Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Anyukák, hogyan tudtok nyugodt...

Anyukák, hogyan tudtok nyugodtak maradni a nagyon durva hisztik alatt?

Figyelt kérdés
Kisfiam három éves, imádnivaló, okos kisgyermek. De vannak rossz napjai, és ha valamit nagyon akar, amit nem szabad, vagy nagyon nem akar, amit viszont muszáj (pl. orrszívás), akkor el tud szabadulni a pokol. Nem csak elviekben tudom, hanem tapasztalatból is, hogy csak akkor van esélyem tisztelettel, méltóságteljesen és hatékonyan kezelni ezeket a helyzeteket, ha nyugodt tudok maradni, de ez a legnehezebb. Nektek hogyan sikerül? Ez a készség fejleszthető, tanítható? Utálok kiabálni, és utálom magam, amikor kiabálok, jobb anyuka szeretnék lenni.....
2016. jan. 27. 16:57
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:

[link]

(Ez az együttműködő kommunikáció gyerek-verziója, de létezik felnőtt verzióban is. Célszerű elsajátítani, gyakorolni!)

2016. jan. 27. 17:25
 12/16 A kérdező kommentje:

Igen, ezeken mind túl vagyok. megnevezem az érzéseit, kommunikálom felé, hogy szabad és helyes mérgesnek, csalódottnak, stb. lennie (mert pl. ki kell szívni az orrát), elfogadom, hogy nem szereti, csinálhatjuk úgy, ahogy neki még a legkényelmesebb, nyilván azt is elmagyarázom, hogy amúgy mire jó ez az egész.

A gyermekem ettől függetlenül kirántja a zsinórt a falból, dühöng, csapkod, nem és nem működik együtt.... közben már nyalja a zöld trutyit, ami kilóg az orrából, ha le akarom törölni, elüti a kezemet, stb.

Higgyétek el, nem ott tartunk a problémában, hogy ne tudnám, a hiszti egy jelzés, hogy utat kell engedni az érzelmeinek, stb. Én azt tapasztalom, hogy bizonyos gyermekeknél a szakirodalom sokat segíthet, de csodát nem tesz, és vannak olyan helyzetek, amikre a szakirodalom sem készít fel. Ilyenkor érzem magam végtelenül tehetetlennek, emiatt száll el az agyam... és ott vagyunk, ahol a part szakad:(

2016. jan. 27. 17:52
 13/16 anonim ***** válasza:

Nézd, az én lányom autista. Neki nem hisztijei voltak, hanem olyan dühkitörései, hogy ön- és közveszélyes volt. Előfordult, hogy az oviban az utolsó darab puzzle hiányzott, ettől olyan dühös lett, hogy székeket dobált. Az óvónők mondták, hogy ketten alig tudták lefogni, pedig vékony kislány.

Két év múlva egy ilyen helyzetet lerendezett azzal, hogy közölte: "most egyszerre vagyok dühös, csalódott és ingerült".

Sok-sok türelem és következetesség kellett hozzá, de működik. :) Kitartás!

2016. jan. 27. 18:01
 14/16 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen a biztatást:)!

Bizonyos jelek arra utalnak, hogy a kisfiam is rajta lehet esetleg a skálán, kora miatt még nincs diagnózisunk. Természetesen az is lehet, hogy egyszerűen csak nehezebben kezelhető gyermek, és az is biztos, hogy én is sokat hibázok....

2016. jan. 27. 20:34
 15/16 Crissty válasza:
Szia, hasonló helyzetben vagyunk mi is, most olvasok (amikor időm engedi)egy könyvet játékos nevelés sok okos dolog van benn. Nem Hisztikezelés, de pl orrleszívásnál bejöhet a mehet-állj játék, az ő ritmusában. Egy próbát megér, nekünk öltözés megkötésének bevált.
2016. febr. 1. 15:20
 16/16 Crissty válasza:
öltözés, vetkőzésnél bevált
2016. febr. 1. 15:21
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!