Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Adjatok ötleteket, mit csinálj...

Adjatok ötleteket, mit csináljak hogy hisztimentesen tudjam pelenkázni, öltöztetni a 20 hónapos lányomat?

Figyelt kérdés
Van egy borzasztó intenzív, hisztis, dacos, akaratos lányom. A nagyobbik (6 éves) lányom egyáltalán nem ilyen volt, így a kicsi viselkedése teljességgel szokatlan számomra. Nagyon-nagyon nehéz gyerek (de nincs vele úgy probléma, tehát egészséges minden szempontból, voltam már vele a korai fejlesztőben ahol közölték hogy mindenben megfelel az életkorának). Na most lehet, hogy én rontottam el valamit, talán nem vagyok-voltam túl szigorú, mivel a nagylányomnál teljesen más jellegű nevelés vált be. De ezzel a kicsi gyerekkel úgy érzem, nem bírok, rengetegszer vagyok türelmetlen és hát kiabálok vele, erősebben nyúlok hozzá stb. Gondolom nem kell magyarázni. Borzalmas anyának érzem magam ilyenkor de mégis mit kellene tenni, ha szépen kérem hogy jöjjön mert ki kell cserélni a pelust, akkor röhög és elszalad. Ha már szinte könyörögve kérem, szintén semmi. Ha szigorúbban akkor se. A játékosság még néha bevált de nem mindig...Lefektetem a pelenka cseréhez és folyamatosan szabadulni akar. Most is ez volt és szabályosan le kellett fognom, hogy ne kenjen össze a kakis fenekével mindent. MEgőrülök egyszerűen, nem tudom már mit csináljak. Az öltözés ugyanez. MIndent ő akar csinálni, de persze még nem tudja mert ahhoz nem elég ügyes. Evés ugyanez. NEkem nem engedi, hogy etessem de alig jut valami kaja a szájába, mert nem tud még úgy bánni a kanállal. Valamit tanácsoljatok már mert a bolondok házába fogok kerülni :-( úgy érzem, semmi tekintélyem nincs, egyáltalán nem fogad nekem szót , nem érdekli amit mondok.
2017. febr. 18. 13:52
 1/9 anonim válasza:
100%
Fiam nagyon hasonlóan viselkedett. Most sem könnyű eset, de már sokat javult (4 éves lesz). A pelenkázás állandó háború volt nálunk is, már egy éves korától kezdve. Sokan megszóltak érte, de én állva pelenkáztam... Kezébe adtam valami érdekeset és villámgyorsan lecseréltem a gatyát. Kakis pelust is könnyen le lehet némi gyakorlat után :-) Evés: nagyon kis súlyú koraszülött volt, kellett volna, hogy rendesen egyen. Sosem tette... Ma is rossz evőnek számít. Sokszor keseregtem, hogy mi lesz a fejlődésével. Aztán szépen lassan lassan rájöttem, hogy az étel erőltetésével semmire nem megyek, éppen ellenkezőleg. Hagytam - mindig evett amennyire szüksége volt. Most sem töri össze a mérleget, de egészséges. A hatalmas akarattal, daccal nem sok mindent tudtam kezdeni. Nem szólok rá mindenért, ami még "belefér", mert különben a nap minden együtt töltött percében harcolnánk.
2017. febr. 18. 14:44
 2/9 anonim ***** válasza:
100%

Szokásos dackorszak, általában valamikor másfél és 3 éves kor között jellemző. Kinél csak fél évig tart, kinél akár másfél-két éven át. Kinél kevésbé heves, kinél erőteljesebb.

Fontos lépés megélnie a kisgyermeknek, ennek több oka is van.

Most inkább a megoldásokról:

csicsergoovoda.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=12:hiszti-es-dackorszak&catid=21&Itemid=187

"

ha lényegtelen dolgokat nem tiltunk meg;

vagy úgy fogalmazunk, hogy a tiltás el is hagyható, például: "Tedd le a fényképezőgépet!" (Azt mondjuk, hogy mit csináljon, ne azt, hogy mit ne!);

ha egy figyelmeztető mondattal lehetőséget adok, hogy a gyermek presztízsveszteség nélkül visszavonuljon. Önállóan, maga válassza az elvárt, helyes cselekvést. Például: "Az a papa tolla!";

ha a szülő a tiltás, elvárás megfogalmazásakor nem saját akaratát, hatalmát állítja szembe, hanem arról beszél, hogy miért nem engedheti meg a gyereknek ezt vagy azt;

nem szabad annak előfordulnia, hogy a szülő naponta szemrehányásokkal árassza el a gyereket, de közben hagyja, hogy a gyerek tovább csinálja a tiltott dolgot;

ha a szülői következetesség megértéssel, belátással párosul, s emellett a gyermek megfelelő önállósághoz jut abban, amiben lehet, a szembeszállás gyengül, helyébe együttműködés lép.

