Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Mit csináljak, hogy bilibe...

Mit csináljak, hogy bilibe pisiljen?

Figyelt kérdés

3 éves a lányom. Van egy 4 hónapos kistesója. Már tavaly nyáron elkezdtünk bilizni, de soha nem szólt, még utólag sem ha bepisilt. Bilibe talán egyszer sikerült pisilnie, de nem is érdekelte csak én ujjongtam. Ezért fel is függesztettük a dolgot. A zuhanyzás közben többször pisilt régebben, de mostanában soha. Ilyenkor mindig mutattam, hogy honnan jön a pisi és ha ilyet érez, akkor szóljon stb... Pár hónapja már napközben, ha itthon vagyunk leveszem róla a pelust. Vettem mesefigurás bugyikat, van bili, WC szűkítő, bilis- könyv, Illatos WC papír- szóval minden kellék megvan. Csak érdeklődés nincs, sőt mostmár inkább ellenállást tapasztalok. Elméletben mindent tud, még azt is, hogy szeptemberben nem mehet oviba ha még pelenkás lesz. Pedig tetszett neki az ovi, amikor megnéztük. Úgy zajlik egy napunk, hogy reggel belepisil az éjszakai pelusba, aztán délig semmi.Persze kérdezgetem, de mindig nem a válasz. Ha rá is ül a bilire semmi nem történik és megunja. A délutáni alváshoz pelust kap, abba megint belepisil. Aztán majd csak este 6-7 körül pisil a padlóra és csak utólag szól. Ekkor rögtön el is kezd vetkőzni és bilire akar ülni. Mindig mondom, hogy egy kicsit hamarabb kéne szólni és persze ráül a bilire, de akkor már semmi nem történik. Szóval hónapok óta egyszer sem sikertült neki. Nem is csodálkozom, hogy elment a kedve az egésztől. Ma már egyáltalán nem akart bilizni, hanem odatette magának a pelust és kérte, hogy csatoljam be.

Gondolom az is zavarja, hogy a kistesó is pelenkás, de mindig elmagyarázom, hogy őcsi még picibaba, te meg nagylány vagy stb..

Mit csináljak? A gyerekorvos szerint várjak még. A védőnő is azt mondja, hogy ne erőltessem. De anyukám szerint pont az a baj, hogy sokáig vártam a szoktatásal és nagyon megszokta a pelust. Pedig már 1 évesen megvettük a bilit, kb 1,5 éves kora óta fürdés előtt ücsörgött kicsit, de soha semmi jelzést nem kaptam tőle. Mindig csak én kértem, hogy üljön rá, de soha nem erőltetem.

2010. máj. 11. 23:44
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:

Nézd, mit találtam egy másik fórumon: :)

Kedves hozzászólók, akkor most beszámolok az eredményről, amit 2 hónap alatt értünk el.

A taktika a következő volt: felszerelkeztem mindenféle tisztító eszközökkel, vásároltam jó néhány ruha neműt, és neki álltunk a szobatisztaságnak. Eleinte mindig a nadrágba sikerült a pisilés és a kakilás, aztán egyszer csak azt vetem észre, hogy nincs a fiamon alul semmi. Teljesen levetkőzött, hogy rá tudjon ülni a bilire. Nos attól a naptól kezdve bilizünk. Eleinte csal a pisilés ment, a kakilás továbbra is a nadrágba sikeredett. Aztán Mikulás napján este megtört a jég, és az első kakilás is a bilibe történt. Azóta teljesen önállóan végzi a dolgait a bilibe. Egyetlen szót sem kell mondanom, mindent önállóan végez. Olyan boldog vagyok, hogy le sem tudom írni. Köszönöm minden kedves hozzászólónak a segítőkész hozzászólást, amivel hozzásegítettetek bennünket a szobatisztaság eléréséhez. (Már az éjszakák is szárazon érnek véget, de azért a biztonság kedvéért még 1-2 hétig éjszaka pelust használunk. )

2010. máj. 11. 23:50
 2/15 anonim ***** válasza:

Ez is onnan van:

Az én kislányom augusztusban volt 2 éves, azóta szobatiszta. Ő is belepisilt a bugyiba többször és kérte a pelust. Azt mondtuk neki, hogy nem lehet kapni a boltban, csak egy pár darab maradt alváshoz. :-) A bugyi pedig - mint észrevette - nem szívja fel a pisit. Egyszer bele is kakilt, de ez annyira "sokkolta", undorodott tőle - látszott rajta -, hogy utána mindig szólt. Még alváshoz adok rá, de általában nem pisis, lassan azt is elhagyjuk, kérte is, hogy ne adják rá alváshoz sem. Egyébként a legtöbb ismerősöm azt mondta, a leszoktatós pelus sem vált be, a gyerek simán elvan benne, akkor is, ha nem szívja fel úgy a pisit, mint a rendes pelus. Nekünk bevált ez a kis "füllentés", azóta rendesen WC-be pisil, kakil. :-)

2010. máj. 11. 23:51
 3/15 anonim ***** válasza:

Ezt is olvasd el, főként a második oldalt. :) aztán eldugulok, mert sok leszek már. :) (enyém még csak másfél éves, és engem is érdekel ez a téma nagyon). Jóéjt!

