Normális, ha a hétéves gyerekemnek nincs semmi empátiája?
A suliban is van vele probléma, agresszív, figyelmetlen, stb.
De ami igazán aggasztó, hogy nincs empátiája. A féltestvére 8 hónapos, nagyon beteg volt, úgy nézett ki, hogy kórházba is kell vinni. A lányomat egy kicsit sem érdekelte a dolog, bevonult a szobájába mesét nézni, azt sem kérdezte meg, hogy van a baba, vagy hogy mi a baja.
Egyébként sem érdeklődik mások hogyléte felől, amikor én voltam kórházban és bejött látogatóba, akkor is csak annyit reagált, hogy "túl fogod élni".
Egyébként sem mutat érzelmeket, ha rossz fát tesz a tűzre és jön a bünti vagy fejmosás, akkor sem látszik rajta se szomorúság, se megbánás. Öt perc múlva már úgy viselkedik, mintha semmi sem történt volna.
Amikor bocsánatot kér, az is csak egy foghegyről odavetett "bocsánat", de érezhetően nincs mögötte tartalom, érzés.
Az egyetlen dolog, amitől őszintén elszomorodik, az az, ha nem kap meg valamit, amit szeretne. De ennyi, ha megbánt másokat, vagy fájdalmat okoz nekik, az nem vált ki belőle érzelmet.
Ha valamit jól csinál és dicséretet vagy jutalmat, illetve alkalmakra ajándékot kap, akkor ugyanúgy öröm sem látszik rajta.
Ez nem normális viselkedés, ugye? Mit lehet tenni?
Én ahogy olvastam a kérdést, nekem rögtön egy horrorfilm képe ugrott be, amikor a sötét folyosón jön veled szembe egy gyerek és húzza maga után a földön a maciját kifejezéstelen arccal....
Szerintem sem normális, hogy ilyen szinten nincsen semmiféle érzelme a gyereknek. Se pozitív, se negatív. Szerintem is próbáld meggyőzni az anyját, hogy vigyétek el egy szakemberhez. Mondd meg neki, hogy 1 próbát megér, legalább kiderül, hogy ha ez normális viselkedés a részéről 7 évesen, akkor elmondhatjátok a tanároknak, és mindenki megnyugszik a családban. Viszont ha kezelésre szorul, akkor legalább anyuka is látja, hogy ez ellen bizony tenni kell valamit....Ijesztő lehet a gyereked....:/ És ezt nem bántásból írtam.
Lehet antiszociális, de ezt nem fogjuk mi itt eldönteni. Az iskola nem javasolja a nevelési tanácsadót, hanem küldi a gyereket, ha szükségesnek látja (ha a szülő nem hajlandó elvinni, akkor a jegyző kötelezi rá, extrém esetben a gyerek érdekében a szülő nélkül is elvihető). Vagy pl. te is elvihetnéd.
Abból, hogy nem esik kétségbe amiatt, mert egy számára gyakorlatilag idegen gyerek beteg, nem vonnék le messzemenő következtetéseket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!