Baj ha napközben a tv előtt alszik el?
Két éves manóm imád egy medvés természetfilmet.
Nem néz sokat tv-t, kb egy órát naponta, azt is több részletre elosztva, főleg amíg főzök, vagy ha apa hazajön.
Napközben viszont néha kéri a macikat és mire odanézek már alszik. Este a saját ágyában alszik el, mesekönyvet nézünk és énekelni szoktam neki.
ha alkalmi jelleggel történik ez meg, az nem baj. De ha rendszeresen, az baj....egyrészt anyukám egy időben tv-re aludt el este, most jó 2-3 éve már, hogy egyszerűen NEM TUD máshogyan elaludni, csak ha végkimerülésig forgolódik. Nagyon rossz szokás.
Olvass utána, elég sokat tanulmányoztam annak idején, a zajra altatást, mert a gyermekem rossz alvó és már kisbabaként nagyon nehezen aludt el...sok információ van a neten arról, hogy miért káros, ha monoton zajra vagy tévére alszik el a gyermek, legfőbb oka, hogy az idegrendszerét terheli, attól még hogy alszik, az agya nem tud leállni, így az alvása sem lesz pihentető és minőségi.
nyilván azért kéri már a macikat, mert álmos, és megszokta hogy akkor tv-t kap. Ez nagyon nem jó szerintem.
"Este a saját ágyában alszik el"
Szóval akkor amikor a tv előtt alszik el, akkor nem a saját ágyában van? És leteszed utána oda?
Szerintem nem baj, ha ez alkalmaként a tv előtt alszik el, de ez semmiképpen ne legyen rendszeres.
Miért pont alvásidőben nem érsz rá? Akkor kellene odafeküdnöd, vagy mesélned, és amikor alszik, akkor csinálhatod a dolgod. És amikor felkel, nézhet macit.
2,5 éves fiam sokat van tv elé engedve, de az alvás idejében sosem. Akkor én altatok, nem a tv.
Igen, a saját szobájában nincs tv, ilyenkor a mi ágyunkban elalszik és beviszem a szobájába.
Alvásidőben ráérnék, de mostanában ő nem ér rá. :)
Pont az a bajom, hogy pl. most is alszik, pedig ebéd körül szokott .
Nemrég állt át a két alvás helyett egyre, de azt az egyet se mindig ugyan akkor.
A cél az ebéd után lenne, de sokszor már 11 körül elalszik.
6 éves korig nem tanácsos a tv pláne nem hosszabb időre, vagy rendszeresen..
de mindenki úgy hátráltatja a gyerek fejlődését, ahogy akarja
Szerinted a mai világban 6 éves korig el lehet tiltani a tv-től?
Biztos nincs gyereked. :)
ez badarság nyugodtan nézhet tvt már két évesen csak ne egész nap szóljon a háttérben és ne bámulja napi 10-20 percnél többet. Egyébként az unokaöcsém nagyon penge agyban, amúgy 1 éves kora óta minimax függő, most 7 éves, a legjobb tanuló az osztályban, mellette már most "versenyszerűen sportol" de nyugodtan gondolja csak azt a kedves utolsó válaszoló, hogy akinek bekapcsolják 6 éves kora előtt a tv-t, visszamaradott értelmi fogyatékos lesz...szar lehet ha a gyerekednek nem mered bekapcsolni a tv-t mert félő hogy akkor agykárosodott lesz ....szerencsére jobb családokban ennek a veszélye nem áll fent. Na erről ennyit.
de az akkor sem jó a tv-re altatod, kedves kérdező, főleg nem rendszeresen, ráadásul fiatal korban minden könnyebb, jobb ha átszoktatod a saját ágyában történő elalvásra, értem ez alatt az esti altatást is. később nehéz lesz.
Nem tiltást írtam, hanem hogy nem tanácsos tv-ztetni a gyereket
de még a fejlesztő könyvekben is benne vannak időkorlátok ami a gyerekmondókás, zenés műsorokat illetik.
plusz kimásolom, mert tuti ki se nyitnád, hacsak linkelem:
""Az agyunkban lévő legfontosabb neuronális áramkörök kialakításához elsősorban arra van szükségük a gyerekeknek, hogy megtapasztalják saját testüket. És ezt nem a képernyő előtt ülve szerzik meg, függetlenül attól, hogy mi megy a tévében."
