Többnyelvűséggel kapcsolatban tapasztalatok? 4 nyelv nagyon összekeverne egy gyereket?
Nekem közvetlen tapasztalatom nincs, csak barátnőm által.
Ők Ausztriában élnek, magyarok. A fiuk 3 éves és elég "érdekesen" beszél. Nagy részét alig érteni.
A szakemberek szerint a kétnyelvűség miatt. Ezért csúszik a beszéd tanulása is, sokkal lassabban halad, később fog szépen (=értelmesen) beszélni németül és magyarul is emiatt.
A 4 nyelv az szerintem nagyon sok lenne.
Több vegyesházasságról tudok, illetve van egy diplomatapár az ismerettségi körömben. A vegyesházasságban mindenki az egyik szülő anyaországában él, így csak kétnyelvű a gyerek, minden további nyelvet az iskolában tanul. Eleinte kicsit furábban beszéltek, de z rendeződött idővel, és szépen beszélnek mindkét nyelven.
A diplomata párnál háromnyelvű a gyerek, apuka német, anyuka magyar, a gyerek ezenfelül angol oviba és iskolába járt, mert párévente költözködnek, és így mindig angolul tanul az iskolában. De ott is két anyanyelv volt gyakorlatilag, a harmadik már akkor csatlakozott, amikor a gyerkőc elgügyögött a másik kettőn nagyjából, és az angolt egyébként nem használja.
Tapasztalatot nem tudok mondani, hülyeséget nem akarok, így csak tippelni tudok: szerintem a négy nyelv már sok, baromi későn fog megtanulni értelmesen kommunikálni, ráadásul az angolt tőled jó eséllyel rosszul és rossz akcentussal tanulja el (a svédek szépen szoktak angolul beszélni). De ha majd oda juttok, jelezzétek itt, hogy mi lett a végeredmény, mert engem kíváncsivá tesz :)
egyébként nincs durva angol akcentusom, ezt magyarországon élő amerikai ismerősök is megerősítették :)
köszi a válaszokat amúgy.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!