Hogyan lehet jól lereagálni ezt a viselkedést amivel a kistesó születése óta küzdök? Kezdek megőrülni.
Elsőnél a pont. Tapintatos ismerős ilyenkor a nagyobbat üdvözli az anya után, és kérdez pár dolgot, a babát meg csak felszínesen csodálja.
A közelebbieket megkérheted erre, a távoli ismerősnél pedig próbáld a nagyot érintő dologra terelni a beszélgetést: most jövünk a játszótérről/ boltból. Jó nagy csúszda van ott / finom barackot választott a Peti fiam / Kati lányom...
Tökéletesen megragadták a lényeget többen is, kivéve az előző előtti. Én csak fel szeretnék idézni egy apró kis emlékfoszlányt, mert viszonylag ritkán voltam olyan helyzetben, hogy utcán bölcsis, meg ovis tesók együtt voltak a szülővel: néhányszor elkísértem az anyjukat, a bölcsis és ovis együtt volt, és volt pár eset, amikor ha ismerőssel futottunk össze, ők egyből lerohanták a kisebbet: "jaj de kis cúúúki vaaaagy, hadd adja egy puszit, mümümümümü" - evvel nem volna baj, de a nagyobb, szegényke, meg csak úgy ácsingózott, rá se hederítettek...
Ilyenkor célzottan a nagyobbal, az ovissal szoktam beszélgetni, és főleg gyengéd vagyok vele, hogy érezze, ő is fontos és az ő arcát is van, aki megsimizi, miközben a kis tesóját körüllengik a felnőttek.
Nem értem miért ilyen vakok egyesek, gondolok itt az utcáról a kisebbet lerohanókra. Ha egy társaságban csak néhány ember van, nem olyan nehéz mindenkire annyi figyelmet fordítani, amennyi szükséges, és korántsem a szélsőséges figyelem eloszlás az optimális, úgy vélem én is.
Nyilván a kisgyermeknek több figyelem jár (ha nincs büntetésben), mint a felnőtteknek (hacsak nem beteg a felnőtt, vagy bajban van, vagy épp elkezdettek egymással beszélgetni a felnőttek, mert a gyerekekkel is foglalkoztak, és valamikor a felnőtteknek is kell egymással is foglalkozniuk, ami érthető, stb).
De kb 10 éves kor alatt alapvetően egyforma figyelem jár a körülöttünk levő gyerekeknek, még akkor is, ha egyénileg is foglalkozunk velük, de utóbbi esetben meg egyenként "körbejárunk", így mindenki kap elég figyelmet közülük.
(És persze a kamaszok is érzékenyek, az se mindegy, ha kamasz korú, és kistesója van együtt, hogy mindenkire jusson kellő figyelem.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!