Mi a logika abban, hogy 3 éves tudatosan nem szabad dolgot csinál, miután meg rosszul esik neki, hogy mérges a szülő?
Szinte minden nap hazaérve kiborítja a kancsó teát, vagy gyümölcsleveleket, lehúzza, tépkedi a wc papírt, dobálja az olyan játékait ami nehezen megtalálható pl geomagban a golyók.
Minden nap puffogó takarítás/keresés a vége, ő meg sír.
Játék eltéve, pár nap szünet után elővesszük, megint dobálja.
Minden nap jó kedvem van, útközben is hazáig, és itthon elkezdi ezeket. Először teaborítás, azután leszedi a szárítót, fel-le kapcsolgatja a villanyt, mindig kapom ezeket a "tüskéket".
Újabban az is szokása, hogy feláll a kisszékre, törött kerekű bébitaxira leesni.
Miért csinálja, amikor tudja hogy nem szabad és mit tehetek?
Nekem is figyelem hianyos viselkedésnek tűnik elsőként.
Mi mikor ovibol hazajovunk, leoltozes utan leülünk játszani. Persze ha nem uzsonnazott rendesen, akkor elobb eszik, eszunk. Majd játék. Addig nem pakolok, nem kezdek fozni, stb. Kb. 45-60 perc utan latom, hogy mar nem "kellek" es önálló jatekba kezd, akkor megyek dolgomra. Majd vacsora, furdes, fekves es utana pakoloj, takaritok, esetleg masnapra fozok, vagy csak elokeszitek masnapra. Igy tobb, minőségi idő! marad a gyerekre.
Nalatok szerintem a minosegi együtt lét a hiánya. Megvarod a csintalansagot, majd kiakadsz. Tudja a gyerek is, hogy akkor fogsz ra figyelni, amugy meg fozol vagy egyebet csinálsz, tole meg csak a rendes viselkedest varod el.
Az én majdnem 3 éves kisfiam detto ugyanez, amit leírtál. Mi rengeteget foglalkozunk vele, de egyszerűen nem viseli el, ha takarítanom vagy főznöm kell. Mindig próbálom bevonni ezekbe is, hátha úgy nem unatkozik; de hiába.
Ajtócsapkodás, villany le-fel kapcsolás, innivaló kiöntögetés, ágyról földre ugrálás, játékdobálás nálunk is megy. Rojtosra beszélhetem a számat, direkt csinálja akkor is.
Írtam már erről kérdést másik fórumon, ott azt kaptam meg, hogy tuti nem foglalkozok vele, azért ilyen -.-
Kérdező ne sértődj meg de szerintem ez a nevelés hiánya. Egy másfél évestől ezek még oké dolgok, de 3 évestől már nem.
3 évesnek ilyet már nem kéne csinálnia hogy elszalad sáros lábbal a szobába. Amikor hazaértek akkor figyelj rá, ne engedd hogy elszaladjon, konkrétan kapd el, és magyarázd el neki hogy nem szaladunk el, mert sáros a cipője és koszos lesz tőle a szőnyeg. Állj elé és ne engedd el! Sőt 3 évesen már neki kell egyedül levennie a cipőjét. Ültesd le hogy vegye le szépen! Minden egyes alkalommal legyél résen hogy ne szaladjon el. Kb az 5. után már meg fogja tanulni hogy ott marad. Amikor ott marad és szépen elkezdni maga levenni a cipőjét akkor nagyon dicsérd meg hogy milyen ügyes, okos!
Az ajtócsukogatás még oké, azt szeretik a gyerekek, persze rá lehet szólni azért, de nem tragédia. Konyhaszekrényből kipakolás is oké, unatkozik azért csinálja. Főzőlap kapcsolgatás nagyon nem oké, itt megint oda kell menned és elhoznod onnan, elmagyarázni mért nem szabad. Ezt sokszor, és tényleg nem hagyni hogy kapcsolgassa, lássa hogy mérges vagy amiért azt csinálja, ne játék legyen.
Ha leveri a képeket a falról vagy húzza a kábelt akkor leszidás, normál hangnemben, büntiből mehet 3 percre a szobájába. Ismét elmagyarázni neki normálisan hogy ilyet nem szabad. Ne az legyen hogy rászólsz, ő vigyorog egyet aztán csinálja a másik rosszaságot. Nem hülye, meg fogja tanulni.
Ha direkt kiborítja festéskor a vizet akkor azonnal elpakolod az összes festős kelléket és nem festhet tovább. Legközelebbi festésnél már előre szólsz neki hogy ha megint kiborítja a vizet nem festhet tovább. Ha megint kiborítja ismét azonnal elpakolsz akkor is ha hisztizik hogy még festeni akar.
Szerintem azért csinálja mert nem vagy elég szigorú és következetes, vagy rosszul reagálsz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!