Miért ennyire fontos sokaknak a nemi sztereotípiák szerinti nevelés?
Lányunk van. Amikor megszületett, mondtam, hogy nem lesz csupa rózsaszín mindene és női szerepeket se erőltetünk rá. Majd elér abba a korba, amikor ő maga tud választani és ha ő talpig habcsóknak akar öltözni, akkor annak fog, ha meg Pókembernek, akkor annak.
Lassan 3 éves, ő a habcsókos irányt választotta, azóta valóban dugig vagyunk rózsaszín meg csicsás cuccokkal. Nekem annyira nem tetszik, de neki igen és ez a lényeg.
Viszont a játékai között is van a babától a markolóig minden és ugyanúgy játszik az autókkal, babákkal, szerelőkészlettel, takarítókészlettel is.
Múltkor az apja gyerekzárat fúrt fel néhány bútorra. Ő fogta a saját fúróját, odament mellé és berregve fúrt ő is. Néhány ismerősnek meséltem, hogy milyen aranyos volt, ahogy az apját utánozta és szinte ugyanazokat a mozdulatokat mímelte a megfelelő vagy hasonló játékokkal.
Legnagyobb meglepetésemre a többség kiakadt, hogy kislánynak miért adunk szerszámkészletet a kezébe (műanyag, nem igazi, nem veszélyes!), egy lánynak kiskonyha meg felmosó kell meg baba.
Van az IS, de nem fogom elrángatni, ha később már szerelni szeretne és elég nagy lesz hozzá, hogy biztonságosan tudjon akár igazi eszközökkel is.
Ráadásul az apját is látta már nem egyszer főzni, takarítani. (Babázott is, csak arra gondolom nem emlékszik már.)
Engem fúrni valóban nem látott még, de nem azért mert nő vagyok, hanem pocsék a kézügyességem és fúrtam már a kezembe a bútorlap helyett.
Miért ne érdekelhetne egy gyereket a valamiért klasszikusan nőinek vagy férfinak tartott tevékenység?
Olyat is sokat hallottam, hogy fiúgyerek ne takarítson/főzzön/mosson, az lányoknak való. Ha fiam lenne, akkor ő is ugyanígy kapna babát, bevonnám a takarításba, de ugyanilyen játékkészlete lenne. Aztán eldöntené mivel játszik.
Nálatok vagy ismeretségi körben hogy van ez? Le vannak korlátozva a gyerekek a "nemüknek megfelelő" tevékenységekre, vagy rájuk van bízva, hogy nemfüggetlenül mi érdekli őket?
Ez még a könnyebb menet, mert lányod van. De ha a fiadat hagynád szabadon játszani, százszor hangosabbak lennének az ismerőseid.
Mert míg a többség a lánynak elnézi a "fiús" érdeklődést, egy fiúnak nem a "lányost", pedig ugyanúgy nem csinál meleget belőle.
Nálunk eleve megfordultak itthon a férfias-nőies szerepek. A férjemnek abszolút nincs kézügyessége, a favágáson kívül semmilyen férfias tevékenységet nem tud megcsinálni. :)
Ő szívesebben pucol ablakot, porszívózik, mosogat, nagy takarít, mint én. Én viszont szívesebben szerelek össze egy bútort (nyáron 6ot raktam össze), a gyerek játékait is mindig én javítottam.
A fiam 7 éves, ő igazi pasis. De nincs ráerőltetve semmi. Oviban járt furulyára is, mert azt szerette volna (nagyon tehetséges volt benne, de már az iskolában nem akart járni).
Most 3 hónapos a lányom. Csajosan öltöztetem, de ha egy kék-zöld ruci kerül a kezeim közé, nem akadok ki (egyébként is örökölt a tesótól rucikat). Szerintem ő is fiús lány lesz, de majd kiderül. Bár a fiam már nézi neki a babákat, babaházat. :D
Nekem fiam van, simán van játékkonyhája, főz a macinak, megeteti, engem is megetet, meg a macskát is (ha hagyja). Babája itthon nincs, de a játszóházban simán berakja a babát a babakocsiba, tologatja. Nincs ebben semmi rossz, vagy furcsa, utánozza a felnőtteket. Ezen kívül él-hal a buszokért és a munkagépekért, egy egy markolót vagy úthengert órákig kell csodálni az utcán, itthon is van neki...
Nem is értem, milyen különös jelentőssége van ezeknek a sztereotípiáknak a 21. században... Már én is úgy nőttem fel, hogy mivel vegyesen voltunk testvérek, volt otthon baba is, autó is, mindneki játszott mindennel. Apukám engem is megtanított zárat cserélni, anyukám az öcsémet is megtanította sütni. Ha jól belegondolok, két öcsém a vendéglátásban dolgozik (pincér, szakács), a húgom nem tudna meglenni a ragasztópisztoly nélkül, én meg hát... szóval én több politikai rnedezvényen vagyok, mint fodrásznál és régen kocsmai verekedésekbe keveredtem...
A bölcsődéjébe jár egy zenész, aki gyerekdalokat énekel a kicsiknek. Ők meg táncolnak. Eleinte a lányok kaptak pörgős szoknyát, aztán ahogy a fiúk kezdtek lázadozni, hogy nekik is kell, ők is. (Tánc=a saját tengelyük körül forognak és bámulják a pörgős izét a derekukon)
Állítólag komolyabb balhé volt belőle, mert némelyik fiú lelkesen mesélte otthon, hogy milyen jól érezte magát, neadjisten nem akarta levenni a szoknyát, így délutánig rajta hagyták (lányokon is, aki erősködött).
Ezt se értettem, mert gyakorlatilag egy darab anyag összevarrva. Kétlem, hogy emiatt a fiúk kizárólag szoknyát akarnának hordani a jövőben.
Fiús lányos játék nálunk sincs. Van amikor a fiam játszik a sylvanian házzal,a lányom meg harcolózik az oroszlán barátaival. Máskor a fiam játszik ninjagot, a csajosom meg a plüssökkel ovit.
Nálunk az a természetes, hogy mindenki mindent meg tud csinálni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!