Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Mit tegyek ha gyerekem nem...

Mit tegyek ha gyerekem nem óvoda érett?

Figyelt kérdés
Ma volt a beiratkozás és az óvoda vezető megállapította,hogy a kisfiam inkább kisbaba mint kis gyerek kategóriába tartozik.Ezt abból következtette,hogy nem beszél folyékonyan/szavakat mond,de inkább a maga nyelvén halandzsál/nem tud egy helyben megülni és nem köti le egy játék sem 1 percnél tovább a figyelmét!!!Megjegyzem egyet értek vele de ilyenkor mi teendő??Nekem dolgoznom kell mert lejár 6 nap múlva a gyesem.Menjen akkor 3 évesen bölcsibe?Egyáltalán beveszik??Van valakinek hasonló tapasztalata,az kérem segítsen!köszi.
2010. máj. 4. 14:45
1 2
 1/18 anonim ***** válasza:
82%
Bölcsi vagy keress olyan ovit ahol van ugynevezett minicsoport.
2010. máj. 4. 14:50
 2/18 anonim ***** válasza:
72%

Be kell vegyék óvodába is! Az óvodaérettég egyetlen valódi feltétele, hogy a gyerek betöltse a 3 éves kort és, hogy valamennyire szobatiszta legyen!!!

"az óvodaérettség feltételei [szerkesztés]

1. Szobatisztaság A fizikai érettség területén alapvető feltétel a szobatisztaság. Ez a délutáni alvás idejére is vonatkozik. Sok kiscsoportos óvodás éjszakára még pelenkát kap, ez azonban nem akadálya az óvodakezdésnek.

2. Önállóság Az óvodában elvárható már egy bizonyos fokú önállóság, illetve önállóságra való törekvés a gyermek részéről.

3. Kifejezőképesség Fontos szempont az is, hogy a gyermek, legalább alapvető igényeivel kapcsolatban, ki tudja magát fejezni az óvónőkkel és kis társaival szemben is.

4. Lelki érettség A testi fejlettség mellett kiemelt szerepet kap az is, hogy a gyermek pár órára el tudja fogadni az anya távollétét, és hogy tisztában legyen azzal, hogy óvodai tartózkodása nem végleges, legyen biztos abban, hogy érte fognak jönni. Ugyanez az érettség vonatkozik a szülőre is, hogy a fizikai elválást el tudja fogadni." A fent említett "kritériumok" nem olyan feltételek, amelyek esetleges hiányában vagy alacsonyabb szintjén nem lehet egy kisgyereket óvodába felvenni, ha eléri a megfelelő kort. Olyan kritérium pedig egyáltalán nincs, nem is lehet, hogy a gyerek x percig kell foglalkozzon egy bizonyos dologgal!!! Majd az óvodában a gyerekek között elkezd beszélni, majd ott hozzászokik a "kötöttségekhez" is... Akkor ez alapján (nem beszél) nem lehetne felvenni egy idegennyelvű gyereket egyetlen magyar oviba se, hisz nem tudja magát kifejezni....pedig hány ilyen kisgyerek jár magyar ovikba!!! Állj a sarkadra és keress olyan ovit, ahol szívesen fogadják a kisfiadat, mert ő bizony már 3 évesen nem bölcsibe való lesz! Ott még jobban kisbabás lesz! egy óvónő anyuka

2010. máj. 4. 14:54
 3/18 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a válaszaitokat!A kisfiam tényleg olyan mint egy 2 éves.Nem köti le semmi hosszabb távon.Max a mesék mobiltelefon és egyéb műszaki cikkek.Szobatisztasággal sem állunk jól,de próbálkozunk.Az óvoda vezető azt mondta,hogy a gyerek viselkedése nem egy 3 éves szintjén van.Ezzel egyet értek,de azt sem akarom,hogy vissza fejlődjön/pl:bölcsi miatt/de azt sem,hogy tőrés érje az óviba mert tényleg elég éretlenke.Teljesen tanácstalan vagyok!!!
2010. máj. 4. 15:15
 4/18 anonim ***** válasza:
71%

Én nem adnám bölcsibe. Az én fiam is fejletlenebb a koránál, ha kisebbek közé teszed, még inkább hozzájuk idomul majd.