Ellenkező esetben a dackorszak tartóssá válhat, vagy egyre nagyobb erővel vissza-visszatér.

1. Utasításokat ne általánosságban adjunk (például ne rosszalkodj), hanem fogalmazzuk meg, mit várunk.

2. A személyes példa a legösztönzőbb hatású.

3. Legyünk következetesek abban, amit kívánunk tőle.

4. Bármennyire kicsi a gyermek, mindig ismerjük be, ha hibáztunk."

2017. febr. 18. 14:47
 3/9 anonim ***** válasza:
100%
Türelemmel, nagyon sokkal. Nehéz, a folyamatos közelharc miatt neki az evés és pelenkázás is rossz dolog, viszont az ő viselkedése miatt eleve félelemmel kezd neki az ember lánya ezeknek meg türelmetlenül.. kell 1-2 jó nap végtelen türelemmel, megpróbálni tényleg kedvesen lekötni aztán ha nyugdon maradt megdícsérni. Nálunk ez jött be, ugyan kisebb volt, 15 hónapos. De pelenkázással dettó ugyanaz volt a helyzet. Egyik nap annyira kiakasztott, hogy estére már mint aki bevett egy jó adag leszarom tablettát, fáradt voltam, nem akartam harcolni fürdés után vele, előhúztam egy újat, suttogtam neki, hogy tudom milyen fáradt és nyűgös stb már magam se emlékszem de nyugton figyelt meglepetésemre.. ezután már nagyon odafigyeltem hogy viselkedek az ilyen helyzetekben, hogy ne legyen több rossz emléke.
2017. febr. 18. 14:57
 4/9 anonim ***** válasza:
64%
A gyerekemet azota nem lehet a hatara fektetni pelenkazashoz, hogy felult. Miota felallt, konnyebb, mert azota odaallitom a kisasztalhoz, es ugy pelenkazom, ameddig nem maradt meg igy, addig meg sajnos a telefonon is kapcsoltam neki videot arra a rovid idore. A sima pelust pedig eldobhatos bugyipelenkara csereltuk. Igy az olemben tudom oltoztetni azutan, hogy lemostam a csap alatt a feneket.
2017. febr. 18. 15:22
 5/9 anonim ***** válasza:
77%
Eveshez: darabos parolt etel? Azt tudna maganak is a szajaba tenni. Gyorsan megtanuljak, ha van egy kis turelmed kivarni, a gyerekem 11 honapos, es szepen eszi a darabosat kezzel.
2017. febr. 18. 15:25
 6/9 anonim ***** válasza:
a pelusozas nalunk is kozellenség, 2.5 eves a lanyom. nalam az valt be hogy mindig valami olyan tevekenyseg elottre teszem, amit mar nagyon var...az első pelusozast pl mielott berongyolna felkelteni a kishugat. megmondom, hogy oke bemehetunk de elobb ki kell cserelni a pelust...mivel nagyon varja a hugit ezért belemegy....a kovetkezo csere ebéd elott...oké, jon az ebéd de elobb li kell cserelni a pelust...es igy tovabb, mese elott, uzsi elott, boltba menes elott stb :) meg mindig keruld el hogy nagyon faradt legyen, ha faradt mar akkor kesz harc.
2017. febr. 18. 21:17
 7/9 anonim ***** válasza:

Nálunk is sok küzdelem volt a peluscserénél mindkét fiammal. Nekem is az vált be, hogy ha nem engedte magát, felkaptam, megmostam a fenekét a csap alatt, és bugyipelenkát húztam rá.

