Nem hívőként hogyan magyaráztad el a kisgyerekednek, hogy mit jelent, ha meghal valaki vagy elpusztul egy állat?
7 évig nem is volt karácsony. AMikor megszületett a fiunk, 7 hónapos volt karácsonykor. Abban az évben még nem is volt fa.
Következő évtől van. Én a hátam közepére sem kívánom, és nem a "jézuskát" ünnepeljük, hanem mert ez a "társadalmi elvárás". Szóval nálunk eddig nem is volt karácsony, most is csak a gyerek miatt van.
Sokszor dolgoztam ünnepeken is (férjem is), szóval nekem ezek nem annyira ünnepek. (és attól hogy ez a "szeretet ünnepe", egyenesen hányingerem van)
De a gyerekemet azért ne közösítsék ki a közösségben (ovi, suli), mert mi szülei így gondoljuk. Mert sajnos megtennék... Ilyen világot élünk.
Ahogy nő, el fogjuk neki mondani, hogy vannak vallások, vannak szemléletek, és majd eldönti, ő miben hisz.
Az angyalokról jó dolgokra asszociálnak, sok mesében, történetben benne vannak, és mindig jók. Az alvás vagy a sötétség sok gyereknek alapból ijesztő, vannak rémálmaik is.
Szerintem mindegy mit mondok neki ennyi idősen a Jézuskáról, vallásról, viszem-e templomba, megkeresztelem-e, később ha felnőtt, majd úgyis eldönti,hogy miben hisz vagy nem hisz. Attól is szépek a gyermekévek, hogy vannak benne apró csodák,mint a karácsony, a húsvét, amik lehet, hogy egy felnőttnek nevetségesek, de nekik fontos, és szép emlékek maradnak meg róluk.
Én úgy tartom, hogy a lelke velünk marad, bennünk él, és fentről, egy szép helyről figyel minket. :)
Nem jézuskázok, de nem is aludt el, mert abból tényleg gáz lehet. Egyik barátnőm hónapokig ordított, mikor aludnia kellett volna, mert nem fog felébredni többé. :(
ugyanúgy mint egy felnőttnek, maximum annyi hogy kisebb szókinccsel. attól, hogy gyerek, nem hülye, és a szülőkkel szembeni bizalma fog megremegni ha később, pár év múlva megtudja, hogy hazudtak neki.
elalszok és többé nem ébred fel, mert már túl öreg. ez jó kiindulásnak, de a gyerekek mindig belekérdeznek, mert kíváncsiak. szépen le kell ültetni és lebutítva elmondani neki az élet folyamatát. megszületünk, felcseperedünk, élünk, megöregszünk, és végül meghalunk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!