Nagyon elrontottam? Lazulni fog az emlék vajon később?
A közel két éves lányom néhány hete horribilis módon eszik. Egyik alkalommal szándékosan leverte a tányért az asztalról. Elfutott a méreg és tenyérrel egy nagyot csaptam az asztalra. Kiabálni nem kiabáltam, de a dörrenéstől megijedt, és bár nyugodt hangon szidtam le, láthatóan a pityergés szélén volt.
Utána megölelgettem, elnézést kértem az asztalra csapásért és elmondtam, hogy ettől függetlenül nem szabad a tányért a földre dobni.
Viszont azóta, ha nem figyel vagy háttérzaj van és figyelemfelkeltő céllal tapsolok, főleg, ha zavarosban halászik és a nevével együtt jön a taps, akkor megint pityeregni kezd. Nem sír, de az ökleit a szeméhez teszi, legörbül a szája és szégyenlősen lehajtja a fejét.
Tudom, hogy helytelen volt a reakcióm, nem kellett volna ráijesztenem az asztalra ütéssel. Megütni nem is szoktuk, kiabálni se nagyon, inkább megfelelő hangsúllyal mondjuk a nevét és csúnyán nézünk, ha rosszat csinál.
A tapsolást úgy kell elképzelni, hogy ha pl. a konnektort piszkálja és alkalmi süketet játszik, akkor szoktam egyet tapsolni egy "Azt a mindenit! Tudod, hogy nem szabad!" kíséretében. Hagyjam abba inkább? Mivel helyettesítsem?
Nem értem, mit nem értesz a többieken.
A tapsikolás tényleg butaság. Odamész, elviszed, megfogod a kezét, leülteted, szemébe nézed, hangosabban szólsz, ilyesmit kell alkalmazni. A tapsolgatás nem ide való!
Az, hogy ő míg ő talán elgondolkodik, miért szidtad meg, te már ott ölelgeted, tutujgatod, ezzel rontod el az ok-okozat megértését!
Szerintem a nevének "megfelelő hangsúllyal" való mondása is baj.
Azt kéne mondani, hogy NEM SZABAD.
Ezt már az állatok szoktatásánál is nyilvánvalónak tartják. Hogy ne használd a nevét rászólásra, mert akkor nem fog hívásra odajönni hozzád.
Igazából, amit csináltál, az azt mondta neki, hogy "elnézést kérek, hogy te rosszat csináltál".
Mit fejtsek ki?
Szerintem figyeli, amit teszel. Azt nézi, hogy reagálsz a szájgörbülésre. Előttem egy csomóan leírták másképp.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!