagyobb hangok pl tüzijáték, égdörgés, de ezeket is olyan örömmel rajzolja mint pl a csigacsaládot. Vagy pl esőcseppeket, hidat. Szoval a napközbeni dolgokat es amikről ugy gondolja hogy le tudja rajzolni mert pl a kedvencének, az autorajzolasnak neki sem kezd. Pedig csinaltam neki kartonbol hogy rajzolja körbe de el is szalad akkor hogy nem.

2017. okt. 1. 21:45
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!