Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » 7 évest vinnétek dédnagymamája...

7 évest vinnétek dédnagymamája temetésére?

Figyelt kérdés

A fiam lassan 7 éves. Sajnos meghalt az anyai nagymamám. Igaz, a fiam nem nagyon ismerete, nem sokszor találkoztak, de azért tudja, kiről van szó, van róla emléke.

3 éves korában halt meg az apai dédnagymamája, arra nem vittük, mert még kicsinek gondoltuk.

Szoktunk kijárni a temetőbe, tisztába van a halál fogalmával, tudja most is, hogy meghalt és el fogják temetni (hamvasztásos temetés lesz), az emlékeinkben él tovább, de a teste már nincs és nem lesz velünk, stb...

Apósoméktól megkaptam, hogy minek viszem, nincs ott helye.

De szerintem már 7 évesen elég nagy ahhoz, hogy megismerje ezt a dolgot is, nem nevelhetem burokban, hiszen ez is hozzá tartozik az élethez. Ti mit gondoltok?

2016. júl. 19. 11:48
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
54%

nem vinném. nekem is 7 éves a fiam, mostanában sajnos sok szerettünket elvesztettük, olyanokat akik hozzá közel álltak, de a temetésre nem jött. temetés után érte mentünk és a toron már velünk volt, kicsit oldotta a hangulatot.

de temetés nem neki való, ennek én nem teszem ki amíg valóban nem érti meg

2016. júl. 19. 11:51
 2/13 anonim ***** válasza:
100%
nekem is 7 éves a kisfiam, azt hiszem nem vinném temetésre...
2016. júl. 19. 11:54
 3/13 anonim ***** válasza:
41%

Szerintem sokkal jobb, ha a gyerek ott van a temetésen, mert akkr "le tudja zárni" magában a halálesetet. Ekkora gyerek meg már egyáltalán nem annyira kicsi, hogy ne értse meg azt, hoyg meghalt valakije.

Egy gyereknek sokkal nagyobb gond, ha nem kap lehetöséget arra, hogy megtanulja, a halál az élethez tartozik, és ne valami extrém nagy stressznek élje meg a késöbbiekben.

Nagyon sok szülö azzal teszi tönkre a gyerek késöbbi életét, hogy mindentöl "meg akarja védeni", ami pedig beletartozik a normál életbe, és ha a gyereket ebböl kitartják, akkor késöbb igen nagy lelki problémákat okozhat.

2016. júl. 19. 11:58
 4/13 anonim ***** válasza:
30%

Szerintem sem jó ötlet.

Egy hétéves még azért teljesen más, mint egy kamasz.

Két dolog lehet, az egyik, hogy halálra fogja unni magát. A másik, hogy megijed, mert mindenki sír, és utálni fogja az egészet.

Szerintem ne vidd magaddal, egyikőtöknek sem lenne jó.

Gondolom te sem úgy tervezed, hogy a sorok mögött próbálod a fiad lekötni és fegyelmezni (ha épp aktívabb vérmérsékletű a gyerek), vagy hogy őt fogod vigasztalni.

Lesz neked szegénynek épp elég bánatod ott, hogy birkózol meg azzal? Szerintem neked is jobb lenne most "egyedül" részt venni.

2016. júl. 19. 12:00
 5/13 A kérdező kommentje:

Én sem vagyok egyedül, mert 36 hetes kismama vagyok. Én is gondolkodtam rajta, hogy elmenjek-e egyáltalán, de hát muszáj. Unokatesóm is 35 hetes kismama, úgyhogy szerintem mi egyébként is hátul fogunk majd megállni.

Igazából ő is jönne, de bizonytalan vagyok.

2016. júl. 19. 12:08
 6/13 anonim ***** válasza:
58%

Nem vinném. Pláne, hogy nem is állt hozzá közel, minek? Csak megijeszti a komor hangulat, esetleg zokogó emberek...semmi értelme..nem kötődött hozzá.

Ha olyan valaki lenne, akihez nagyon kötődik egy gyerek, 7 évesen akkorse vinném, hanem majd utána külön kimennék vele a sírhoz, hogy el tudjon búcsúzni, elbeszélgetnénk róla...

2016. júl. 19. 12:10
 7/13 anonim ***** válasza:
49%
Nekünk márciusban halt meg a férjem nagymamája. Akkor csak a férjem volt ott, mert amikor a temetés volt, akkor szültem a kisfiamat, a 9 éves és a 3 éves lányom pedig a 9 évesem barátnőjénél voltak. Egyébként nem mentünk volna el, ha a fiam még kivárja. A 9 éves érti a dolgot, a 3 éves kicsi hozzá, de amúgysem vittük volna őket.
2016. júl. 19. 12:17
 8/13 anonim ***** válasza:
49%
Nem vinném. De neked sem kötelező. Gondolt át, hogy érzed magad, mennyit kell utazni, mennyit kell állni, milyen idő várható, stbstb és utána te döntsd el, ne a család.
2016. júl. 19. 12:22
 9/13 anonim ***** válasza:

Határeset. Attól függ, mennyire ismerte, ill. ha nem lesz ott, megoldható-e a felügyelete. Attól ne tarts, hogy bármi lelki baja lesz, ha ott lesz. Amúgy is írtad, hogy hátul állnátok.

Apósod viszont rettenetes bunkó, hogy ebbe belebeszél. Ez a te gyászod, és a férjeddel kell ezekről döntenetek. Még ha a te szüleid mondanának véleményt! De apósodnak az égvilágon semmi köze ehhez a temetéshez.

2016. júl. 19. 12:39
 10/13 anonim ***** válasza:
49%
6.5 évesen nem vittek el a kedvenc nagypapám temetésére, mérges voltam, de utólag már megértettem. Nem gyereknek való. Először 14 éves voltam amikor elmentem egy temetésre, távolabbi rokont temettek mégis nagyon megviselt. Főleg a sok síró ember, a siratós zenék és szövegek...
2016. júl. 19. 12:58
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!