2,5 éves gyereknek lehetnek emlékei 1 évvel korábbról?
Azért kérdem, mert megdöbbentett ma a kislányom. Minden évben csinálok egy "műtermi fotót" róla karácsony előtt, azaz szép ruhában drapéria előtt lefotózom. Ehhez tavaly lehoztam egy íróasztali lámpát, amit a videóállványra rögzítettem és az volt a bevilágítás. A kész képet szoktuk osztogatni karácsonykor és ott áll kitéve a szobánkban is. Ma megálltam vele a fotó előtt és azt mondtam neki: "Nemsokára megint fényképezkedünk, felvesszük a szép ruhát és lefotózlak." Erre azt mondta: "Jó, azzal!" - és nyílegyenesen az íróasztali lámpára mutatott. Na ezzel teljesen ledöbbentett, mert az íróasztali lámpa tavaly óta van ott a videóállványon és semmire nem használjuk, be sincs dugva, csakis tavaly a karácsonyi fotózáshoz használtam. Ezután megkértem, mutassa meg, hol fog állni, amikor lefotózom és nyílegyenesen megmutatta azt a helyet a szobában, ahol tavaly vagy 200 képet csináltam róla a fotel hátáról lelógatott drapéria előtt. (A fotel most nem ott van.)
Már múltkor is meglepett, amikor az unokatestvére szobájába lépve megkérdezte, hol vannak a lufik. Nagyjából fél évvel korábban lufival játszottak abban a szobában.
De hogy 2,5 évesen van 1,5 éves kori emléke, na ez nagyon meglepett.
Emlékezhet. De nagyobb korára ezek nagy eséllyel el fognak kopni.
Nekem van egy emlékem 1,5 éves koromból de az trauma volt, kutyaharapás. Arra a mai napig emlékszem.
igen!
az én gyermekemnél egy rakás dolog előbukkan, amit egy éves korában mutattam csak neki
Fiam 10 hónaposan kezdett "beszélni" és valamiért az "apa" szót nem tudta kimondani és "apa" helyett "gaga"-t mondott. :) Na aztán 1 évesen sikerült kimondania, hogy apa, onnantól soha nem használta, hogy gaga, nyilván mi se mondtuk neki. Erre kb másfél hónapja, a 2. születésnapja után odakiáltott az apjának (már folyamatosan, mondatokban, szinte tökéletesen beszél), hogy GAGAAAA. És azóta ha húzni akarja az apját, akkor ilyen kis "gúnyosan", huncutan szól neki, és kiabálja, hogy gagaaaa :)
Szóval neki szerintem vannak emlékképei (még).
25 éves vagyok.
Nekem is van három emlékem 2éves koromból.
Szóval lehet.
A kisgyermekkori emlékek kb 5-6 éves korban kopnak ki. Az oka az, hogy hirtelen nagyon sok idegsejt keletkezik az agyban, legalábbis ezt olvastam valahol.
De előtte természetesen ugyanúgy emlékeznek a gyerekek a tavalyi, azelőtti dolgokra.
Ezért van, hogy kisgyermek korunkbol szinte semmi emlékünk, max egy-két emblematikus foszlány marad.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!