Érdemes már kislányommal elbeszélgetni a zaklatásokról?
A lányom már majdnem 8 éves, most másodikos. Kortársaihoz képest fejlett kislány, magas, csinos, és gyönyörű arca van. Nagyon féltem őt. Mikor esténként átgörgetem a netet, hogy kb képben legyek a napi aktualitásokkal, szinte minden napra jut egy eset, hogy azt olvasom egy kicsi gyermeket molesztáltak, megerőszakoltak. Sokat agyalok ezen, hogy elbeszélgessek e vele komolyabban ezzel a témával kapcsolatban. Hogy mit is jelent (ezt még nem igazán tudom milyen mélységben mondhatnám el neki), és azt is hogy ha bárki olyan testrészéhez ér, azonnal szóljon, hogy egyáltalán merjen szólni, és minden más ami ezzel kapcsolatos. Ismeretlen környezetben nem jár egyedül természetesen, csak családon belül, és ugye a suli egész nap, de akár ott vannak a felsős fiúk is, ők is "zaklathatják", ha nem most akkor lehet jövőre,...
Természetesen érintettem már ezt a témát neki, de csak felszínesen, hogy ha bárki bármi olyat tesz, ami neki kellemetlen, vagy ő azt nem akarja, azonnal szóljon nekem, mondja el és megbeszéljük, és én elintézek mindent. Szerintetek érdemes megbeszélnem ezt vele konkrétabban, vagy csak én parázom túl ezt a dolgot?
Miért csak a sexuális molesztálástól félted? Attól, hogy megverik csak úgy a lányok attól nem? Hogy lelkileg kicsinálja a többi gyerek attól nem?
Èn amit a gyerekeimnek már ovis kortól mondok, ha valami nem jó, ha valami kellemetlen, ha valamit úgy éreznek az nekik nem jó, azt mondják el. Van jó titok és rossz titok. Ha valaki titokra kéri öt, és az rossz neki(rosszul érzi töle magát), akkor mondja el nekem. Ha jó titok azt ne mondja az csak az övé.
Ez nálunk bevált és volt már neki az oviban a legjobb barátnöivel egy probléma, ahol az egyik lány öt használta fel a másik lány ellen, és ö megtette azt amit nem kellett volna(a másik lánytól kapott rajzot össze tépte), aztán rájött, hogy a fejbujto barátnöje csak kihasználta és kegyetlen rossz lelki állapotba került töle. De tudott róla beszélni és megoldottuk a problémát. Nagyon örültem a bizalmának, habárt azóta is elmondja ha valami rossz vele.
Èn azt gondolom, hogy felesleges ilyesztegetni a gyereket, a bizalmat kell vele kiápíteni, és azt kell tudnia mit kell tenni, ha idegen akar töle valamit. Képes legyen síkitani ha valami nem jó neki. Èn tesztelem néha a gyerekeket és mondom nekik, hogy akkor most sikitsatok. Van, hogy idegen gyereket is tesztelek és igazán nehéz nekik síkitani, utoljára az unokahugom képtelen is volt rá(10 éves). Ö nagy valószínüséggel bajban is képtelen lesz a sítkításra
Neked az baj, ha a gyerek nemi szervét fogdozzák, de az ok ha a kezét simogatják (sexuális felindultságból)?
Gyerek érzi, hogy ha a tanár megsimogatja a kezét mert jót csinált az másmilyen mint amikor másért simogatják a kezét. Az egyik jól esik neki a másik nyomasztja. Ès már a nyomasztó kézsimogatás sem ok.
Szia! Most jelent meg egy hiánypótló és nagyon szép könyv pont e témában (a szexuális abúzus megelőzése) Lili és a bátorság címmel. Amellett, hogy nem ijesztő módon, egy cirkuszi környezetben élő kislány sztoriján keresztül mutatja be a témát, szülőknek szóló rész is van benne arról, hogyan érdemes megközelíteni a kérdéskört.
Nem értek egyet azokkal, akik szerint nem kell ezzel igazán komolyan foglalkozni, és ha esetleg elolvasod a mesét, akkor te is rájössz, miért, mert nagyon jól ábrázolja, mi játszódik le egy gyerek lelkében, amikor valaki, akiben megbízik ráveszi arra, hogy ne mondja el az anyukájának, hogy olyan dolog történt vele, ami neki nem volt jó – szeirntem az a belső vívódás, amin keresztülmegy egy gyerek a legelgondolkodtatóbb és meghatóbb része az egésznek.
Természetesen a szülőknek szóló részben leírják azt is, amit itt egy válaszoló, hogy leggyakrabban családban vagy a gyerekhez közelálló, megbízhatónak tűnő személyek köréből kerül ki a zaklató (pl. orvos, tanár).
Bocs, nem marketingelni akartam a könyv mellett, de szerintem tényleg nagy szükség volt már hazánkban is egy ilyen kiadványra, mert félelmetes tabu övezi ezt a témát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!