Hogy reagálnál a baráti társaságban, ha a szülője is ott van a gyereknek?
Az én gyerekem kicsivel idősebb, de szelíd, türelmes kislány, sajnos az a "hagyja magát" típus.
A másik lányka kifejezetten vad, elég erőszakos mindenkivel. (És bár fiatalabb, magasabb és erősebb is az én gyerekemnél.)
A barátnőm szerint csak eleven, de közben nem egyszer meglöki a lányom, aki persze megijed. Kitépné a kezéből a dolgokat, átgázol rajta (mindenkin) - az anyukája, apukája ilyenekért sosem szólna rá.
Te hogy reagálnál ilyen helyzetekben?
Hagyod, hogy a gyerekek (mivel hasonló korúak) intézzék egymással?
Vársz, hogy rászóljon a sajátjára (nagyon durva helyzetekben szoktak szólni)?
Mivel tudod, hogy szinte sosem szólnak rá, te szólsz rá a másik gyerekre?
Az én lányom inkább a második kategória, szerencsére nem vadul, de ő pörgös és kiveszi a másik kezéből a játékot :(
Én társaságban szoktam is kérni hogy szóljanak rá vagy zavarják el ha kell és én éppen egy pár percre nem figyelek rá, mert tudom hogy hajlamos túlpörögni.
Szólnék a kislánynak. Nem kiabálva, nem dühösen, de minden ilyen alkalommal szólnék, hogy "Julcsika, ne vedd ki Katika kezéből a babát", "Julcsika, kérlek, ne lökd fel Katikát". Szerintem egy idő után a szülők is szólni fognak, gondolom csak elkezdi zavarni őket, hogy az ő gyerekükre is te figyelsz, és te szólsz.
Meg azért a sajátomat is próbálnám arra ösztönözni, hogy álljon ki magáért, pl. ne hagyja, hogy kivegyék a kezéből azt, amivel játszik El lehet próbálni otthon ezeket a helyzeteket akár, hogy ilyenkor mit lehet csinálni.
És ha Julcsika mégis kiveszi a kezéből, akkor visszavennéd tőle és odaadnád a saját gyerkőcödnek?
Próbáltuk már sokszor mondani neki, hogy ilyenkor szorítsa, ne adja, ne féljen stb. csak a gyakorlatban valahogy mégsem védi meg magát.
Én nem szólnék rá más gyerekere.Nem is szoktam.Max arrebb viszem az enyémet.Én,mint felnőtt sosem vennem vissza egy kisgyerektol azt amivel az én gyerekem játszott.Engem zavar,ha raszolnak a gyerekemre,mert én sem szólok rá más gyerekére.Lehet,h ő azért nem szól,mert úgy van vele intézzék el egymás között.
Mond el az anyukának,h bánt.
Vidd arrébb a gyereked.
Tanítás meg neki h védje meg magát és álljon ki amiért szeretne.
Az oviban,bölcsibe,iskolában,de még az életben sem lesz ez másként.Vannak erősebbek és gyengébbek.Ha már most te rendezés le helyette ezeket a dolgokat akkor megszokja és sosem fogja megtanulni h hogyan védje meg magát.Ezek az élet vele járó részei.Az,h önállóvá nevelés azt jelenti,h nem csinálod meg azokat a dolgokat,amikre ő is képes.Iranyt mutatsz neki,hogyan oldja meg
Ha a másik gyerek odamegy az enyémhez, és azt mondja, hogy add oda a babát, mert én akarok vele játszani, akkor megvárom, el tudják -e rendezni egymás között.
Ha viszont a másik gyerek kitépi a játékot az enyém (vagy egy harmadik) kezéből, fellöki a társát, megüti, stb. egy pillanatot sem várok. itt az enyém hiába venné elő a szociális készségeit, egyezkedne, ajánlana cserét, csak azzal érhetne el eredményt, ha ő is lök, üt, visszaszerez. Ezt viszont nem szeretném. Ilyenkor közbelépek, és békés mederbe terelem az ügyet.
12.19-es, azért ez "jajjj".
"Vidd arrébb a gyereked." - ezt nem gondolod komolyan, hogy én vigyem arrébb, mert a másik gyerek szülei nem tanítják meg a kulturált viselkedésre. Én ezzel mire tanítanám? Mert arra nem, hogy kiálljon magáért!
"Tanítás meg neki h védje meg magát és álljon ki amiért szeretne." - próbálom, de mivel ő természeténél fogva egy békés gyerek, a másik meg agresszív, nem egyszerű. De ez pont ellentmond az előző javaslatodnak.
"Az oviban,bölcsibe,iskolában,de még az életben sem lesz ez másként." - hát elég szomorú. Nem tudom megérteni, a szülők miért tűrik el a gyerekek erőszakosságát. Szerintem a kulturált felnőttek sem vívnak közelharcot, nem gázolnak át mindenkin, nem tépik ki egymás kezéből a dolgokat. De mindezt mondjuk egész kiskorban el kellene kezdeni tanítani. Elég fonák helyzet, hogy én tanítsam könyöklésre, vadságra, durvaságra és verekedésre, mert más nem neveli a gyerekét.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!