Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Rosszul tesszük-e? (bővebben...

Rosszul tesszük-e? (bővebben lent! )

Figyelt kérdés
A 3 éves gyereket (unokaöcsénket) a szülei sűrűn orvoshoz hordják mert epilepsziás rohamai szoktak lenne! elleőrzésre is 100km-re tölünk kell hordania és bent is kel hagynia! mint ahogy tudjuk a gyerekosztályokon vannak gyerekszobák is ahol a beteg gyerekek játszhatnak! -ezért azt mondjuk neki hogy iskolába megy tanulni mert fél az orvosoktól s így nem sír menés előtt se meg ott sem annyira borzasztó neki! A KÉRDÉS AZ VOLNA HOGY ELFELEJTI-E EZT MIRE ISKOLÁBA MEGY? NEM SZERETNÉNK HOGY OTT MAJD CSALÓDÁS ÉRJE EZ MIATT,MERT OTT MAJD TÉNYLEG TANULNIA KELL NEM PEDIG JÁTSZANIA,SZÓRAKOZNIA??!!
2010. máj. 20. 15:24
 1/9 anonim ***** válasza:
56%
Hű. Szerintem igen, elfelejti. 3 éves koromból nekem sem sok emlékem van. De ha emlékszik is majd rá, addigra értelmes okos nagyfiú lesz és meg lehet majd beszélni vele az iskola dolgot. Mielőbbi jobbulást kívánok.
2010. máj. 20. 15:28
 2/9 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem, bármilyen korú a gyermek, nem szabad valótlant mondani neki. Ha fél, el lehet mondani, hogy gyorsan túl lesznek a vizsgálaton, ott is lehet játszani, ott maradtok vele, bármit, de igaz legyen.

Nem lehet lódítani, mert a bizalma rendül meg bennetek.

2010. máj. 20. 15:31
 3/9 A kérdező kommentje:
15:31! erre én is gondoltam...az anyja nem maradhat bent vele...."törvény változás" volt ezt mondták!
2010. máj. 20. 15:35
 4/9 xStefix ***** válasza:

Hát ez jó kérdés... Saját tapasztalatom szerencsére nincs az ügyben, de én inkább az őszinteségre szavaznék.

Egyrészt, mert egy ekkora gyerek már általában megérti, ha azt mondják neki, hogy kórházba megy és a doktorok megvizsgálják, meggyógyítják. Mind értelmileg, mind érzelmileg képes megfelelően kezelni a helyzetet. (Bár sok gyerek fél tőlük, de ha nem szokott semmi vészes történni, akkor talán könnyebben indul el legközelebb.) Persze legnagyobb részben a szülők feladata és felelőssége, hogy ezt valósan, de finoman és megnyugtatólag magyarázzák el neki.

Másrészt, mert szerintem ez szimpla hazugság, de legalábbis nem valós állítás. Nem tudom, hogy 3 év múlva emlékezni fog-e erre, de én nem is emiatt nem kockáztatnék. (Ha sűrűn kell kh-ba vinni, akkor előfordulhat, hogy tartósan megmarad az emléke.) Addig is, amíg suliba megy, fog még beszélgetni más gyerekekkel is, lehet, hogy az iskoláról is - és szerintem elég kellemetlen lesz neki, ha tőlük fogja először hallani, hogy a suli valójában nem ezt jelenti. (Persze, nem egy börtön, ahol nincs játék, de nem is egy játszószoba..) Megzavarodhat, meglepődhet, elbizonytalanodhat, hogy de neki akkor miért mondtak mást stb. Szóval hosszú távon elég sok kellemetlen helyzetet és kérdést hozhat még a dolog.

Mindezek alapján én inkább őszinte lennék. Én azt vallom, hogy a gyereknek mindig a valóságot kell mondani, magyarázni, max. csak "gyereknyelven", hogy ő is megértse. Lehet, hogy egy ideig ez ijesztő lesz a számára, de idővel hozzá fog szokni. Nagyon sok múlik a szülő példamutatásán és hozzáállásán.

2010. máj. 20. 15:36
 5/9 A kérdező kommentje:
1. válaszolóm! de ha nem növi ki és akkor is orvoshoz járnak majd vele és félni fog....akkor...?Lehet hogy nem felejti el a dolgokat akkor ha folyamatosan ahogy nől odahordják?!
2010. máj. 20. 15:38
 6/9 A kérdező kommentje:
köszönöm válaszaitokat és várom még a véleményeket,tapasztalatokat!
2010. máj. 20. 15:40
 7/9 anonim ***** válasza:
Első vagyok. Az őszinteségben tökéletesen igazatok van, én is ebben hiszek és így élek - csak...belegondoltam (mert az én fiam két és fél éves), hogyha ne adj isten velünk lenne ez és rettegne a kisfiam és még be se mehetnék vele, hát kövezzetek meg, én is hazudnék neki, hogy a lelki nyugalma meglegyen. Lehet, nem jól teszem. Reméljük, nekik sem lesz rá sokáig szükség.
2010. máj. 20. 15:45
 8/9 anonim ***** válasza:

Azt konkrétan nem fogja megjegyezni, hogy mit és hogyan "hazudtak" neki a szülei, de azt igen, hogy átverték.

Bár nem vagyok tanár, de beteg gyerekekkel foglalkozó eüs és ezt tapasztalatból írom. Nem jó így megalapozni a bizalomvesztést egy gyereknél, mert nem fogják tudni később helyrehozni...

2010. máj. 20. 16:30
 9/9 anonim ***** válasza:

Jaj, hát ez most egy ilyen iskola, aztán később majd lesz egy tanulós iskola. Mire 6 éves lesz, majd visztek vele fejlesztő/iskolaelőkészítő foglalkoztató kiadványokat, azzal csiszolódik az átmenet.

Suli is játék lesz neki, már nincs az a poroszos borzadáj!

2010. máj. 22. 23:43

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!