Mit lehet tenni ha ennyire manipulálja az apja?
Kisfiam 4 éves és 2 hetente can egy hétvégét +egy hétköznap éjjelt az apjánál van.
Nagyon szeret ott lenni, ha nem ott van is sír, hogy menne.
Először nem ertettem miért, sokat beszélgettünk kérdezgettem és mondta, hogy apáéknál xboxozhat, tabletezhet, ihat colát, ehet sütit csokit.
Nálunk nincs cola, tablet,xbox, süti is csak ritkán.
Mondtam az exnek, hogy nem ilyenekkel kéne magához édesgetnie, hanem jatszon vele.
Xboxot az exem új barátnőjétől kapott, hogy megkedvelje.
Most oké, hogy oda vágyik, de pár év múlva ezzel már nem sokra megy, hogy süti+cola. Le fogja tojni a gyerek.
Persze semmi változás.
A lelkem kiteszem a gyerekért, hogy semmiben ne szenvedjen hiányt, rengeteget játszom vele, kirandulás, stb és nagyon rossz ezt hallgatni nap mint nap, hogy apánál jobb.
Kompenzálás ide vagy oda,azért apukának is lehetne annyi esze,hogy figyelembe veszi,hogy a gyerek 4 éves,nem 14...
Mi a "másik oldal" vagyunk,anyósommal lakunk,és ő is kb ezt csinálta mikor 2 hetente jött a férjem lánya.Tömte chips-szel,csokival,minden sz@rral,ágyba vitte neki a reggelit,ebédet,vacsorát,stb.,nehezen szokott le róla.
Mi is kényeztettük persze,de azért ésszerű kereteken belül.Azért nagyjából tisztában voltunk az anyuka szabályaival.
Mondjuk az "ajándékozás" nálunk gyorsan megszűnt,mert rendszerint a kukában kötött ki bármit is vettünk,legyen a játék,ruha,könyv,akármi.
Száz szónak is egy a vége,amíg a volt férjed fel nem fogja,hogy jobb lenne,ha legalább közelítene kettőtök álláspontja nevelés terén,addig sok mindent nem tudsz tenni...
Ez a 2 hetente 3 este sem mindig jön össze. Van, hogy bulizni megy inkább vagy közbejön valami, olyankor mégrosszabb a következő találkozás. 😐
Minden nap van valami edesség nálunk is.
Nyáron minden nap fagyi vagy jégkrém, ehet popcornt a mesézédhez, szoktam csinálni chipset is, zabpelyhes-csokis kekszet stb. Csak nálunk vann határ meg szabály. Pl csak ebéd után van nasi és nem töménytelen mennyiségben.
Sajnálom, szomorú helyzet. Kábé azonos a mi értékrendünk is, a fiam 4 éves, a lányom 2,5, sosem ivott még egyikük sem kólát, édesség csak ebéd után van. Tabletezni pedig csak akkor engedjük a fiunkat, ha épp mesenézés van (napi egy meseblokk van fürdés előtt kb. 20 perc), és a két gyermek két különböző mesét szeretne nézni. Akkor a kislányom a tévén, a kisfiam a tableten nézi. Játszani sosem szokott a tablettel, nincsenek elektronikai kütyük.
Szval nagyon sajnálla, rossz lehet, ha ennyire az elveiddel ellentétesen neveli a gyermeket, főleg úgy, hogy tudod, az a normális, ahogy te csinálod, és az az oltári hülyeség, ahogy az exed. De sajna, tényleg természetes jelenség, bár hozzáteszem, nem vall túl intelligens személyre.
Én a helyedben megpróbálnék beszélni az exszel szigorúan a gyermek érdekében, ugyanis kóla nem való egy ekkora gyermekne, el sem tudom képzelni, hogy az én ilyen korú fiam akár egy kortyot is lenyeljen. Én szeretem, tehát látott már engem kólázni, de elmagyaráztam Neki, hogy egy gyermek számára nagyon ártalmas.
Ha nem érti meg az exed, nem tehetsz mást, mint, hogy továbbra is a tenyereden hordod a fiadat, biztosítod arról, hogy imádod, de a te általad diktált szabályokat be kell tartani. Te csinálod jól, idővel szerintem be fogja majd látni. Arra tényleg vigyázz, hogy ne légy sárkány, ne meneküljön tőled a gyermeked! Kitartás, nehéz lehet neked!
Nem konkrétan ahhoz szólnék hozzá, hogy mit lehet és mit nem hanem az egész helyzethez. A környezetemben sok ilyen család volt, mi is hasonlóan jártunk. Adva van két ember aki elválik nem sokkal a gyerek születése után. Ez azt jelenti, hogy valószínűleg nem sok bennetek a közös, hogy még a gyerek érkezésével megjelenő öröm sem tudta feledtetni a különbségeket. Erre persze rátesz egy lapáttal a gyerekelhelyezési ellentét ami mondjuk ki egyértelműen anyapárti. Nem tudom melyik anyuka mit szólna ha kéthetente egyszer láthatná a kisgyerekét.
Ha ennyire különböző a két szülő akkor akárki akármilyen kedvesnek és okos felnőttnek érzi magát beindul az egymás elleni áskálódás és a ki a jobb szülő nevű show műsor. Az témaindítóból is látszik, hogy neked van egy nevelési felfogásod, ami ebben az életkorban úgy tűnik nem működik és reménykedsz benne, hogy majd fog, mert szerinted ez az az értékrend amit mindenkinek követnie kell.
Két dolgot érdemes tudni: az első, hogy a gyerek a rövid láthatást nyaralásként éli meg. Kiszakad a normál környezetéből és olyat csinálhat amit nem engednek meg neki, ráadásul egyszerűen nincs idő arra, hogy az apa esetleges negatív tulajdonságaival találkozzon. Tehát a láthatás mindig pozitív élmény lesz. Hogy ezt hogyan tudod kezelni arra rengeteg módszer van - semelyik nem garantált - kérd ki akár szakember segítségét, de még SOHA nem jött be az, hogy szidod meg negatív színben próbálod feltüntetni a másik felet, mert a gyerek ellentétesen látja a valóságban. Azt is meg kell értened, hogy a másik szülő felett gyakorlatilag semmilyen hatalmad nincs. Nem köti semmi hozzád csak az, hogy "miattad" kéthetente van csak gyereke két napra. Ha nem tudod elérni szépen, hogy úgy viselkedjen ahogy neked tetszik akkor idomulnod kell. A második, hogy a "kiteszem a lelkem" most és még hosszú évekig (főleg ha kamasz lesz) értelmezhetetlen a legtöbb gyereknek, mert természetesnek veszik. Pár év múlva is menő lesz a kóla meg az okostelefon, főleg amikor majd nagyobb lesz és "mindegyik" másik gyereknél is ez lesz az alap.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!