Törvényszerű, hogy a tesók állandóan marják egymást?
Egy gyerekem van, masfel éves. Szeretnénk testvért neki, de most vigyáztam egy hetet a bátyám gyerekeire, es eléggé kicsináltak, mert egyfolytában veszekedtek. Erről szólt az egész nap, meg hogy mindig mást akartak mint en.
Náluk járva mar láttam ezt, de azt hittem, más környezetben másképp lesz.
Lehet, hogy csak s fáradtság beszél belőlem, de most ugy erzem, megorulnek, ha egész nap ezt kene a sajat gyerekeimtol elviselni, szoval totál elbizonytalanodtam. 5 es 7 évesek amúgy.
az biztos hogy rivalizálás mindig van a tesók között, főleg ha kicsi a korkülönbség. De a nővérem és köztem pl 2 év, és mi azért nagyon jól megvoltunk. De mindketten nyugodt természetűek voltunk, könnyen kezelhetőek..ha alapból olyan a gyermek hogy hisztis, nehezen kezelhető, dacos, hirtelen stb. akkor lehet bármennyi a korkülönbség, bármilyen a testvér, vita lesz.
nekem egyébként 2,5 a nagy, fél éves a kicsi, babusgatja a nagy a kicsit, egyenlőre nincs féltékenység (lányok)
Nalunk is a kozepso a kakukktojas:)
A legkisebb es a legnagyobb jol elvannak.
Igazi, verekedos tortenetek nem voltak soha.
Nekem a nagy fiu a kicsi lány 2 év van köztük.
Soha nem verekedtek, tépték, marták egymást. Nem mondom, h nincsennek balhék és összeveszések, de nem a vészes kategória.
Ismerősöméknél 2 fiu, szintén kb. 2 év. Ott azért durvább a helyzet. Szerintem nem a korkülönbségen múlik, hanem a nevelésen, a gyerek habitusán, temperamentumán.
Szerintem attol is fugg, hogy egynemuek-e. Nekem a fiaim rengeteget civakodnak es hiaba irjak hogy neveles kerdese az egvilagon mindent kiprovaltam h csokkentsem a konfliktusokat. Fugg persze nevelestol is, de habitustol es a korkulonbseg nagysagatol is.
Amugy minden vita ellenere az oviban megis egymassal jatszanak, baj eseten a nagy egybol megvedi a kicsit, a kicsi minden helyzetben gondol a nagyra csak eppen gyepaljak is egymast. Aggodnak egymasert, orulnek a masik sikerenek persze a karorom is jelen van csipetnyi feltekenyseggel egyetemben..
Tobb testverpart ismerek hasonlo korkulonmbseggeles en azt latom ahol kulon nemuek ott kevesebb a vita. En speciel egy pszichologust is megkerdeztem errol es azt mondta hogy teljesen normalis testveri kapcsolatuk van, nincs teendo csak tovabbra is magyarazni nekik a helyes utat es bizni abban, hogy elobb-utobb hatasos lesz az eszosztas...
Szerintem egy bizonyos korig, ha nem is minden esetben így van, de természetes, és sokat lehet belőle tanulni is. Még feszegetik a határaikat, benne vannak abban a tanulási folyamatban, hogy mi az enyém, mi a tiéd, meg hogy van, amikor a másikkal kell foglalkozni... sztem egy olyan 8-10 éves korig még "normális". De persze ha két visszahúzódóbb gyerek van, akkor még akkor sem bunyóznak valószínűleg.
Később meg már annak a függvénye, hogy:
- milyen a gyerekek személyisége (elég, ha az egyikük egy unatkozó, konfliktusgeneráló, hisztisebb típus)
- régebben, gyerekkorban a szülők hogy kezelték egymás marását
Mi pl. egész kamaszkorunkban téptük, szekáltuk egymást... ennek nagyrészt az volt az oka, hogy a gyerekkori veszekedéseknél mindig öcsém párját fogták (mert jaj, ő a fiú, meg jaj, ő a kisebb, neked lehetne több eszed... ha 4-5 évvel idősebb lettem volna, érteném az indoklást, én 1 év 3 hónappal voltam csak idősebb, az nem feltételez annyival több érettséget, észt...), ő meg megtanulta, hogy neki mindig igazat adnak... a hatalom meg egy 8-10 éves kiskölyköt is meg tud részegíteni, és élvezi, ha szenvedni látja a másikat. Így meg az volt, hogy ő nekiállt ok nélkül szekálni, én meg nem tudtam figyelmen kívül hagyni, buzogott bennem az igazságérzet, és ha a szüleim nem voltak hajlandók megnevelni, és persze pofáztam, ütöttem vissza.
Most vagyunk 28 és 27 évesek, és mára normalizálódott közöttünk annyira a viszony, hogy egy légtérben meg tudunk lenni, de azt is azért, mert nem élünk együtt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!