Próbálkoztok a szobatisztasággal az éppen elég, menni fog az is!

Az én fiamat se köti le semmi, de erre kiscsoportban fel vannak készülve, nem várják el hogy minden gyerek ott üljön és hallgassa a mesét vagy rajzoljon 20 percig mert mások ott ülnek.

Legalábbis nálunk nem erőltetik ezt.

2010. máj. 4. 15:30
 5/18 anonim ***** válasza:
51%

Nem szobatiszta gyereket az oviban sok-sok megalázó eset éri/érheti

dühös dadus,csúfolkodó gyerekek

Háziorvos mit mond?Miért fejlődik lassabban a ygerkőc?

Fogalkozol vele eleget?Viszed gyerekek közé(játszótérre)?

2010. máj. 4. 15:34
 6/18 anonim ***** válasza:
62%

Gondolom, nem most rögtön kezdené el az ovit, hanem szeptemberben. Ez pedig még rengeteg idő egy ilyen kis gyereknél, sokat fejlődhet addig. Érdemes lenne fejlesztő pedagógussal beszélned, esetleg vinni néhány foglalkozásra.

AZ, hogy egy-egy területen kicsit le van maradva egy gyerek (pl. beszéd) nem szokott gondot jelenteni az oviba felvételnél. Amit viszont Te írtál, arra utal, hogy a kisfiad minden területen le van maradva. Azért ez intő jel. Érdemes lenne kideríteni az okát. Beszélj a védőnővel, talán tud javasolni valamit,hol kezdjetek (nevelési tanácsadó, pszichológus, logopédus, stb).

2010. máj. 4. 15:52
 7/18 A kérdező kommentje:
Foglalkozom vele eleget szerintem.igazából a homokozás,csúzdázás,motorozás,mese illetve zene köti le!!!Ha leülők vele játszani kb 10 percig bírja,olvasni mesekönyvből nem enged mert ő akarja.Le van maradva sok dologban de pl az összes betűt ismeri,tud húszig számolni,angolul 10-ig.játszó térre majd nem minden nap járunk.Az összes szót tudja de mégis többnyire a maga nyelvén beszél.Nem értem lehet én rontottam el,de kitudja!???
2010. máj. 4. 16:04
 8/18 anonim ***** válasza:
71%

Lehet, hogy az óvodavezető csak le akarta építeni a gyereket túljelentkezés miatt. Beiratkozáskor csak az anyakönyvi kivonat kell, meg a lakcímkártya, esetleg eü. kiskönyv. Miért "szemlézi" az óvodavezető a gyerekeket?

Az óvodaérettségi kislapot a védőnő adja ki, és a háziorvos az egészséges igazolást.

Itt valami nem kerek. De ha Te is érzed, hogy vmi gond van, mindenképp mutasd meg egy szakembernek, vagy vidd el egy képességfelmérésre (pl Gekko)

2010. máj. 4. 16:45
 9/18 anonim ***** válasza:
75%
Igen! az óvodavezetőnek elvileg nem is kell látnia a gyereket!!! Ahogyírod: sokat foglalkozol vele. Szép, hogy tízig számol angolul, meg ismeri a betűket... de ezek egy 3 évesnek még teljesen fölösleges ismeretek!!! Hagyd, hogy játsszon, építsen, homokozzon, ezek ebben a korban sokkal fontosabbak! Az, hogy nem tud 10 percnél többet egy helyben ülni, nem köti le semmi 10 percnél tovább... ez a normális. Egy kiscsoportos max. ennyi ideig tudja egy dologra koncentrálni a figyelmét. Ezért is van az, hogy a kicsiknél max-10-15 percig tart egy-egy kezdeményezés (nincsenek is kötelező foglalkozások!!!!). A szobatisztaságot még nyáron bőven lesz idő gyakorolni, a beszéde is fejlődni fog még sokat. Szerintem itt a vezetőóvónő suskusol... Én keresnék másik ovit!! az óvónő anyuka
2010. máj. 4. 16:51
 10/18 anonim ***** válasza:
31%

Ne hagyd magad egyetlen feltétel a szobatisztaság, nálunk volt olyan gyermek aki nem beszélt, nem akart és még is járt oviba ott megtanult igaz hátrányos helyzetű volt.

Sok sikert!

2010. máj. 4. 20:57
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!