[link]

2010. máj. 11. 23:54
 4/15 A kérdező kommentje:

Köszi. De szerinted hogy oldjam meg, ha elmegyünk otthonról? Mert végülis otthon már nincs rajta pelus, csak alváshoz. Még azt is meg tudnám oldani gumilepedővel, de mi van ha az utcán, játszótéren, boltban pisil be. Az a baj, hogy a cipő, zokni, minden olyan lesz. Vagy én vagyok túl parázós?

Amúgy bugyiba kakálás már többször történt és egyáltalán nem undorodott tőle, sőt letagadta. Én jöttem rá a szag alapján.

Jövő héten lakásfelújítás lesz nálunk és egy hetet anyósoméknál töltünk kertes házban. Szeretném azt a hetet erre szentelni. Csak attól félek, hogy tartogatja a pisit és nehogy ebből baj legyen.

2010. máj. 12. 00:02
 5/15 A kérdező kommentje:

Köszi az utolsót is. Pont az az érzésem nekem is, hogy én akarom jobban. És ez váltott ki ellenkezést. De most akkor hagyjam az egészet? Áh, már megint öszezavarodtam..

Biztos ez is a baj, hogy egyféle módszer mellett kéne lecövelenem, de nem tudom ,hogy melyik módszer legyen az.

Már azt is mondtam neki, hogy nincs pelenka a 3 évesekre, csak alváshoz, erre ő fényes nappal azt mondta, hogy álmos és adjak rá pelust, mert aludni akar. Van esze, mindent meg tud oldani...

2010. máj. 12. 00:12
 6/15 A kérdező kommentje:
Bocs, lecövekelnem.
2010. máj. 12. 00:13
 7/15 anonim ***** válasza:
Kicsi gyermekedet amúgy is megviseli, hogy osztoznia kell édesanyján a kistesóval. Aztán látja, hogy a kicsit mindenki milyen édesnek tartja, aki pelenkás, és hát édesanyja vesződik a pelenkával, és azt kívánja,vele is történjen ugyanaz. Bármiféle türelmetlenség ront a helyzeten. A Te édesanyádon viszont csodálkozom, hogy beleszól abba, ami csak Rád tartozik. Persze lehet, kikérted véleményét... Egy dologban egészen biztos lehetsz, hogy a legjobban mindent az édesanya tud gyermekével kapcsolatban. Te a Te gyermekeddel. Hallgass mindig magadra, úgyis szíved diktál. Nem hibázhatsz.
2010. máj. 12. 00:28
 8/15 anonim ***** válasza:
Előző válaszomhoz még hadd tegyem hozzá: a gyermek csak azután érzi előre, hogy pisilnie kell, amikor egy bizonyos reflexív kialakult agyában. Addig egyszerűen nem érzi, kár tehát noszogatni, mert nem TUD szólni. Mindennek eljön az ideje. Tudom, hogy két kicsivel nagyon nehéz, vigasztaljon, hogy lesz könnyebb is.
2010. máj. 12. 00:32
 9/15 A kérdező kommentje:

Köszi a választ.

Persze, hogy beleszól az anyukám. Hiszen őt is érdekli a családja, az unokája. Én ezt nem veszem zokon. Próbál segíteni, de azt úgyis én döntöm el, hogy megfogadom e a tanácsát vagy nem. Csak az a baj, hogy nem tudom eldönteni :(

2010. máj. 12. 00:33
 10/15 anonim ***** válasza:

Nekem az jött be,hogy amikor mentem pisilni jöhetett vele.

Én engedtem,hogy álljon az ajtóban, ő meg jót nevetett.Ilyenkor magyaráztam,hogy neked is a wc-be vagy bilibe kell pisilni,mert anya se a bugyiba végzi...stb.Aztán 1-2 nap után vittem ilyenkor a bilit is, és ráültettem.Hát nem elsőre de pár alkalom után sikerült belepisilni.A kaki még egy ideig a bugyiba landolt.

Pár hét után már bárhol jelezte,hogy pisilni kell,igaz ha rögtön nem tudott leülni valahol akkor bepisilt..Ekkor volt 2 éves.

Most 2,5 éves, már teljesen elrendezi a dolgot,képes visszatartani is.Éjjel is szobatiszta.

Igaz ha pisilt vagy kakilt, kiabál,hogy "hozhatod a papírt:), de van,hogy ezért pisi után nem szól.

Szerintem egy próbát neked is megérne,ha még nem próbáltad hátha...

2010. máj. 12. 07:57
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!