Milyen anya az, aki ellenzi, hogy a gyermeke nyelvet tanuljon? Mit tegyek?
Nos, itt nem a nyelvtanulas lesz a probléma, hanem az, hogyne tanitanad. Simán féltékeny rád.
Amúgy ha nem vagy szakképzett nyelvtanár, valóban nem, jó ötlet.
3-as: ha valaki 3 nyelven beszél, attól lehet tanulni nyelveket. Nem kell hozzá szakképzett tanárnak lenni.
Kérdező, a párodat igenis be kell vonni, hisz ő az apja. Neki JOGA van ahhoz, hogy taníttassa a gyerekét. Az anyja tényleg csak féltékenységből tiltja, de ez már nem normális.
Utolsó!
Én is 3 nyelven beszélek, de mivel nem vagyok szakképzett nyelvtanar, eszembe nem jutna tanítani. Eleve a gyereke a rossz kiejtés rögzül, ha nem anyanyelvi beszélő tanítja, másrészt meg a nyelvtani szabályokat el kell magyarázni. Az nem tanítás, ha három mondatot bemagoltat valaki. Ajánlja fel a kérdező, hogy valódi nyelvtanarhoz hordja a gyereket, mindjárt nem lesz anyukanak se gondja vele
Mégis, miért nem jó ötlet ha nem vagyok nyelvtanár? De ha tegyük fel, rosszul is tanítanám meg, az is sokkal jobb mintha egyáltalán nem tudná. Egy nagyon kevés ember által beszélt nyelvről van szó (direkt nem szeretném leírni), amit ha tőlem nem tanul meg, akkor soha nem fog. Ami persze nem baj, mert emberek milliói is vidáman elvannak nélküle, nem is erről van szó, hanem arról, hogy ez a kislány nagyon szeretné. Másrészt a nyelvtanulás fejleszti a gondolkodást is, tehát haszontalan semmiképp nem lenne.
A saját gyermekemnek ez az anyanyelve. Én nagyon boldog és hálás lennék ha valaki fogná, elvinné néha és tanítana neki valami szép és hasznos dolgot. Akkor is ha nem szakképzett tanár. Pláne ha a fiam ezt örömmel csinálná... Tényleg nem értem. Én nem tudok ennyire önző módon gondolkodni. Nem véletlen, hogy a kislány mindig azt mondogatja, hogy hozzánk akar költözni.
Másrészt az én volt férjemnek is van új párja, de ő még azt sem engedi, hogy oda menjen a gyerek akár csak pár órára is. Pedig bármikor elengedném és nem szólnék bele, hogy mit csinálnak közösen.
Beszéltem a párommal, felhívta anyukát. Azt mondta azért nem akarja, mert szerinte csak azért akarja a kislány mert én is beszélek ezen a nyelven. Nyelvtanárral sem. A másik 2 általam beszélt nyelv is tilos.
Nem tudok erre mit mondani... Részükről téma lezárva. Nevetséges ez az egész. Egyszerűen nem akarom elhinni, hogy ilyen marhaságokat tud mondani egy felnőtt ember.
Én is ellenezném hogy te tanítsd! Ha az anyanyelved lenne, maximum akkor engedném. Így többet ártasz, mint használsz vele akármilyen "ritka" az a nyelv.
Én is beszélek hármat (1 felső), férjem négyet (1 felső, 1 semi-native), kettő közös, köztük van itthon ritka is, mégse jut eszünkbe, hogy mi tanítsuk a gyereket. Az más, hogy így is kapcsolatba kerül a nyelvekkel, mert vannak külföldi barátaink és a filmek is többségében eredeti nyelven mennek itthon.
Ötös, szerinted minden szakképzett nyelvtanár anyanyelvi szinten és akcentus nélkül beszéli a nyelvet? Messze nem így van, sőt, a kisgyerekeknek nem túl hatékony nyelvtani szabályokat magyarázni, sokkal könnyebben tanulnak játékos módszerekkel. Felnőttként is többet tanulsz pl. nyelvi környezetben, mintha leülnél egy tanárral nyelvtani szabályokat magolni.
Kérdező: a párod exe féltékeny, más oka nincs a tiltásnak. Abból is látszik, hogy semmilyen érvet nem tud felhozni. Azért is féltékeny, mert ő nem beszél nyelveket, te pedig igen, és azért is, mert a kislánya tőled tanulna meg valami értékeset, amit tőle nem tudna.
Ez szerintem is nagy kár, de ha ennyire nem egyezik bele, akkor sajnos nincs mit tenni.
Én nem értem mi a baj a tanitassal. Egy nyelvet rosszul beszélni is jobb, mint sehogy. Ezt már anno Lomb Kató is megmondta. Inkább legyen a rossz beszéd miatt egy-két félreértés minthogy semmit se tudjunk kommunikálni egy adott nyelvű külföldivel.
Talán az lehet, hogy anyuka fél, hogy lesz egy olyan nyelv amit ő nem ért, ám a gyerek tud veled beszélni titokban, akár anyuka jelenlétében is!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!