..
"Csak az tudja kognitív képességeit kibontakoztatni, akiben kialakul a megfelelő testérzet. Már vannak olyan tanulmányok, melyek bizonyítják: azok az alsó tagozatos gyerekek, akik jók matekból, különösen jól tudnak egyensúlyozni is. Az ember úgy szerzi meg a háromdimenziós és absztrakt gondolkodáshoz, ill. a matematikához szükséges feltételeket, hogy megtanulja egyensúlyban tartani a testét. Amint egy gyerek a tévé előtt ül, nem érzi többé a testét. Nem mászik, nem ugrál, nem egyensúlyoz, sőt nem mászik fára sem – azaz nem a testének tanulásával tölti az időt."
..
"Az agyunk legbonyolultabb részén az úgynevezett prefrontális kortexben. Ez közvetlenül a homlok mögött található. Ott fejlődik ki az önmagunkról alkotott képünk. És ezzel együtt az a késztetésünk is, hogy a világ felé forduljunk, hogy cselekvéseket tervezünk, impulzusokat kontrolláljunk és elviseljük a frusztrációkat.
Ennek korai gyermekkorban, körülbelül 6 éves korunkig kell kialakulnia. A mindezért felelős hálózatok a frontállebenyben azonban csak akkor fejlődhetnek ki, ha a gyerek megszerzi ezeket a tapasztalatokat. Ilyen élmények pedig akkor érik elsősorban, ha olyan dolgokkal foglalkozik, melyeket képes megérteni és alakítani is tud rajtuk. "
..
"Sok digitális média nemcsak hogy nem érthető, hanem ráadásul még nagyon kevés lehetőség is kínálkozik a képernyőn folyó történésekbe való aktív beleszólásra. A legegyszerűbb példa erre: a tévékészülék esetében nem tudunk máson változtatni, mint a program kiválasztásán. Amikor először ültetünk kisgyereket a tévé elé, még beszélgetnek a készülékkel. Mondják a nyúlnak, hogy hol leselkedik a róka. Megpróbálnak tehát aktívan részt venni a történésekben. Ezt tanította nekik az eddigi – virtuális média nélküli – tapasztalatuk. Néhány hetes tévézés után azonban a legtöbben rezignáltan veszik tudomásul, hogy nem szólhatnak bele tevékenyen a dolgok alakításába és feladják, azaz: megkérdőjelezik az önhatékonyságuk egy részét."
..
"csak a saját tapasztalatai által fejlődik ki a homloklebenyben – egy nagyon komlpex neuronális hálóként. Az ismerethorizontjukat bővítendő, a gyerekeknek az új élményeiket egy értelmi kontextusban kell elhelyezniük. Az agyunk ugyanis csak akkor tud megtanulni valamit, ha az új benyomásokat egy olyan, már meglévő mintához kapcsolhatja hozzá. amely a korábbi tapasztalatok által jön létre. Ez egy rendkívül kreatív folyamat.
A gyerek megpróbálja tehát az újat a régihez illeszteni. De ehhez előbb úgymond keresgélni kezd az agyában. Egy produktív nyugtalanság keletkezik, mindaddig, mígnem egyszer csak passzol az ingerminta. Akkor aztán a káosz az agyban harmóniává alakul át. Ez az a bizonyos aha-élmény.
És eközben aktivizálódik a jutalmazási rendszer. Az idegsejtek „boldogsághormonokat” bocsátanak ki. Minden apró, saját teljesítményként elért sikerélmény olyan boldogítóan hat, mintha egyszerre egy kis kokaint és heroint vettünk volna be. Ezzel szemben rettenetesen nehéz a filmnézésben aktívan, kreatívan benne lenni. Ezért jó volna, ha a gyerekek a beiskolázás előtt lehetőleg egyáltalán nem kerülnének kapcsolatba a tévékészülékkel vagy a computerrel."
..
