Mit lehet csinálni egy teljesen öntörvényű kisgyerekkel?
Attól függ. Ha te valamelyik szülője vagy, akkor meg kell beszélned a stratégiát a másik szülővel. Egy 3 évesnél teljesen normális, hogy nem fogad szót, próbálgatja, hogy akkor mi lesz. Ne ess pánikba, te vagy az erősebb, megfogod és elviszed onnan, amit nem szabad csinálnia. Ha visszamegy, újra. Légy kitartó. Nagyon fontos, hogy legyél biztos magadban: a gyerekedről van szó, és most neveled. Ha bizonytalan vagy, kiszagolja, és nem fog szót fogadni sosem. Így viszont egy idő után meg fog bizonyosodni róla, hogy a nem az nem, és már nem kell majd neked elcipelni, csak néha.
Ha viszont te nem szülő vagy, akkor a szülővel kell megbeszélned ezt, vagy aki megbízott a gyerekfelügyelettel. Én annak idején az öcsémre vigyáztam sokat (nagy a korkülönbség), és az volt a szabály, hogy mindig az dönti el, hogy mit szabad és mit nem, és hogy mi lesz a fegyelmezés módja, aki éppen vigyáz rá. Anya elmondta, hogy ő így és így szokta, de amúgy a belátásunkra bízta a dolgot.
Nem haragudj, de az nem következmény. Nyilván nem érdekli. Sarokba állítás, valami kellemes dolog megvonása, ezek nálunk hatnak. Lehetőleg kiabálás nélkül. Tudom, ez a legnehezebb, én is elég temperamentumos vagyok, így nem mindig jön össze, de sokkal hatásosabb, ha sikerül a helyzetet hideg fejjel lerendeznem.
Mindez persze semmit sem ér magában. Sok-sok együtt töltött idő, beszélgetés, bohóckodás, esti mese, kevés tévé, ez kell, hogy az alap legyen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!