7 évest vinnétek dédnagymamája temetésére?
A fiam lassan 7 éves. Sajnos meghalt az anyai nagymamám. Igaz, a fiam nem nagyon ismerete, nem sokszor találkoztak, de azért tudja, kiről van szó, van róla emléke.
3 éves korában halt meg az apai dédnagymamája, arra nem vittük, mert még kicsinek gondoltuk.
Szoktunk kijárni a temetőbe, tisztába van a halál fogalmával, tudja most is, hogy meghalt és el fogják temetni (hamvasztásos temetés lesz), az emlékeinkben él tovább, de a teste már nincs és nem lesz velünk, stb...
Apósoméktól megkaptam, hogy minek viszem, nincs ott helye.
De szerintem már 7 évesen elég nagy ahhoz, hogy megismerje ezt a dolgot is, nem nevelhetem burokban, hiszen ez is hozzá tartozik az élethez. Ti mit gondoltok?
nem vinném. nekem is 7 éves a fiam, mostanában sajnos sok szerettünket elvesztettük, olyanokat akik hozzá közel álltak, de a temetésre nem jött. temetés után érte mentünk és a toron már velünk volt, kicsit oldotta a hangulatot.
de temetés nem neki való, ennek én nem teszem ki amíg valóban nem érti meg
Szerintem sokkal jobb, ha a gyerek ott van a temetésen, mert akkr "le tudja zárni" magában a halálesetet. Ekkora gyerek meg már egyáltalán nem annyira kicsi, hogy ne értse meg azt, hoyg meghalt valakije.
Egy gyereknek sokkal nagyobb gond, ha nem kap lehetöséget arra, hogy megtanulja, a halál az élethez tartozik, és ne valami extrém nagy stressznek élje meg a késöbbiekben.
Nagyon sok szülö azzal teszi tönkre a gyerek késöbbi életét, hogy mindentöl "meg akarja védeni", ami pedig beletartozik a normál életbe, és ha a gyereket ebböl kitartják, akkor késöbb igen nagy lelki problémákat okozhat.
Szerintem sem jó ötlet.
Egy hétéves még azért teljesen más, mint egy kamasz.
Két dolog lehet, az egyik, hogy halálra fogja unni magát. A másik, hogy megijed, mert mindenki sír, és utálni fogja az egészet.
Szerintem ne vidd magaddal, egyikőtöknek sem lenne jó.
Gondolom te sem úgy tervezed, hogy a sorok mögött próbálod a fiad lekötni és fegyelmezni (ha épp aktívabb vérmérsékletű a gyerek), vagy hogy őt fogod vigasztalni.
Lesz neked szegénynek épp elég bánatod ott, hogy birkózol meg azzal? Szerintem neked is jobb lenne most "egyedül" részt venni.
Én sem vagyok egyedül, mert 36 hetes kismama vagyok. Én is gondolkodtam rajta, hogy elmenjek-e egyáltalán, de hát muszáj. Unokatesóm is 35 hetes kismama, úgyhogy szerintem mi egyébként is hátul fogunk majd megállni.
Igazából ő is jönne, de bizonytalan vagyok.
Nem vinném. Pláne, hogy nem is állt hozzá közel, minek? Csak megijeszti a komor hangulat, esetleg zokogó emberek...semmi értelme..nem kötődött hozzá.
Ha olyan valaki lenne, akihez nagyon kötődik egy gyerek, 7 évesen akkorse vinném, hanem majd utána külön kimennék vele a sírhoz, hogy el tudjon búcsúzni, elbeszélgetnénk róla...
Határeset. Attól függ, mennyire ismerte, ill. ha nem lesz ott, megoldható-e a felügyelete. Attól ne tarts, hogy bármi lelki baja lesz, ha ott lesz. Amúgy is írtad, hogy hátul állnátok.
Apósod viszont rettenetes bunkó, hogy ebbe belebeszél. Ez a te gyászod, és a férjeddel kell ezekről döntenetek. Még ha a te szüleid mondanának véleményt! De apósodnak az égvilágon semmi köze ehhez a temetéshez.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!