Az evés elég sok maszatolással járt, mert nem engedték etetni magukat, és mindent meg akartak fogni. Így hát olyan ételeket adtam nekik, amit meg tudtak fogni, enni, és a levest együtt kanalaztuk - egy kanál nála, egy nálam, és még pár tartalék... Nagyon gyorsan belejöttek a kanál használatába. Addig is volt vályús előke, konyharuha az ölükbe, ruhaujj felhúzva, így nem kellett minden evés után átöltöztetni őket.

2017. febr. 19. 00:00
 8/9 anonim ***** válasza:

Nekem is 20 hónapos lányom van, és pontosan ugyanígy viselkedik. Meg az összes másfél év körüli gyerek, akit ismerek (van egy pár). Persze, hogy nem akar pelenkázni meg öltözni, nem ér rá, sajnálja az időt, ő játszana. ne csinálj ebből ekkora problémát, ettől nem kezelhetetlen. Nem könyörögni kell neki, hanem közölni, hogy megyünk pelenkázni, megfogni, és odafektetni a pelenkázóra. Pont. Persze, rugdosódik stb., de felnőtt vagy, erősebb vagy nála, csak megoldod. A lányomnál egyébként néha használ, ha énekelek neki közben, vagy adok a kezébe valamit, amit máskor nem kaphat meg. Van, hogy ez nem érdekli persze, akkor igyekszem gyorsan túllenni rajta és kész.

Öltözés detto. Próbál menekülni, utál öltözni. De nem ő a főnök, megfogom és felöltöztetem.

A kajálás is ugyanígy megy, kap pár darabos valamit, meg kanalat/villát, amivel szórakozhat (levesből pl. zöldséget), közben lapátolok a szájába. Éneklés itt is bejön néha. De kell hagyni próbálkozni, különben sosem tanulja meg. Darabos ételek segíthetnek, azt akár kézzel is meg tudja fogni, és eheti egyedül.

Nem kell így kiborulni, teljesen természetes a lányod viselkedése, csak türelmetlen vagy, és nem tudsz következetes lenni. Ne könyörögj neki, csináld, amit kell és kész. Az első lányod volt kivétel azzal, hogy ennyi idősen angyalka volt :D

2017. febr. 19. 17:57
 9/9 A kérdező kommentje:

Tudom, hogy a nagyobbik lányom a kivétel és a kicsi viselkedése sokkal jobban hasonlít a korosztályához...próbálok bekeményíteni. Sosem szerettem túl erőszakos lenni vele, márpedig az is erőszak valamilyen szinten ha üvölt miközben én lefogom és pelenkázom vagy öltöztetem. De az tény, hogy másként nem megy.

Tegnap éjjel volt a legborzalmasabb éjszakánk. Barátainknál aludtunk. 9 órától éjfélig altattuk felváltva , addig szinte folyamatosan üvöltött torka szakadtából. nem akart semmi mást , csak kimenni a szobából és játszani. kivittük, megmutattuk hogy mindenki alszik. ringattam ölben, énekeltem, meséltem, viccelődtem. amikor nem vált be semmi akkor otthagytam az ágyában erre kiderült, hogy abból az ágyból ki tud mászni :-( nagy nehezen elaludt éjfélkor, 1:50-kor kelt üvöltve. 4:50-ig szinte folyamatosan üvöltött. a házban senki nem aludt miatta. 6:30-kor kelt végleg, tehát mondjuk hogy aludt 3 órát és reggel mintha mi se történt volna...mondták a barátaink, hogy nagyon durva hogy ilyen kitartása van és ha így folytatja, a húst is lerágja rólam. Legyek szigorúbb. HÁt megpróbálok...

Köszönöm egyébként az ötleteket, veszek nadrágpelenkát hátha azzal könnyebb lesz.

Kajálásnál is van hogy darabosat kap, azt szebben megeszi, de pl van hogy főzelék vagy leves a menü és azt nem tudja még egyedül, nem is a maszatolás zavar hanem az, hogy a szájába meg nem jut. egyébként mindenki más etetheti csak én nem!

Próbáltam azt is,hogy peluscserekor felhívom a figyelmét hogy ha végzünk,azonnal jön pl. a kakaózás vagy kap egy kis nasit utána, de még nem érti. szerintem nem tudja, mi az hogy utána ez és az lesz...

2. válaszoló tanácsait is igyekszem szem előtt tartani

2017. febr. 19. 22:29

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!