Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Létezik igazi modern mese? (A...

Létezik igazi modern mese? (A valódi kérdésem inkább az, hogy miért vannak jelen még a régi mesék, lásd alább kifejtve)

Figyelt kérdés
Azt veszem észre, hogy a 3 éves gyerekek ma már dinoszauruszokról és űrhajókról többet tudnak adott esetben, mint egy felnőtt, ha éppen érdekli őket. Miközben a mesékben továbbra is királyok, boszorkányok stb. szerepelnek többnyire. Kicsit furcsállom ezeket a meséket, az ok, hogy mindenféle kitalált dolog lehet a mesében, de az adott társadalomhoz kéne viszonyítani. A királyos meséket akkor találták ki, amikor még voltak királyok. Ma meg ha mesében nem szerepelnének, akkor a mai ember 99%-a nem is találkozna ezzel a szóval, csak történelem órákon. Szóval szerintem a mese legyen mese, de az adott kor társadalmi rendszerébe kéne illeszkedjen, nem? Merthogy régen ezeknek a meséknek szerepük volt, és ma is szerepük kéne legyen, amit jobban be tudnának tölteni, ha adaptálódnának.

2017. febr. 7. 13:38
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
100%

Vannak modern mesék...nagyon is, és szuperek..de a klasszikus mesék egy gyereknél kb. alapműveltséghez tartozik, a másik, ami fontosabb, hogy a hagyományos mese nem csak élvezet, hanem egy nagyon nagyon fontos feszültségoldó is kisgyereknél..a jó legyőzi a gonoszt, akit lehet utálni, kiélheti rajta az elfojtott agressziót...és magát pedig beleképzelheti a jó szerepébe, aki mindenki felett győzedelmeskedik, ezáltal nő az önbizalma, és sok egyéb személyiségfejlesztő hatása van...

Vannak modern mesékbe is ilyenek, de a klasszikus mesemodellt imádja a lányom akkoris...:-)))

2017. febr. 8. 15:05
 12/18 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem a gond nem a valaszolokkal van.

Neked mitol nem modern az a mese, amiben metro, villamos es tarsai szerepelnek?

2017. febr. 8. 15:07
 13/18 A kérdező kommentje:

"a hagyományos mese nem csak élvezet, hanem egy nagyon nagyon fontos feszültségoldó is kisgyereknél..a jó legyőzi a gonoszt, akit lehet utálni, kiélheti rajta az elfojtott agressziót...és magát pedig beleképzelheti a jó szerepébe, aki mindenki felett győzedelmeskedik, ezáltal nő az önbizalma, és sok egyéb személyiségfejlesztő hatása van...

Vannak modern mesékbe is ilyenek, de a klasszikus mesemodellt imádja a lányom akkoris"

én nem mesemodellről beszéltem, hanem a környezetről és a szereplőktől, egy modern mesében is lehet jó legyőzi a gonoszt és minden séma, amik a régi mesékbe voltak, nekem nem a sémákkal van a problémám

2017. febr. 8. 21:21
 14/18 A kérdező kommentje:
ismerek "modern" meséket, mondtam, hogy a valódi kérdés alatta került kifejtésre
2017. febr. 8. 21:22
 15/18 anonim ***** válasza:
100%

Kérdező, bár csak beleolvastam a válaszokba, de pl az 5-ösé miért nem felel meg neked? Megírta a lényeget (helyettem is). Az fejtetted ki, hogy minek a régi mese. Elmondta. (Ezen felül meg évtizedek óta kifejezetten sokféle modern mese létezik.)

Királyok, meg császárok manapság is léteznek pl svéd király, japán császár...

2017. febr. 8. 22:42
 16/18 A kérdező kommentje:

manapság már szinte sehol nincs meg a királyok funkciója, csak névleg azok

japán császárról régen se volt európában mese, úgyhogy azzal nem kéne példálózni, tahát ezek egyike sem volt érv

2017. febr. 9. 10:08
 17/18 A kérdező kommentje:

"A mese nem csupán szórakoztatás egy gyerek számára, hanem kultúra is"

igen, de egy gyereket nem az 500 évvel ezelőtti kúltúrába kell esődlegesen beavatni szerintem, ez önmagában nem jó érv

"és az igazi mesék egyetemes érvényűek, úgymond örökzöldek. Nem kell mindent lesöpörni az asztalról, ami nem új, nem modern."

nem kell mindent, van ami régi de ugyanúgy jó ma is, de a mese speciel nem ilyen, illetve jó, de lehetne jobb is jelen körülmények között

"Az emberiség történelme sok ezer éves, és hatalmas bölcsesség, tapasztalat szűrődik át a "régi meséken". A népmesék pedig letisztult, sok évszázad hagyományát magukban hordozó kincsek, és nem véletlenül nép-mesék, hiszen a saját nagyanyáink, nagyapáink, déd-, ük- és szépszüleink tapasztalatait és erkölcsi tanulságát hordozzák."

ez igaz, de szerintem ezek a bölcsességek, ahogy már mondtam nem attól bölcsességek, hogy király van benne, a szüzsé a lényeg, a tartalom, és ezeket a bölcsességeket lehetne adaptálni

továbbá a mai gyorsan változó világban azt is érdemes felülbírálni talán, hogy a sok évszázad tapasztalatai ma is mind hasznosak-e, nagy részük igen, de vannak kivételek is

"letisztult kincsek" azért ha ezt tartjuk szem előtt, akkor azt látom, hogy a régi meség eredeti nyelvezete ma nem érthető és életidegen, az adaptációk pedig butyuták és talán még rosszabbak, mint az eredeti nyelv, ezért is mondom, hogy nem csak a szöveget kéne adaptálni, hanem az egész történetet kéne jól megírni mai korszellemhez igazodva

2017. febr. 9. 10:16
 18/18 anonim ***** válasza:
88%

Kérdező: mert a mese, az mese. A valóság az valóság.

Beszélő autók sincsenek, meg sárkányok, meg trollok, meg beszélő kutyák/mackók...stb. Mégis ezeket szeretik a gyerekek. Mert nekik kell a valóságtól elrugaszkodott mese. (És ezek a "modern mesék")

És ha azt nézzük, a királyos mese mégiscsak valóságosabb, mint a személyiséggel rendelkező autók pl (Verdák).

Mégis az autós a "modernebb". Pedig a királyos a "valóságosabb".

A gyerekek még más világban élnek, más a felfogásuk, a világszemléletük. Nekik nagyon kell, hogy fantáziadús legyen a mese, totál valótlan dolgokkal (varázslat stb), mert ők még gyerekek!!! Így fejlődnek!

Ráérnek a valósággal törődni, amikor felnőnek.

Főleg ne egy 3 évesnek akarj a rideg valóságról mesélni...

2017. febr. 9. 10:21
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!