"Ha egy gyerek olvas, akkor közben agytechnikailag rengeteg dolog történik. A betűket szavakká rakja össze. A szavak és mondatok képekké alakulnak át, fantáziavilágokká. Amit a gyerek agya elolvasott, az megjelenik lelki szemei előtt. Piroska megy az erdőbe. Itt egy gyerek sem a betűket látja. Ez hihetetlen fantáziateljesítmény: feketéből és fehérből egy képet megalkotni. Ezzel szemben egy Harry Potter-film semmit sem ér. Mielőtt bekapcsolhatná az az ember a fantáziáját, már ott is a következő kép. Csak az viszi valójában előrébb az embert, amiért saját maga megdolgozott."
Stb
először gondolkodni illene, ha a gyermek érdekéről van szó, nem pontozgatni..
Utolsót nem kommentálom!
Többieknek köszönöm a választ!
Én se örülök neki, hogy ha tv-t néz, én nem is nézem, csak este ha ő már alszik.
A héten kezdte el ezt a tv előtt elalvást, de megpróbálom még idejében leszoktatni róla.
kedves 7-es, nem tiltást írtál, de a mondatod másik fele rendkívül ledegradáló volt, és egyértelművé tette a TV-vel kapcsolatos nézeteid.
Ha hiszed ha nem, én is olvastam arról hogy szabad e a gyereket tévéztetni, vagy nem szabad, és én sem gondolom azt, hogy egy 1 évest, akinek a legfontosabb dolga hogy másszon kússzon járjon, a tv előtt kell zombultatni hogy visszamaradjon a mozgásban.
De 2 éves kor nálam már pont az a határ, amikor igen is lehet nézni értelmes meséket, pl megy mostanában a minimaxon egy ilyen rajzolós mese, hogy valamit rajzol a fiú, és ki kell az apukájának találni mi lesz az. A lányom ül a tv előtt és találgatja, és ez igen is fejleszt. És mivel nem napi 8 órában nézi hanem napi 2*20 percet, így a mozgásban sem hátráltatja, nagyon ügyesen fejlődik.
Plusz harmadik gyerekként én pl állandóan le voltam rakva a tv elé, ennek ellenére minta baba voltam, kitűnő gimnáziumig, és versenysportoló érettségiig. Azóta pedig sikeres - most már családanya.
Szóval abszolút nem látom hátrányát a TV-nek, mint mindenben, itt is a mértékletesség a kulcs.
És nem, én nem olvasok ilyen szélsőséges írásokat az interneten, mert nyilván mindig lesz egy pro és egy kontra, akik a saját véleményüket súlykolják, ötvözve az aktuális tiltási trendekkel, én viszont tapasztalat anyuka vagyok, pl nem fogom megvonni a tejet a gyerekemtől, csak azért mert most az a divat hogy a tehéntejet mindenért felelőssé teszik, amikor én világéletemben rengeteg tejet ittam és gyakorlatilag 5 évente vagyok beteg, sose voltam se allergiás semmi egyéb betegségem nincs.
Ugyan ez a véleményem arról, hogy ha elítélik a tápszert, a császáros szülést, a sírni hagyást, és még sorolhatnám!! mindben részem volt babaként, és egyik sem hatott rám negatívan, nagyon boldog vagyok és elégedett az életemmel, az édesanyámmal a kapcsolatom kiváló, a lányommal főleg, és mindenki csinálja úgy ahogyan ő tapasztalta az életben hogy az jó lesz.
A gyermekre nézve csak egyetlen hátrányos dolog van: ha félelemmel és aggályokkal fordulunk felé. Mert azt bizony megérzi. Ha te úgy viszonyulsz hozzá hogy 6 éves koráig nem nézhet TV-t mert az agyromboló, nem ihat tejet mert úristen mi lesz ha allergiás lesz, nem adsz neki tápszert mert IGENIS anyatej kell neki (én babám is anyatejes volt félreértés végett írom), akkor mindezek kivetülnek rá, a saját félelmeid, és a magabiztos, kiegyensúlyozott kisbaba tele lesz kétségekkel, félelmekkel bizonytalansággal. Holott lehet hogy csak épp egy bolhából csinálsz elefántot. Na így olvasgass a neten. Én inkább élem vele az életet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!