Minden ötéves kisfiú ilyen?
Az agyamra megy a saját fiam.
Századszorra mondok el neki dolgokat, mindhiába, 101-szer is megcsinálja.
Tisztára bepörög, mire oviból elhozom. Olyan, mintha kis világában bezárva lenne, se kép, se hang, ha szólok neki, meg sem hallja.
Ki vagyok merülve, szúr a szívem a folyamatos készenléttől.
Előző, az hogy nem ütünk meg senkit (legfeljebb végső esetben önvédelemből), az nem utal arra, hogy valaki liberálisan nevel-e, vagy sem.
Én ellene vagyok mind a liberális nevelésnek, mind pedig a veréssel nevelésnek olyan szinten, hogy egyetlen egyszer se láttam szükségét kisgyermeket megütni -nem arról beszélek, hogy amikor 8 éves voltam, birkóztam a kortársaimmal, hanem nyilván felnőtt korom óta-, mert számos más, értelmes módszer létezik a nevelésben, melyekkel 100% ki lehet iktatni bármiféle -enyhébb / durvább- tettlegességet.
(Persze kultúra függő is, mert ha egy agresszív kultúrából kapok egy gyereket -pl babysitterkedésre-, akkor nem kizárt, hogy agresszívan rám támad a gyerek, és ekkor önvédelemből ESETLEG vissza lenNÉK kénytelen ütni végső esetben, de ez teljesen más kérdéskör, és egyébként se vállalom olyan gyermek nevelését, akinek a szülei ilyen szinten agresszív bűnöző életet élnek, és egyúttal ilyenné vált a gyerekük, miattuk.)
Még annyit -a félreértés elkerülése végett-, hogy egy átlagos közegben, alapvetően normálisan szocializálódó kisgyermek olykor megüti pl a szülőjét, na de egyetlen ilyen esetben se szükséges visszaütni.
A pici gyermek még a szocializáció elején tart, meg lehet érteni, hogy a legharmonikusabb közegben is megüt valakit néha, hiszen impulzív. Persze normális közegben elég ritka, hogy (egy kicsit) odaöklöz anyának / apának, vagy másnak.
(Olykor látok ilyet a legjobb családban is, főleg dackorszakban, kétévesektől.)
11-12-es.
Kösz a megerősítést. Én mélységesen elítélem a testi fenyítést. Igen, a fenékre ütést is.
A liberális nevelést meg fogalmam sincs, ki mit ért alatta, de a tekintélyelvű nevelés mellé szokott szegődni a testi fenyítés.
Engem az érdekelt volna, mennyire jellemző más 5évesekre, hogy egyszerűen annyira belefeledkezik a játékába, hogy nem hallja meg, amit mondok.
A hétvége után ma kipróbáltam vmit: rögtön az oviba mentem érte, s nem ugrottam előtte haza a játszós cuccokért. Így fél órával a szokásos előtt elhoztam. Jobb volt. De arra tippelek, hogy már fáradt, mire érte megyek, és így bepörög. Sajnos (vagy sem) vegyes csoport van az oviban, így a nagyok miatt nem alszik már egy éve...
Sok kisgyermek van együtt az oviban, gondolj bele... Gyakori probléma, hogy feszült lesz ettől, na meg a többségüknek hiányzik anyu, apu. Egy további feszültségforrásuk, hogy kénytelenek több szabályhoz alkalmazkodni, mint otthon (legalábbis a többségük ezt éli meg). Egy 4-5 éves is még viszonylag kicsi ehhez. Pláne egy 3 éves. A törvényt sokszor nem hozzáértők hozzák meg. 3 éveseknek nem szabadott volna kötelezővé tenni az óvodába járást egyébként.
(A bölcsit is szükségmegoldásnak tartom. A 12-42 hónapos gyermekek többségének nem való semmilyen nevelési intézmény. Evvel semmi baj, hogy jellemző a többségükre, ez nem hiba, hanem életkori sajátosság. Csak a -legfeljebb- ötöd részük kivétel, akik imádják. A többi inkább vagy megszokja és megpróbálja szeretni, vagy nem, vagy idővel megkedveli az ovit, esetleg bölcsit.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!